Πώς να αντιμετωπίσεις την γκρίνια για το σχολείο
Είναι απολύτως κανονικό για ένα παιδί να μην του αρέσει το σχολείο. Τίποτα δύσκολο για τον χαρακτήρα του δεν κρύβει, ούτε φυσικά κάτι κακό για την ανάπτυξή του. Σκέψου πώς είναι ένα παιδί στο σχολείο και πώς είναι στο σπίτι. Στο σχολείο επιβάλλεται να υπακούει σε κανόνες. Στο σχολείο πρέπει να κάθεται ήσυχα κατά την παράδοση του μαθήματος, να συμμετέχει ακόμα και αν δεν του αρέσει, πρέπει να σηκωθεί στον πίνακα για να λύσει την άσκηση και φυσικά να έχει διαβάσει για να εξετασθεί. Ακόμη, πρέπει να μοιράζεται πράγματα με κυριότερο την προσοχή των άλλων. Στο σπίτι είναι το επίκεντρο κάθε προσοχής ενώ στο σχολείο είναι «ένας ακόμη μαθητής».
Κάπως έτσι, είναι εντελώς αναμενόμενο ότι κάθε φορά που θα πηγαίνεις να το πάρεις από το σχολείο, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις νεύρα, γκρίνια και κακή συμπεριφορά. Δες τι μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις λίγο τα πράγματα.
Προλόγισε κάτι ωραίο για το σχόλασμα
Όταν στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο, απόφυγε να του πεις «Καλημέρα και καλό μάθημα!». Προλόγισε κάτι ωραίο που θα κάνετε όταν σχολάσει και θα πας να το πάρεις. Για παράδειγμα «Α, τι ωραίο που μετά το σχολείο θα πάμε στο εμπορικό κέντρο!». Με αυτόν τον τρόπο θα έχει κάτι ωραίο να περιμένει…
Ξύπνησέ το λίγο νωρίτερα
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα όταν πρέπει να βρεθεί μέσα στην σχολική αίθουσα αμέσως μόλις ξύπνησε. Ξύπνησέ το λίγο νωρίτερα, ώστε να ετοιμαστεί για το σχολείο χωρίς νεύρα. Έτσι μπορέσεις να του μιλήσεις για κάτι που θα κάνετε μετά το σχολείο ή να το ρωτήσεις τι φαγητό θα ήθελε να βρει στο σπίτι στην επιστροφή.
Βάλε λίγη «μαμά» στο σχολείο
Δεν αποκλείεται όλη αυτή η γκρίνια –ειδικά αν πρόκειται για νήπιο- να οφείλεται στην δική σου έλλειψη. Προφανώς ένα μικρό παιδί περνάει καλύτερα με τη μαμά του από ότι με τη δασκάλα του και τους συμμαθητές του. Μαζί σου κάνει πράγματα λιγότερο βαρετά και έχει την αποκλειστικότητα της προσοχής σου. Γι’ αυτό μια ωραία ιδέα θα ήταν να βάλεις λίγη «μαμά» μέσα στα πράγματά του. Ένα μικρό σημείωμα μαζί με το σάντουιτς που του ετοίμασε για παράδειγμα.
Δώσε χώρο στη γκρίνια
Μην προσπαθήσεις να το αποτρέψεις να γκρινιάξει. Όσο κουραστικό και αν είναι για εσένα, θα πρέπει να το αφήσεις να εκφράσει τα συναισθήματά του έστω και αν αυτός ο τρόπος είναι ο χειρότερος. Αν καταπιέζεται στο σχολείο και καταπιέζεται και στο σπίτι, θα είναι ένα ευχάριστο παιδί αλλά όχι και ευχαριστημένο…