Πώς θα κάνεις το σπίτι σου ασφαλές για το παιδί σου
ΠΑΙΔΙ

Πώς θα κάνεις το σπίτι σου ασφαλές για το παιδί σου

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς θα κάνεις το σπίτι σου ασφαλές για το παιδί σου

Σύμφωνα με τις έρευνες τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά. Αρκετά από αυτά μάλιστα συμβαίνουν ακόμη και μέσα στο σπίτι. Και ευτυχώς ή δυστυχώς είναι γελοιωδώς εύκολο να τα αποτρέψεις αν έχεις λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Οι γονείς πρέπει να διαμορφώνουν ανάλογα το σπίτι τους όταν έρχεται στον κόσμο το παιδί τους και να έχουν προβλέψει όχι μόνο ποια σημεία του είναι επικίνδυνα (σκάλες, μπαλκόνια κλπ) αλλά και τι άλλο φαινομενικά αθώο θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο.

Δες παρακάτω κάποια από εκείνα που θα πρέπει να φροντίσεις για την ασφάλεια του παιδιού σου στο σπίτι:

Τοποθέτησε πόρτες στην αρχή και στο τέλος κάθε σκάλας στην οποία έχει πρόσβαση το παιδί σου.

Βάλε προστατευτικές μπάρες στα παράθυρα τα οποία βρίσκονται χαμηλά μέσα στο σπίτι και βγάλε καρέκλες και τραπεζάκια που πιθανόν είναι τοποθετημένα κάτω από αυτά.

Βάλε ασφάλειες στις πόρτες που δεν θέλεις να ανοίξει το παιδί σου χωρίς την δική σου βοήθεια. Για παράδειγμα στην είσοδο του σπιτιού, στην πόρτα του μπάνιου ή της αποθήκης.

Τοποθέτησε προστατευτικό πλέγμα στα κάγκελα ώστε να μην μπορεί να τα σκαρφαλώσει.

Οι γλάστρες στα μπαλκόνια μπορούν να γίνουν σκαλοπατάκι για το παιδί… απομάκρυνέ τις από τα κάγκελα.

Βάλε ασφάλειες στα ντουλάπια και στα συρτάρια, ειδικά σε εκείνα που έχουν αιχμηρά αντικείμενα όπως μαχαίρια ή στα ντουλάπια που έχουν μέσα πιάτα και κατσαρολικά. Σαφέστατα και στα ντουλάπια που πιθανόν αποθηκεύεις απορρυπαντικά ή φάρμακα…

Στο παρελθόν τοποθετούσαν τα απορρυπαντικά σε ράφια που βρίσκονταν πολύ ψηλά μέσα στο σπίτι. Είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύσεις σε ντουλάπι που κλειδώνει.

Ασφάλισε τις ηλεκτρικές συσκευές όπως τις εστίες της κουζίνας, τον φούρνο, το πλυντήριο και φυσικά το ψυγείο.

Τοποθέτησε ασφάλειες στις πρίζες.

Κάλυψε τις γωνίες των επίπλων με ασφάλειες από σιλικόνη.

Φρόντισε να ελέγχεις συχνά το έδαφος ή τους καναπέδες για μικρά κομμάτια παιχνιδιών που πιθανόν έχουν αφήσει τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας.