Πώς μπορώ να βουρτσίσω τα δόντια του παιδιού μου;
Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Πώς μπορώ να βουρτσίσω τα δόντια του παιδιού μου;

March 17, 2015

author:

Parenting.gr

Πώς μπορώ να βουρτσίσω τα δόντια του παιδιού μου;

thumbnailJATQMFAIΗ Παγκόσμια Ημέρα για τη Στοματική Υγιεινή ήρθε όπως και η στιγμή που το μικρό σου αγγελούδι μεγάλωσε πιο πολύ και είναι η ώρα για να μάθει να φροντίζει τα δοντάκια του! Μόνο που θα πρέπει πρώτα να του δείξεις το πώς!

Ο ευκολότερος τρόπος για να βουρτσίσεις τα δόντια ενός μικρού παιδιού είναι να το βάλεις να καθίσει πάνω σου με το κεφάλι του να ακουμπάει στον αγκώνα σου!Εάν το να καθίσει πάνω σου δεν βολεύει και τόσο πολύ, γονάτισε πίσω του και ζήτησέ του να ξαπλώσει και να βάλει το κεφάλι του στα πόδια σου έτσι ώστε να βλέπεις όλα τα δόντια του. Θυμήσου να του έχεις εξηγήσει πριν τι θέλεις να κάνεις και να ανοίξει το στόμα του χωρίς καμία απολύτως πίεση. Αν αρχίσει να στριφογυρνάει απομάκρυνε το χέρι σου και την οδοντόβουρτσα γιατί δεν είναι καλό να νιώσει ότι πιέζεται.

Διάλεξε μια μικρή οδοντόβουρτσα με πολύ μαλακές τρίχες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σου. Χρησιμοποίησε την πολύ μαλακά μέσα στην στοματική κοιλότητα και πέρασε την απ’ όλα τα δόντια. Να τα καθαρίζεις δύο φορές την ημέρα. Μια το πρωί, πριν το πρωινό του και μια μετά από το τελευταίο γεύμα ή γάλα το βράδυ. Πιθανότητα θα δοκιμάσει να μασήσει την οδοντόβουρτσα ή να την δαγκώσει. Άφησε το παιδί να πειραματιστεί και να την ερευνήσει, όμως μετά πάρε την πίσω και ξαναβουρτσίστε τα δοντάκια του. images (4)
Μετέτρεψε το βούρτσισμα σε παιχνίδι για το μικρό σου, εφόσον μπορείς, όπως ακριβώς κάνεις με το να το ενθαρρύνεις για να φάει. Πρέπει να το πείσεις και όχι να του επιβάλλεις ότι πρέπει να πλένει τα δόντια του. Να μάθει να του αρέσει η ιδέα να βουρτσίζει τα δόντια του. Ενθάρρυνε το παιδί να σε αφήσει να του βουρτσίσεις τα δόντια.
Βάλε μια πολύ μικρή ποσότητα παιδικής οδοντόκρεμας που καλύπτει λιγότερο από 3/4 της οδοντόβουρτσας.
Η μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει φθορίωση για αυτό είναι καλό να λές στο μικρό σου να φτύνει όλη την περίσσια οδοντόκρεμα. Δεν είναι ανάγκη να ξεπλύνει το στόμα του μετά εάν δεν έχει περίσσια οδοντόκρεμα.

Ξεκίνησε σταδιακά να βουρτσίζεις τα δόντια του πολύ σχολαστικά έτσι ώστε να καλύπτεις  όλα τα σημεία της οδοντοστοιχίας του. Όσο μεγαλώνει πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι το να βουρτσίζει τα δόντια του είναι κάτι που θα το κάνει μόνο του και ότι θα είναι υπεύθυνο γι’ αυτό. Πάντα όμως να είσε σε ετοιμότητα να του θυμίζεις να τα βουρτσίζει καθημερινά. Επίσης μπορείς να του δώσεις ένα ακόμη κίνητρο για να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια με το να του πείς να διαλέξει τη δική του οδοντόβουρτσα με το αγαπημένο του χρώμα!
αρχείο λήψης (4)Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα αυτό που βλέπουν γιατί το μιμούνται και αντιγράφουν τις συνήθεις των μεγάλων φρόντισε να γίνεις το καλό παράδειγμα και να σε βλέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου πρωί-βράδυ!

 

Διάβασε επίσης: Η φροντίδα των παιδικών δοντιών