Πώς θα μειώσω τον κίνδυνο του SIDS για το μωρό μου;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Πώς θα μειώσω τον κίνδυνο του SIDS για το μωρό μου;

August 8, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς θα μειώσω τον κίνδυνο του SIDS για το μωρό μου;

Τι είναι το SIDS

Πρόκειται για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), επίσης γνωστός και σαν ξαφνικός θάνατος και συμβαίνει όταν πεθαίνει ένα φαινομενικά υγιές μωρό, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς σαφή λόγο. Όταν ένα βρέφος πεθαίνει ξαφνικά, οι γιατροί και οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν το γιατί. Σε λιγότερο από τις μισές περιπτώσεις SIDS, η αιτία βρίσκεται να είναι ένα πρόβλημα υγείας, μια ασθένεια ή ένα ατύχημα. Το SIDS είναι σπάνιο αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου σε νεογέννητα μωρά.

Γιατί συμβαίνει

Κανείς δεν ξέρει γιατί κάποια μωρά πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί απλά να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που επηρεάζουν το μωρό σε μια ευάλωτη φάση της ανάπτυξής τους. Μερικά μωρά μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή και την αφύπνιση. Αυτά τα μωρά δεν αναπνέουν κανονικά και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο εάν η αναπνοή τους είναι κάπως περιορισμένη, όπως για παράδειγμα αν υπάρχουν κλινοσκεπάσματα που καλύπτουν τη μύτη ή το στόμα τους.

Πότε συμβαίνει

Το SIDS πιο συχνά συμβαίνει όταν ένα μωρό κοιμάται. Μπορεί να είναι το βράδυ, αλλά θα μπορούσε να συμβεί και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, σε ένα καρότσι ή ακόμα και στην αγκαλιά των γονιών του. Το SIDS είναι η πιο σύνηθες το χειμώνα, αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο.

Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο

Περίπου το 90% των περιπτώσεων SIDS έχει συμβεί κατά τους πρώτους έξι μήνες. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στο πρώτο τρίμηνο της ζωής, με κορύφωση του φαινομένου το δεύτερο μήνα. Ο κίνδυνος μειώνεται καθώς το μωρό μεγαλώνει και πολύ λίγοι θάνατοι από SIDS έχουν συμβεί μετά από τον πρώτο χρόνο. Γενικά, το SIDS είναι πολύ σπάνιο και τα περισσότερα μωρά ξεπερνούν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής χωρίς καθόλου προβλήματα. Επίσης, είναι πολύ σπάνιο να συμβεί δύο φορές στην ίδια οικογένεια.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ συχνό σε οικογένειες της Νότιας Ασίας, αν και οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για το λόγο και ειδικότερα για μωρά από μητέρες που γεννούν σε ηλικία κάτω των 20 ετών.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν, οι οποίοι βάζουν ένα μωρό σε υψηλότερο κίνδυνο:

Αν είναι ένα αγόρι. Η αναλογία του SIDS είναι περίπου 60:40 στα αγόρια με στα κορίτσια.
Αν γεννήθηκε πρόωρα (πριν τις 37 εβδομάδες).
Αν είχε ένα χαμηλό βάρος γέννησης, μικρότερο από 2,5 kg.

Πώς μπορώ να μειώσει τον κίνδυνο SIDS για το μωρό μου;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για την πρόληψη του SIDS. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις μια σειρά από πράγματα για να κρατήσεις το μωρό σου ασφαλές και να μειώσεις τον κίνδυνο. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Να βάζεις το μωρό να κοιμάται ανάσκελα στην κούνια ή το κρεβάτι.  Τα υγιή μωρά που τοποθετούνται ανάσκελα για ύπνο, δεν είναι περισσότερο πιθανό να πνιγούν. Αντίθετα, αυτή είναι η ασφαλέστερη θέση ύπνου για το μωρό. Για τους πρώτους έξι μήνες, όμως, θα πρέπει να παραμείνει στο ίδιο δωμάτιο με εσάς (Δες εδώ Co-sleeping ή αλλιώς, ύπνος μαζί με το παιδί. Μην το φοβάστε). Περίπου στους πέντε ή έξι μήνες, τα μωρά αρχίζουν να μετακινούνται. Στην ηλικία αυτή ο κίνδυνος του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου έχει μειωθεί και είναι ασφαλές το μωρό να βρίσκει τη δική του θέση άνεσης στον ύπνο. Αλλά θα πρέπει ακόμα να βάζεις αρχικά το μωρό για ύπνο, ανάσκελα. Αν ξυπνήσεις και δεις ότι το μωρό έχει γυρίσει μπρούμυτα, και είναι ηλικίας κάτω των έξι μηνών, γύρισε το απαλά ανάσκελα. Τα μεγαλύτερα μωρά, μπορούν συνήθως να γυρνούν μόνα τους ανάσκελα. Δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι να το ελέγχεις συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει τη θέση του πολύ τακτικά.

Μην καπνίζεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δες εδώ Πώς θα κόψω το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη) και μην επιτρέπεις σε κανέναν να καπνίζει γύρω από το μωρό. Αν καπνίζεις κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος SIDS για το μωρό σου αυξάνεται. Ο κίνδυνος για το μωρό υπάρχει αν κάποιος στο σπίτι καπνίζει, ακόμα κι αν είναι σε άλλο δωμάτιο με ανοιχτό το παράθυρο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να καπνίζουν εκτός του σπιτιού, ώστε ο αέρας γύρω από το μωρό είναι πάντα καθαρός.

