Πώς θα καταλάβεις ότι ο έφηβος ψεύδεται
Ένας έφηβος μπορεί να ψεύδεται στους γονείς του για χίλιους δύο λόγους. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένεις από ένα παιδί στην εφηβεία. Και μάλιστα, όσο εύκολο είναι να καταλάβεις ότι λέει ψέματα ένα μικρό παιδί, τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις αν και πότε λέει ψέματα ο έφηβος. Γι αυτό ρίξε μια ματιά στα παρακάτω χαρακτηριστικά γνωρίσματα! Προσοχή όμως, για να τα διαγνώσεις θα πρέπει πρώτα να έχεις αποδεχθεί ότι ναι και το παιδί σου ψεύδεται όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του.
Αμύνεται χωρίς ουσιαστικό λόγο
Όταν κάποιος λέει ψέματα ή αμύνεται χωρίς λόγο ή επιτίθεται πάλι χωρίς λόγο και με υπερβολική ένταση, δεν αποκλείεται να το κάνει γιατί λέει ψέματα. Αν για παράδειγμα του ζητήσεις να ελέγξεις το κινητό του τηλέφωνο και αμυνθεί βρίσκοντας απίστευτες δικαιολογίες για να μην σου το δώσει, τότε προφανώς και θέλει να κρύψει κάτι.
Αποφεύγει την οπτική επαφή
Ομοίως κάποιος που ψεύδεται αποφεύγει να κοιτάξει τον άλλον στα μάτια. Μπορεί να κοιτά πάνω, κάτω, το πουθενά, ένα βιβλίο ή και να σου γυρίσει την πλάτη αλλά όχι δεν θα σε κοιτάξει ευθεία στα μάτια. Ποτέ. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων που ψεύδονται. Πρόσεξε όμως. Κάποιος που το κάνει συνεχώς, έχει γίνει τέτοιος που μπορεί να σε κοιτά κανονικότατα στα μάτια. Οπότε μην είσαι υπερβολικά αυστηρή και προσπάθησε να καταλάβεις ότι το παιδί είναι στην εφηβεία. Και μόνο το γεγονός ότι δεν σε κοιτά, σημαίνει ότι ίσως και να έχει μετανιώσει γι’ αυτό που κάνει.
Κοιτά χαμηλά
Αν έχει ρίξει το βλέμμα στο πάτωμα, δεν το κάνει από αδιαφορία ή φυσική συστολή αλλά πολύ απλά γιατί σου λέει ψέματα εκείνη τη στιγμή. Επίσης το να κοιτάζει κάτω, του επιτρέπει να συγκεντρωθεί προκειμένου να εξιστορήσει σωστά και επαρκώς την ψευδή αφήγησή του.
Αγγίζει το πρόσωπό του
Όταν αγγίζει το πρόσωπό του ή παίζει επίμονα με μια τούφα από τα μαλλιά του, είναι σε αμήχανη φάση. Άρα δεν αποκλείεται αυτό να οφείλεται στο ψέμα. Είναι πολύ χαρακτηριστικές κινήσεις της γλώσσας του σώματος που μαρτυρούν ότι κάποιος λέει ψέματα και προσπαθεί να το κρύψει.
Συχνές παύσεις και ελάχιστες λεπτομέρειες
Όταν κάποιος στην αφήγησή του κάνει συχνές παύσεις ή λέει συνοπτικά αυτό που θέλει να πει χωρίς πολλές λεπτομέρειες, έχει δηλαδή κενά σ’ αυτό που θέλει να πει, πιθανόν λέει ψέματα. Δεν έχει στήσει επαρκώς την ιστορία, ψάχνει για δικαιολογίες και γι’ αυτό κάνει παύσεις ώστε να κερδίσει χρόνο και να τις σκεφτεί.
Originally posted 2017-11-03 11:00:45.