Πώς να δροσίσετε το σπίτι χωρίς κλιματιστικό
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Πώς να δροσίσετε το σπίτι χωρίς κλιματιστικό

December 13, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς να δροσίσετε το σπίτι χωρίς κλιματιστικό

Το καλοκαίρι είναι υπέροχο, έχει όμως και τις δυσκολίες του. Γιατί εκτός από τα μπάνια και τις διακοπές, το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και τον καύσωνα! Ο υδράργυρος αυτές τις μέρες σκαρφαλώνει στα ύψη και όσοι παραμένουν στην πόλη, νιώθουν ότι τα μπετά στα σπίτια κυριολεκτικά φλέγονται! Φυσικά, υπάρχει πάντα η ανακουφιστική λύση του κλιματιστικού, όμως αυτή η συσκευή δεν είναι αγαπητή ούτε αποδεκτή από όλους και σίγουρα δεν είναι η ιδανική λύση για τα παιδιά.

Αν, λοιπόν, αναζητάς έναν τρόπο να δροσίσεις το σπίτι αποτελεσματικά αλλά και φυσικά τότε δοκίμασε μερικά από τα παρακάτω:

Κλείσε τα παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η ηλιακή ακτινοβολία που εισβάλλει στο σπίτι φέρνει μαζί της και θερμότητα. Ο σκοπός είναι να την “φρενάρουμε” και να την κρατήσουμε έξω από το σπίτι μας. Οπότε κράτησε τις γρίλιες κατεβασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως το βράδυ, άνοιξε όλα τα παράθυρα διάπλατα, ώστε να δημιουργηθούν δροσερά ρεύματα. Αν το σπίτι έχει τζάκι, η καμινάδα λειτουργεί σαν αντλία θερμότητας, οπότε σφράγισε τη δίοδό της τις μέρες του καύσωνα. Αντίστοιχα, κλείσε αεροστεγώς όλα τα ανοίγματα  (πόρτες & παράθυρα) με ειδικά μονωτικά λάστιχα για να εμποδίσεις την είσοδο της ζέστης.

Τοποθέτησε ανεμιστήρες στα σωστά σημεία

Βάλε έναν ανεμιστήρα ακριβώς μπροστά από το ανοιχτό παράθυρο. Εκεί, η λειτουργία του θα ενισχύσει το ρεύμα εισόδου του εξωτερικού αέρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευχάριστου ρεύματος φρεσκάδας στο χώρο.Αν όμως ο καύσωνας είναι πολύ έντονος, τότε απόφυγε εντελώς την επαφή με το εξωτερικό του σπιτιού. Στόχευσε με τον ανεμιστήρα σταθερά έναν από τους μεγάλους τοίχους του σπιτιού. Μετά από λίγο η θερμοκρασία του θα πέσει και θα εκπέμπει δροσιά σε όλο το δωμάτιο. Επίσης, εξέτασε την περίπτωση τοποθέτησης ανεμιστήρα οροφής, ο οποίος ανακυκλώνει υπέροχα τον αέρα στο χώρο και προσφέρει δροσιά.

Περιόρισε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Ιδιαίτερα εκείνων που εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Για παράδειγμα, οι λάμπες πυρακτώσεως είναι καλό να αντικατασταθούν με λευκές, οι οποίες δεν ανεβάζουν πολύ τη θερμοκρασία του χώρου. Επίσης, συσκευές όπως το πλυντήριο είναι προτιμότερο να λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες. Όσο για το φούρνο, κατάργησέ τον εντελώς και μαγείρεψε στα μάτια της κουζίνας, στον ατμομάγειρα ή στο μπάρμπεκιου.

Άλλαξε τα υφάσματα του σπιτιού

Τα υφάσματα στο σπίτι παίζουν μεγάλο ρόλο στην φρεσκάδα και στη δροσιά της ατμόσφαιρας. Υπάρχουν καλοκαιρινά υφάσματα, όπως για παράδειγμα το σατέν, που είναι κατάλληλα για την κρεβατοκάμαρα. Επίσης, τα ανοιχτά χρώματα απωθούν τον ήλιο, οπότε θερμαίνονται λιγότερο. Προτίμησε λοιπόν ανοιχτόχρωμες κουρτίνες και απομάκρυνε όλα τα σκουρόχρωμα ριχτάρια και μαξιλάρια από το σαλόνι.

Βάλε στο σπίτι φυτά

Οι γλάστρες και τα λουλούδια εκπέμπουν υγρασία μέσω της διαπνοής. Τοποθέτησε λοιπόν αρκετές στη βεράντα, στην κουζίνα και στους ενιαίους χώρους του σπιτιού. Όμως μην βάλεις γλάστρες στις κρεβατοκάμαρες, γιατί η παρουσία τους εκεί είναι επικίνδυνη.

Δυο τρικ για περισσότερη δροσιά:

Βρεγμένο ύφασμα στο παράθυρο

Αυτό το κόλπο είναι δοκιμασμένο από τους λαούς της ερήμου! Βρέξε ένα πανί και κρέμασέ το μπροστά στο παράθυρο. Ο αέρας που το διαπερνά θα μεταφέρει την υγρασία του, εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα με δροσιά.

Λεκάνη με πάγο μπροστά από τον ανεμιστήρα

Τοποθέτησε ένα δοχείο με παγάκια μπροστά στον ανεμιστήρα. Αμέσως, ένα “παγωμένο” κύμα θα γεμίσει το χώρο!

Originally posted 2016-08-28 04:30:14.