Πώς να διαχειριστείς τα δημόσια κλάματα του παιδιού σου
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Πώς να διαχειριστείς τα δημόσια κλάματα του παιδιού σου

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς να διαχειριστείς τα δημόσια κλάματα του παιδιού σου

Το βλαστάρι σου δεν είναι μωρό για να κλαίει έως και αδικαιολόγητα με αναφιλητά, χωρίς να τραβά την προσοχή των άλλων. Είναι κάπως μεγαλύτερο. Κι όμως αγαπά να σε φέρνει σε αμηχανία, ξεσπώντας ξαφνικά σε κλάματα σε δημόσιους χώρους. Νιώθεις ντροπή, δεν ξέρεις πώς να απαντήσεις στα παράξενα βλέμματα των άλλων και πώς να τους πείσεις ότι δεν είσαι μια φρικτή μητέρα που κακοποιεί το παιδί της.

Πώς μπορείς να διαχειριστείς αυτά τα ξαφνικά δημόσια ξεσπάσματα;

1. Μην προσπαθείς να το σταματήσεις

Βλέπεις το κακό να πλησιάζει, είτε γιατί το παιδί σου κουράστηκε είτε γιατί είναι απλώς κακομαθημένο. Προσπαθείς να κάνεις τα πάντα προκειμένου να «απενεργοποιήσεις» αυτήν την λειτουργία του. Είναι ο λάθος δρόμος. Ακόμη και αν σπαράζει, εσύ προσπάθησε να εξηγήσεις ότι σε λίγο θα πάτε σπίτι σας ή ότι σε λίγο θα καθίσετε κάπου και θα ξεκουραστεί.

2. Μην υποκύπτεις

Αυτό που με σιγουριά ξέρει ένα παιδί είναι ότι με τα κλάματα πετυχαίνει πάντα κάτι πάρα πολύ καλό! Μην υποκύπτεις, μην τάζεις τίποτα «ουάου» και μην πέφτεις στην παγίδα. Στους παραλογισμούς δεν απαντάμε με δώρα, δεν απαντάμε με ανταμοιβή. Απαντάμε με λογική…

3. Κράτα την ψυχραιμία σου

Δεν είναι πολύ απλό να κρατήσεις την ψυχραιμία σου ειδικά αν ξέρεις ότι το παιδί σου κλαίει χωρίς λόγο για να σε φέρει σε δύσκολη θέση και να περάσει το δικό του. Μην του μιλήσεις απότομα, μην το τραβήξεις από το χέρι. Μείνε ήρεμη και μην γίνεις στόχος των άλλων για αρνητικά σχόλια.

4. Απομακρύνσου από το πλήθος

Προσπάθησε να πάρεις το παιδί σου μακριά από το πλήθος όσο γίνεται. Το να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που το κοιτούν συγκαταβατικά ή προσπαθούν να το παρηγορήσουν μόνο κακό μπορεί να του κάνει. Θα μάθει πώς να διεκδικεί με λάθος τρόπο την προσοχή των άλλων. Πήγαινέ το κάπου πιο απομονωμένα για να το ησυχάσεις.

5. Δεν είσαι (η) μόνη

Έστω ότι η συμφορά σε βρίσκει σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα της περιοχής σου. Μην νιώθεις άβολα. Δεν είσαι η μόνη. Όσο και αν σε κοιτούν περίεργα, δεν υπάρχει μητέρα που να μην το περνάει ή να μην το έχει περάσει.

6. Η στρατηγική της επόμενης φοράς

Είναι αδύνατον να προβλέπεις κάθε φορά τι πυροδοτεί αυτές τις εξάρσεις του παιδιού σου. Όμως μελέτησε τα γεγονότα για να καταλάβεις τι το ενοχλεί. Τι συνέβη που το έκανε να ξεσπάσει σε κλάματα και πόσο ίδιο είναι με το ξέσπασμα μιας άλλης φοράς.