Πώς μπορεί να γίνει το παιδί σας υπεύθυνο;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορεί να γίνει το παιδί σας υπεύθυνο;

August 7, 2020

author:

Parenting.gr

Πώς μπορεί να γίνει το παιδί σας υπεύθυνο;

shutterstock_248007916Η υπευθυνότητα είναι μέσα στη ζωή μας μέσα στην καθημερινότητα μας. Μπορεί να ακούγεται λίγο σοβαρή ως λέξη ή ως σημασία όμως στην πραγματικότητα είναι έμφυτη και φυσιολογική διαδικασία για μικρού και μεγάλους αρκεί να έχουμε κατανόηση!

Το παιδί μας έχει ευθύνες και πρέπει να τις γνωρίσει για να αναλάβει την πλήρη υλοποίηση τους. Από το να ντυθούν, να βουρτσίσουν τα δόντια τους μέχρι το να κάνουν μόνα τους τα μαθήματα τους, όλα στη ζωή τους είναι υπό τη δική τους υπευθυνότητα!

Και μπορεί να γίνει υπεύθυνο και να αναγνωρίζει τι σημαίνει αν είναι κανείς υπεύθυνος με τα παρακάτω!

Εάν είναι σε ηλικία που μπορεί να καταλάβει έννοιες εξηγήστε τι σημαίνει ευθύνη και δώστε αρκετά παραδείγματα. Πείτε του μερικές δικές σας ευθύνες και πόσο άσχημο θα ήταν εάν δεν τις κάνατε. Για παράδειγμα πέιτε ότι είναι δική σας υπευθυνότητα να μαγειρέυετε κι ότι εάν δεν το κάνατε θα μείνετε νηστικοί όλοι στην οικογένεια και άλλα παρόμοια.

Βάλτε του να κάνει μικρά πράγματα αρχικά για τα οποία και θα είναι υπεύθυνο. Δηλαδή μια μέρα αναθέστε του, ανάλογα με την ηλικία του να κάνει μια δουλειά. Εξηγήστε του με λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνει για αντέχει πλήρη κατανόηση κι έπειτα αφήστε το να το κάνει στο χρόνο που έχετε συμφωνήσει. Για παράδειγμα πείτε ότι είναι υπεύθυνο για να μαζέψει τα παιχνίδια του μόλις τελειώσει. Εξηγήστε ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πώς να τα μαζέψει. Μην δώσετε εντολή αλλά προτείνετέ το με καλή διάθεση. Εάν δεν το κάνει μην το κάνετε εσείς αντί γι’ αυτό. Βρείτε τον τρόπο να επικοινωνήσετε μαζί του και να καταλάβει ότι είναι δικιά του ευθύνη να τακτοποιήσει το χώρο του.

Δώστε του τη δυνατότητα να φυτέψει ένα φυτό και να το φροντίζει. Εξηγήστε ότι θα είναι εκείνο υπεύθυνο για τη φροντίδα και την περιποίηση του φυτού ώστε να το παρακολουθεί και να αρχίζει να του ενισχύεται η έννοια της υπευθυνότητας. Εάν έχετε κάποιο κατοικίδιο ακόμα καλύτερα. Αλλά και πάλι με την προϋπόθεση να είναι το παιδί υπεύθυνο για το ζωάκι του, για παράδειγμα για να του βάλει φαγητό!

Κάντε ένα οικογενειακό παιχνίδι. Μια μέρα συμφωνήστε ότι θα καθαρίσετε το σπίτι και ότι όλοι θα αναλάβετε από έναν χώρο. Στο τέλος θα εξετάσετε ο καθένας το αν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ήταν υπεύθυνα για το χώρο τους. Έτσι θα δώσετε το κίνητρο στο παιδί να καταλάβει ότι οι πράξεις τους έχουν την ίδια σημασία και αξία με τις δικές σας και ότι μπορεί να έχει λόγο αν ο μπαμπάς δεν καθάρισε την κρεβατοκάμαρα όπως υποσχέθηκε. Μόλις τελειώσει το παιχνίδι της καθαριότητας και της υπευθυνότητας κάντε κάτι χαρούμενο όλοι μαζί για να γιορτάσετε την αποστολή που μόλις βγάλατε εις πέρας!

Διάβασε επίσης: 10 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλύτερη μητέρα απ’ όσο νομίζεις!

Πώς να καλλιεργήσεις τη φαντασία του παιδιού σου!

Originally posted 2016-02-25 04:27:15.