Πώς θα ενθαρρύνεις το παιδί σου να ασχοληθεί με το ταλέντο του
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς θα ενθαρρύνεις το παιδί σου να ασχοληθεί με το ταλέντο του

January 10, 2022

author:

Parenting.gr

Πώς θα ενθαρρύνεις το παιδί σου να ασχοληθεί με το ταλέντο του

Άλλοι γονείς ή δάσκαλοι το ονομάζουν κλίση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ταλέντο ενός παιδιού. Όσο πιο νωρίς ένα παιδί ανακαλύψει ποιο είναι το ταλέντο του και όσο πιο συνειδητοποιημένοι είναι οι γονείς ότι όποιο και αν είναι αυτό το ταλέντο, δεν θα έπρεπε να απομακρύνουν από αυτό το παιδί τους, τόσο πιο ολοκληρωμένο και ευτυχισμένο είναι το παιδί. Και αυτό ισχύει και για ταλέντα που θα λέγαμε πως είναι κάπως αντισυμβατικά. Για παράδειγμα, ένα μικρό αγόρι που έχει μια κλίση προς τον χορό και το μπαλέτο, δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνεται από τους γονείς ώστε να μην χορεύει ή να ενθαρρύνεται ώστε να βρει άλλη κλίση. Το ταλέντο είναι φύση και χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου.

Πριν απ’ όλα θα πρέπει η μητέρα να παρατηρήσει συστηματικά το παιδί της για να καταλάβει ποιο είναι το ταλέντο του. Ένα παιδί είναι πιθανό να πειραματίζεται με τα πάντα και αυτό γιατί όλα του φαίνονται άγνωστα και άρα ενδιαφέροντα. Θα χρειαστεί καιρός μέχρι να καταλήξει σε εκείνα που θα θέλει πιο πολύ ως δραστηριότητές του. Κάπως έτσι, η μητέρα για να βγάλει ένα ασφαλές –όσο γίνεται- συμπέρασμα, θα πρέπει υπομονετικά να παρατηρεί το παιδί της.

Σαφέστατα, τα παιδιά αλλάζουν συνέχεια γνώμη και τάση σχετικά με αυτά που κάνουν. Ένα παιδί σήμερα αγαπά την κιθάρα και αύριο την βαριέται και θέλει να κάνει μαθήματα ζωγραφικής. Αυτό σημαίνει πως η κιθάρα δεν ήταν τελικά η κλίση του. Είναι αλήθεια δε, ότι πολλά παιδιά δυσκολεύονται μέχρι να καταλήξουν κάπου ή το ανακαλύπτουν σε μεγάλη ηλικία. Σε κάθε περίπτωση όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο για να μπορέσει να συγκεντρωθεί πάνω σε αυτό. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν με τι άλλο θα ασχοληθούν πέρα από τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Ένα απλό ταλέντο σήμερα, αύριο μπορεί να είναι πηγή σημαντικών αριστείων και διακρίσεων. Μπορεί ακόμη και να είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός κάποιου. Και όσο νωρίτερα ασχοληθεί με ό,τι προστάζει η φύση του, τόσο πιο βέβαιο είναι ότι έχει πιθανότητες να πετύχει πάνω σ’ αυτό.

 

Originally posted 2017-11-06 14:14:32.