Πώς θα προετοιμάσω την κόρη μου για την πρώτη της περίοδο;
Eίμαι μαμά Eκπαίδευση ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Πώς θα προετοιμάσω την κόρη μου για την πρώτη της περίοδο;

September 5, 2014

author:

Parenting.gr

Πώς θα προετοιμάσω την κόρη μου για την πρώτη της περίοδο;

20100715-mother-daughter-talking-600x411Νιώθεις ότι ήταν ακριβώς σαν χθες που το κοριτσάκι σου μάθαινε να περπατάει, έλεγε τα πρώτα της λογάκια, πήγε στο σχολείο για πρώτη φορά μόνη της και τώρα, ξαφνικά, γίνεται μια δεσποινίδα. Αυτή η στιγμή στη ζωή της κόρης σου φέρνει ένα μείγμα συναισθημάτων ενθουσιασμού, σύγχυσης, κατήφειας και, ενδεχομένως, μια αίσθηση αμηχανίας λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα της. Η πρώτη έμμηνος ρύση της, μάλλον δεν θα αργήσει πολύ. Έτσι, δες εδώ μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τόσο εσένα όσο και την κόρη σου να περιηγηθείτε μέσα από αυτό το καταπληκτικό ορόσημο στη ζωή της:

Αναγνώρισε τα σημάδια

Η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου για τα κορίτσια είναι τα 12-13 έτη, αλλά σε κάποιες έρχεται νωρίτερα, στα 8 ή στα 9. Τα δύο σημεία που είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την πρώτη περίοδο είναι όταν ένα κορίτσι χρειάζεται ένα κανονικό σουτιέν και όταν αποκτά τριχοφυϊα στην ηβική περιοχή και στη μασχάλη. Μόλις η κόρη σου αναπτύξει αυτά τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου, είναι πιθανό να αρχίσει η περίοδός της μέσα σε 3-6 μήνες.

Ενημέρωσε την κόρη σου για την περίοδο

Είναι πολύ καλό να παρέχουμε στα κορίτσια πληροφορίες σχετικά με τον οργανισμό τους και την περίοδο από μικρή ηλικία, όμως είναι καίριο να δεχτεί ένα ρεύμα σωστής πληροφόρησης όσο η περίοδος της πλησιάζει. Ψάξε για βιβλία που ασχολούνται με την πρώτη περίοδο. Καλές επιλογές είναι τα “Κορίτσια στην εφηβεία” και “Βοήθεια! Μπαίνω στην εφηβεία

Συζητήστε

Η ερωτήσεις για την εμμηνόρροια, την τριχοφυϊα και τις ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικό θέμα για την κόρη σου, ώστε να γίνει έτσι απλά. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό γι ‘αυτήν να ακούσει εσένα να μιλάς για τα θέματα αυτά. Ρώτησέ την αν έχει οποιεσδήποτε απορίες. Μοιράσου μαζί της την ιστορία της πρώτης περιόδου σου. Συζήτησε σχετικά με τις θετικές πτυχές αυτής της μεγάλης αλλαγής και δώσε συμβουλές που θα την βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών του μήνα. Επίσης, πες της λεπτομέρειες από την δική σου εμπειρία, όπως πόσο καιρό διαρκεί η περίοδος σου και αν αισθάνεσαι κράμπες, κατήφεια ή άλλες παρενέργειες.