Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να αποφύγει το bullying
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να αποφύγει το bullying

December 1, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να αποφύγει το bullying

Το bullying μπορεί να αλλάξει δραματικά τη ζωή ενός παιδιού με διάφορους τρόπους. Όχι μόνο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά δημιουργεί κλίμα φόβου στο σχολείο που θα έπρεπε να είναι χώρος μάθησης και υγιούς κοινωνικής συναλλαγής. Το bullying μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ακόμη και την ικανότητα ενός παιδιού στη μάθηση. Δες παρακάτω με ποιόν τρόπο θα βοηθήσεις το παιδί σου.

Ένα παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τι είναι μια υγιής φιλία. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υγιών φιλικών σχέσεων και τι τις διαφοροποιεί από τις σχέσεις που μπορεί να βλάψουν κάποιον. Φυσικά, καμία συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει αν ένα παιδί δεν είναι συνηθισμένο να μιλάει με τους γονείς του. Κάπως έτσι, κρίνεται σκόπιμο να μιλάς καθημερινά με τα παιδιά για την κοινωνική τους ζωή. Δεν είναι λάθος να ρωτήσεις ένα παιδί αν πήρε το μεσημεριανό του μόνο του ή με τους φίλους του ή αν γύρισε στο σπίτι μόνο του και με τα πόδια ή με το λεωφορείο.

Τα περισσότερα παιδιά δεν λένε τίποτα όταν έχουν γίνει θύματα bullying. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική προκειμένου να αναγνωρίσεις τα σημάδια. Για παράδειγμα ένα παιδί που επικαλείται πόνο στο στομάχι με σκοπό να μην πάει σχολείο, πιθανόν είναι θύμα bullying αν δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας. Τα παιδιά που υφίστανται bullying μπορεί να εμφανίζουν αλλαγές στη διάθεση, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και μελαγχολία.

Τα παιδιά θα πρέπει από πολύ μικρά να γνωρίζουν πως πρέπει να μιλάνε. Πρέπει να νιώθουν άνετα και να μιλάνε στους γονείς τους ή σε κάποιον μεγάλο που εμπιστεύονται όταν υφίστανται πράγματα που τα φέρνουν σε δύσκολη θέση. Στην περίπτωση του bullying όμως εκείνο που θα πρέπει να λέμε στα παιδιά είναι ότι ακόμα και όταν γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες του bullying εναντίον κάποιου άλλου, οφείλουμε να μιλάμε και να το λέμε στους μεγάλους.

Τέλος, δεν θα ήταν λάθος να εμπλακείς και η ίδια σε ομάδες –ή να πάρεις την πρωτοβουλία και να ίδρυσης η ίδια έναν σύλλογο- που θα ενημερώνει τα παιδιά στο σχολείο όπου φοιτά το παιδί σου, σχετικά με το bullying. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις στο παιδί σου πως το bullying είναι κάτι το απαράδεκτο και κατακριτέο, κάτι εναντίον του οποίου μάχεστε οικογενειακώς.

 

Originally posted 2017-10-16 14:49:03.