Πώς θα βοηθήσεις στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σου
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς θα βοηθήσεις στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σου

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς θα βοηθήσεις στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σου

Στο κομμωτήριο το μικρό κοριτσάκι σου εξιστορεί πώς πέρασε το Καλοκαίρι με λεπτομέρειες. Είναι η πρώτη φορά που σε βλέπει και σε ρωτά γιατί κόβεις τα μαλλιά σου και σου αφηγείται την πρώτη φορά που έκοψε τα δικά της. Όταν φεύγει σε χαιρετά με χαμόγελο. Από την άλλη το δικό σου παιδί, ντρέπεται να πει και το όνομά του όταν το ρωτούν… Δες με ποιον τρόπο θα βοηθήσει το παιδί σου να κοινωνικοποιηθεί…

Κάποια παιδιά είναι κοινωνικά από τη φύση τους. Δεν έχουν πρόβλημα όχι μόνο να μιλήσουν με άλλα παιδιά ή να μπουν μέσα σε μια παρέα παιδιών που παίζει, αλλά ανοίγουν εύκολα διαλόγους και με μεγάλους ανθρώπους. Μπορείς να βοηθήσεις το όχι και τόσο κοινωνικό παιδί σου, ενθαρρύνοντάς το να μπει στη συζήτηση με ένα κοινωνικό παιδί. Ενθάρρυνέ το να απαντά στις ερωτήσεις του άλλου παιδιού και πες του να μην διστάσει να κάνει και εκείνο τις δικές του. Στο τέλος, πρότεινέ του να καλέσει στο σπίτι το παιδάκι ώστε να έχει την ευκαιρία να ξαναμιλήσει και να ξαναπαίξει μαζί του. Εξάσκηση χρειάζεται στην πραγματικότητα. Λέγοντάς του ξανά και ξανά ότι πρέπει να είναι κοινωνικό, δεν κατορθώνεις τίποτα. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται στην πράξη.

Όταν ο καιρός περνάει χωρίς να καλεί φίλους ή να καλείται από εκείνους, θα πρέπει να φροντίζεις εσύ για αυτό. Προφανώς και δεν θα καλέσεις κανέναν χωρίς να το θέλει ή για έκπληξη. Άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με το ποιους φίλους ή συμμαθητές του περισσότερο συμπαθεί και πρότρεψέ το να τους καλέσει στο σπίτι για να παίξουν. Θα πρέπει δηλαδή να το ενθαρρύνεις να δημιουργεί φιλίες. Ακόμη, δώσε εσύ το καλό παράδειγμα. Γνώρισέ του τις φίλες σου και εξήγησέ του ότι σου κάνει καλό να τις βλέπεις στον ελεύθερο χρόνο σου. Μια ιδέα είναι να κανονίσεις να βγεις με άλλες μητέρες που έχουν συνομήλικα παιδιά. Μοιραία θα αρχίσουν τα παιδιά σας να παίζουν μεταξύ τους.

Τέλος, αν βλέπεις πως ό,τι και να κάνεις το παιδί σου παραμένει αντικοινωνικό ή δειλό στο να ξεκινήσει μια συζήτηση, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Αν μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο και διαπιστώνεις πως δεν έχει καθόλου παρέες, βγαίνει πάντα μόνο του και κατσουφιασμένο από την αίθουσα και δεν καλείται ποτέ στα party, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να είναι θύμα bullying ή να συμβαίνει κάτι άλλο που κάνει το παιδί σου τόσο μοναχικό.

Πηγή