Τα ακόλουθα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο SIDS, αν και τα στοιχεία είναι λιγότερο σαφή:

Μην αφήνεις το μωρό να δέχεται πάρα πολύ ζέστη. Η υπερθέρμανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο SIDS. Διατήρησε το δωμάτιο του μωρού όταν κοιμάται μέσα σε μια άνετη θερμοκρασία μεταξύ 16°C και 20°C. Μην τοποθετήσεις την κούνια του μωρού κοντά σε καλοριφέρ, θερμαντήρα ή σε άμεσο ηλιακό φως. Και ποτέ μην τοποθετείς θερμοφόρα ή ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι του μωρού.

Άφησε το κεφάλι του ακάλυπτο, με τα σκεπάσματα σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν τους ώμους του. Αν χρησιμοποιείς υπνόσακο, βεβαιώσου ότι έχει το κατάλληλο μέγεθος. Σημάδια ότι το μωρό μπορεί να ζεσταίνεται πολύ είναι: η εφίδρωση, τα νωπά μαλλιά, εξανθήματα, η γρήγορη αναπνοή, η ανησυχία, ο πυρετός.

 Άγγιξε την κοιλιά ή το λαιμό του μωρού για να δεις αν είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα και ρυθμίστε το κρεβάτι αναλόγως. Μην παίρνεις θερμοκρασία από τα χέρια ή τα πόδια, καθώς είναι φυσιολογικό αυτά να είναι πιο κρύα.

Αφαίρεσε από το μωρό το σκουφάκι ή όποια άλλα επιπλέον στρώματα ένδυσης το συντομότερο όταν εισέρχεστε σε εσωτερικούς χώρους μετά από έξοδο, ακόμα κι αν χρειαστεί να το ξυπνήσεις.

Ποτέ μην κοιμάσαι σε καναπέ ή πολυθρόνα με το μωρό. Μετά από μια αγκαλιά ή το τάισμα, βάλε το μωρό στην κούνια σε ένα σταθερό, επίπεδο στρώμα που να είναι καθαρό και να εφαρμόζει καλά, χωρίς κενά στις άκρες. Οι μαξιλάρες, οι φωλιές για μωρά, οι μαλλιαρές και άλλες μαλακές επιφάνειες που δεν είναι κατάλληλες για τον ύπνο του μωρού. Το εξωτερικό του στρώματος πρέπει να είναι αδιάβροχο και να καλύπτεται με ένα μόνο σεντόνι.

Να θηλάζεις το μωρό αν μπορείς, γιατί ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του SIDS σε βρέφη. Το μητρικό γάλα αυξάνει επίσης την αντίσταση του μωρού σε λοιμώξεις.

Κάνε στο μωρό τακτικές εξετάσεις  και σημείωνε τις ημερομηνίες εμβολιασμών. Μην διστάσεις να ζητήσεις ιατρική συμβουλή εάν το μωρό δεν είναι καλά.

Τι ρόλο παίζει η πιπίλα;

Αν χρησιμοποιείς πιπίλα όταν βάζεις το μωρό για ύπνο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του SIDS, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Μια θεωρία είναι ότι η λαβή της πιπίλας βοηθάει τον αέρα να φτάσει στο αεραγωγούς του μωρού, ακόμα κι αν το πρόσωπό του καλύπτεται από κλινοσκεπάσματα. Η χρήση πιπίλας μπορεί επίσης να ενισχύσει τα νεύρα που ελέγχουν τον άνω αεραγωγό του μωρού. Μην ανησυχείς αν η πιπίλα του φεύγει, καθώς το μωρό κοιμάται. Και αν στο μωρό δεν αρέσει η χρήση πιπίλας, μην το πιέσεις.

Μπορεί ένα μόνιτορ αναπνοής ή κάποια άλλη συσκευή να βοηθήσει;

Μια οθόνη αναπνοής μπορεί να συνιστάται από το γιατρό σας αν το μωρό είχε ήδη ένα απειλητικό για τη ζωή του αναπνευστικό περιστατικό, ή έχει άλλα προβλήματα που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο του SIDS. Ωστόσο, τα υγιή μωρά δεν χρειάζονται μόνιτορ αναπνοής και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μπορεί να εμποδίζουν το SIDS.

Είναι ασφαλές να κοιμάμαι μαζί με το μωρό;

Μερικές μητέρες βρίσκουν τον θηλασμό ευκολότερο αν το μωρό μοιράζεται το κρεβάτι μαζί τους. Αλλά το ασφαλέστερο μέρος για τον ύπνο του μωρού για τους πρώτους έξι μήνες είναι μια κούνια ή το καλαθάκι του ίδιο δωμάτιο με εσάς.

Ποτέ να μην μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με το μωρό αν κάποιος από σένα ή ο σύντροφός σου:

– είναι καπνιστής (ακόμα και αν δεν καπνίζει κοντά το μωρό)
– έχει πιει αλκοόλ
– παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο
– είναι πολύ κουρασμένος

Originally posted 2014-09-27 06:31:58.