Πώς θα σταματήσουν οι τσακωμοί για το διάβασμα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς θα σταματήσουν οι τσακωμοί για το διάβασμα

December 31, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς θα σταματήσουν οι τσακωμοί για το διάβασμα

Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να διαβάζει και να κάνει τις εργασίες του σχολείου. Κάποια αποδέχονται αυτή τη ρουτίνα πιο εύκολα και προσαρμόζονται σε αυτήν ενώ άλλα βασανίζονται και βασανίζουν… Υπάρχουν οικογένειες που η καθημερινότητά τους μετά το σχολείο είναι γεμάτη φωνές για τις σχολικές εργασίες που δεν γίνονται και για το διάβασμα που δεν επαρκεί. Δεν είναι πολύ εύκολο να το σταματήσεις αυτό και να κάνεις ένα παιδί που δεν αγαπά το σχολείο και τη μάθηση, ξαφνικά να γίνει ο καλύτερος μαθητής της τάξης.

Δες όμως με ποιους τρόπους θα σταματήσουν οι καθημερινοί τσακωμοί για το διάβασμα…

Ένα πολύ συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα

Το παιδί θα πρέπει να αποδεχθεί ότι όλοι –μικροί και μεγάλοι- λειτουργούμε σύμφωνα με κάποιο πρόγραμμα. Ξυπνάμε μια συγκεκριμένη ώρα για να είμαστε στη δουλειά ή στο σχολείο συγκεκριμένη ώρα και να κάνουμε καθένας συγκεκριμένα πράγματα. Είναι 5 ημέρες όπου πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει και δεν υπάρχει εξαίρεση για κανέναν πάνω στον πλανήτη… Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και να αρχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά του, μέσα στο οποίο σαφέστατα είναι και το διάβασμα μετά το σχολείο.

Ένας σωστά οργανωμένος χώρος για τις σχολικές εργασίες στο σπίτι

Το παιδί δεν γίνεται να διαβάζει οπουδήποτε. Στην κουζίνα για παράδειγμα, την ώρα που το φαγητό μαγειρεύεται και η τηλεόραση παίζει τηλεπαιχνίδια. Δεν πρέπει τίποτα να του αποσπά την προσοχή. Ακόμα και αν το σπίτι είναι πολύ μικρό για να χωρέσει έναν οργανωμένο χώρο εργασίας, καλύτερα να μην έχεις σαλόνι. Κάπου πρέπει να διαμορφώσεις έναν χώρο όπου τα πάντα θα συνηγορούν στο να γίνουν οι σχολικές εργασίες. Τα βιβλία και τα τετράδια θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένα, τα μολύβια επίσης. Ο φωτισμός επαρκής και να μην υπάρχουν θόρυβοι ή άλλα που αποσπούν την προσοχή από το διάβασμα.

Το Σαββατοκύριακο δεν είναι μακριά

Ένα παιδί που κουράζεται εύκολα, δεν συμπαθεί το σχολείο και το διάβασμα είναι αναγκαίο να προσδοκά το Σαββατοκύριακο. Κάπως έτσι είναι απαραίτητο να μην έχει ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα για αυτές τις δύο ημέρες ξεκούρασης. Αν για παράδειγμα κάνει τα μαθήματά του από την Παρασκευή το απόγευμα, τότε το Σαββατοκύριακο είναι ένα διήμερο ξεγνοιασιάς. Κάτι που μπορείς να χρησιμοποιείς μέσα στην εβδομάδα ως κίνητρο. «Κοντεύει το Σαββατοκύριακο…», «Άλλες δύο ημέρες» κλπ, κλπ…

 

Originally posted 2017-10-31 09:28:25.