Πώς θα κόψω το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα κόψω το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη;

November 15, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς θα κόψω το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη;

Όταν μάθεις ότι είσαι έγκυος, μπορεί να κόψεις αμέσως το τσιγάρο, χωρίς δεύτερη σκέψη, μπορεί όμως να θεωρήσεις τη διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη και να το καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όσο δύσκολο κι εάν είναι,  πρέπει να προσπαθήσεις!

Μπορεί η πλήρης διακοπή να βλάψει το έμβρυο;

Η πλήρης διακοπή θα ευνοήσει άμεσα το μωρό σου. Το να ξεφορτωθείς το πακέτο με τα τσιγάρα και να ορκιστείς ότι δεν θα ξανακαπνίσεις σίγουρα θα είναι δύσκολο για μερικές εβδομάδες. Όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το άγχος που προκαλείται από την αιφνίδια διακοπή του καπνίσματος μπορεί να έχει αντίκτυπο στο έμβρυο. Είναι μια ανέξοδη, ασφαλής μέθοδος που θα απομακρύνει το μωρό σου από το μονοξείδιο του άνθρακα, τη νικοτίνη και τις άλλες επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο. Παρόλα αυτά, η έλλειψη της νικοτίνης θα σε ενοχλήσει για 2-3 εβδομάδες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης και γενικότερα αναστάτωση.

Αν το άμεσο κόψιμο είναι δύσκολο, υπάρχουν και άλλες πρακτικές για να εφαρμόσεις.

shutterstock_39089122
Είναι η θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης (NRT) ασφαλής;

Καθώς η νικοτίνη είναι μια από τις πιο τοξικές ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο, η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης είναι ασφαλέστερη για το έμβρυο σε σχέση με το κάπνισμα. Η NRT μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες να κόψεις επιτυχώς το κάπνισμα. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν καπνίζεις πολύ ή αν δεν τα καταφέρνεις με την πλήρη διακοπή.
Η νικοτίνη είναι η εξαρτησιογόνως ουσία στο τσιγάρο, οπότε η NRT σε βοηθά να αποφύγεις τη στέρηση νικοτίνης όταν το κόψεις. Μορφές NRT είναι τα αυτοκόλλητα, οι τσίχλες, οι παστίλιες και τα ρινικά σπρέι. Τα βρώσιμα προϊόντα, όπως οι τσίχλες και οι παστίλιες θεωρούνται ασφαλέστερα σε σχέση με τα αυτοκόλλητα. Οι μικρές εκροές νικοτίνης που παρέχουν, σου δίνουν μικρότερες δόσεις νικοτίνης σε σχέση με το αυτοκόλλητο.

Παρόλα αυτά, το αυτοκόλλητο είναι καλή επιλογή αν η ναυτία δεν σε αφήνει…να βάλεις κάτι στο στόμα σου. Καλό είναι όμως να αποφεύγεις τη χρήση των αυτοκόλλητων τη νύχτα. Επίλεξε αυτοκόλλητα που είναι σχεδιασμένα για να διαρκούν 16 ώρες και να αφαιρούνται τη νύχτα. Σε κάθε περίπτωση, συζήτησε με το γιατρό σου σχετικά με τη χρήση υποκατάστατων νικοτίνης, για να καταλήξετε στην επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

 shutterstock_258785360

Είναι αξιόπιστη η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το βασικό πρόβλημα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ότι δεν είναι δοκιμασμένο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει έρευνες για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλές. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ούτε για την ποσότητα, ούτε για την μορφή των ουσιών που εισπνέεις. Οπότε, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη και για τις ουσίες που θα πλησιάσουν το μωρό σου.Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνήθως περιέχουν νικοτίνη, νερό και προπυλενογλυκόλη. Μολονότι το νερό και η προπυλενογλυκόλη είναι ακίνδυνες ουσίες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί να περιέχει και άλλες, κρυμμένες τοξικές ουσίες. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σίγουρα καλύτερη από το κάπνισμα, όμως αν πραγματικά θέλεις να το κόψεις, καλύτερα να επιλέξεις μια θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης.

shutterstock_157874906

Θα με βοηθήσει η συμβουλευτική να κόψω το κάπνισμα;

Η συμβουλευτική θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο λίγες λέξεις ενθάρρυνσης από το γιατρό σου, όσο μια φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.  Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει, λειτουργεί ειδική γραμμή για το κάπνισμα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου μπορείς να απευθυνθείς για να ζητήσεις βοήθεια. Η συμμετοχή σε κάποια ομάδα ή η επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο μπορεί να σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στην προσπάθειά σου. Και φυσικά μην υποτιμάς την ηθική συμπαράσταση από φίλους, συγγενείς και από το σύντροφό σου. Ένας ειδικός στο πλευρό σου, θα ενισχύσει τις πιθανότητες να αποχαιρετίσεις το τσιγάρο για πάντα.

shutterstock_100540891

Θα μπορούσε η υπνοθεραπεία ή ο βελονισμός να βοηθήσουν;

Αν θέλεις να δοκιμάσεις τις πρακτικές της υπνοθεραπείας ή του βελονισμού, θα πρέπει να βρεις έναν αδειοδοτημένο και καταρτισμένο πρακτικό. Παρόλα αυτά, μολονότι αποτελούν δημοφιλείς πρακτικές απεξάρτησης από ουσίες, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις το στόχο σου.

Το σημαντικό είναι να βρεις τη θεραπεία που θα λειτουργήσει καλύτερα για εσένα και να εξασφαλίσεις όλη την υποστήριξη που θα χρειαστείς για να πετύχεις το στόχο σου. Ποτέ δεν ήταν πιο κατάλληλη η στιγμή!

Originally posted 2016-07-25 04:30:28.