Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ταλέντο στο τένις σε παιδιά
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ταλέντο στο τένις σε παιδιά

September 19, 2020

author:

Parenting.gr

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ταλέντο στο τένις σε παιδιά

shutterstock_112181492Οι γονείς ρωτούν συχνά τους προπονητές τένις: «Νομίζετε ότι το παιδί μου μπορεί να γίνει επαγγελματίας στο τένις;” Οι προπονητές συχνά απαντούν κάτι σαν: «Κάθε καλός παίκτης του τένις έχει την ευκαιρία … ένας παίκτης θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να παίξει δυνατά … αν ένα παιδί θέλει να είναι επαγγελματίας, αυτός / αυτή πρέπει να προπονείται σαν επαγγελματίας … ”

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι προπονητές δεν ξέρουν πραγματικά αν ένα συγκεκριμένο παιδί έχει τη δυνατότητα να παίξει σε υψηλό επίπεδο; Μάλλον όχι, αλλά ακόμα κι αν σκέφτονται έτσι, οι περισσότεροι προπονητές δεν λένε στους γονείς ότι το παιδί τους θα πρέπει να  επιλέξει ένα άλλο άθλημα. Μερικές φορές, ίσως αυτό είναι το σωστό πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν. Κάποια στιγμή ένας αρκετά διάσημος προπονητής είπε στους γονείς μίας 16χρονης ότι το παιδί τους έχει μηδενικές πιθανότητες να φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο στο τένις. Μετά τη συζήτηση, οι απογοητευμένοι γονείς σταμάτησαν τα μαθήματα με τον συγκεκριμένο προπονητή και πήγαν σε άλλο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είπε κάτι σαν “… κάθε καλός παίκτης έχει την ευκαιρία, ας ξεκινήσουμε την προπόνηση όπως θα έκανε ένας επαγγελματίας …”

Ας δούμε όμως τι λένε οι επιστήμονες ερευνητές για το ταλέντο στον αθλητισμό και πώς μπορούν να προσδιοριστούν οι πραγματικά καλοί παίκτες ανάμεσα σε παιδιά. Κατ ‘αρχάς, ας δούμε τον ορισμό του ταλέντου. “Ταλέντο είναι η επαρκής ικανότητα ή η ικανότητα σε μια κατεύθυνση, πάνω από το φυσιολογικό μέσο όρο. Το ταλέντο είναι ένα φυσικό κληροδότημα ή η ικανότητά μας σε κάτι που κάνουμε με ανώτερη ποιότητα”.

Είναι λογικός ο ορισμός αυτός και οι λέξεις κλειδιά είναι “φυσική ικανότητα μιας ανώτερης ποιότητας”. Το ζήτημα δεν είναι αν οι πρωταθλητές γεννιούνται ή γίνονται, γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πρωταθλητές ναι μεν γεννιούνται αλλά και γίνονται. Με άλλα λόγια αν κάποιος είναι γεννημένος πρωταθλητής που σημαίνει ότι έχει το ταλέντο, αλλά δεν προπονηθεί ποτέ, δεν θα γίνει ποτέ πρωταθλητής. Αντιστοίχως, δεν μπορεί να προκύψει ένας πρωταθλητής του τένις από έναν μέτριο παίκτη.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιιο Πιοτρ στην Πολωνία σε τενίστες από το 1994 έως το 2002 προκύπτουν τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της έρευνας πέρασαν από συνέντευξη και δοκιμάστηκαν πάνω από 1000 παίκτες από περισσότερες από 40 χώρες. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ, η Κιμ Κλίστερς, η Τζάστιν Χένιν, ο Γκιγιέρμο Κορια και πολλοί άλλοι κορυφαίοι παίκτες. Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών ήταν περίπου 12 ή 13 ετών, όταν ελέγχθηκαν ή πέρασαν από συνέντευξη και κάποιοι από αυτούς έχουν κατατάσσονται πλέον στους top 100 του κόσμου.

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τους εξαιρετικούς παίκτες που βρέθηκαν:

  • Ήταν 3-4 μήνες νεότεροι (εντός της ίδιας ηλικιακής ομάδας) από τον μέσο όρο της ομάδας.
  • Ήταν πιο αδύνατοι από το μέσο όρο, σε ηλικίες 12-13.
  • Ήταν λιγότερο δυνατοί.
  • Ήταν συνήθως πιο γρήγοροι και πολύ πιο ευέλικτοι από ό, τι οι κορυφαίοι παίκτες 12-13 χρονών.
  • Η μέση ηλικία έναρξης του τένις ήταν στα έξι χρόνια. Άρχισαν να παίζουν σε τουρνουά στα εννέα τους και άρχισαν να παίζουν εκτός των χωρών τους περιστασιακά σε ηλικία 11 ετών.
  • Έπαιξαν 45-50 μονούς αγώνες ετησίως συν 15 διπλούς αγώνες, κάτι που ήταν κάτω από τον μέσο όρο για αυτές τις ηλικίες..
  • Προπονούνταν περίπου 10 ώρες την εβδομάδα, το οποίο ήταν κάτω από το μέσο όρο για την ομάδα, και δύο έως τέσσερις ώρες λιγότερο από ό, τι οι κορυφαίοι παίκτες 12-13 χρονών.
  • Αθλούνταν δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα από το μέσο όρο (γενική γυμναστική).
  • Οι γονείς τους ήταν συνήθως πολύ υποστηρικτικοί αλλά δεν εμπλέκοντας υπερβολικά.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν πλήρως την ιδέα ότι το φυσικό ταλέντο για ένα συγκεκριμένο άθλημα είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι οποιοσδήποτε από τους άλλους παράγοντες.

Πόσο λοιπόν θα έπρεπε να προπονηθεί ένας νεαρός τενίστας; Αν ένας τενίστας (κάτω των 15 ετών) έχει ταλέντο, 15 ώρες εκπαίδευσης την εβδομάδα είναι αρκετές για την ανάπτυξη ενός ισχυρού προφίλ που είναι σε θέση να φτάσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Αν ένας παίκτης δεν είναι φυσικά προικισμένος για το τένις, τότε γιατί να επιδεινώνει την υγεία του με 25+ ωρών προπόνησης την εβδομάδα;

Στην πορεία οποιουδήποτε νεαρού αθλητή προς την τενιστική υπεροχή και τον πρωταθλητισμό είναι σημαντικό να υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Ο εξοπλισμός για το τένις δεν είναι απαραίτητα ακριβός και μπορούμε να βρούμε μέχρι και τις πιο επώνυμες ρακέτες, όπως τις ρακέτες Wilson, σε πολύ καλές τιμές.

 

Originally posted 2016-04-30 12:17:37.