Πώς η ηλικία του συντρόφου μου επηρεάζει την γονιμότητά του και την υγεία του μωρού;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πώς η ηλικία του συντρόφου μου επηρεάζει την γονιμότητά του και την υγεία του μωρού;

July 23, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς η ηλικία του συντρόφου μου επηρεάζει την γονιμότητά του και την υγεία του μωρού;

Οι άνδρες μπορούν να γίνουν πατέρες ακόμα και στην δεκαετία των ’50, των ’60 και των ’70 τους. Απλά ρίξτε μια ματιά στον Bruce Willis, τον Hugh Grant,τον Michael Douglas και τον Paul McCartney. Αλλά ποιες είναι οι συνέπειες για τους μέλλοντες μπαμπάδες, αν αφήσουν για αργότερα το ξεκίνημα μιας οικογένειας;

Μπορεί η ηλικία ενός ανθρώπου να επηρεάζει τη γονιμότητα του;

Ναι, μπορεί. Οι άνδρες στα ’70 τους ή ακόμη και στα τους ’80 μπορούν να κάνουν παιδιά, αλλά ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία είναι πιο πιθανό να χρειαστεί χρόνια και όχι μόνο μήνες για να αφήσει τη σύντροφό του έγκυο.
Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερος είναι ο άντρας, τόσο περισσότερο θα του πάρει για να αφήσει τη σύντροφό του έγκυο. Η πιθανότητα σύλληψης έξω από το διάστημα του ενός χρόνου προσπαθειών είναι:
– περίπου 8% όταν ο άντρας είναι κάτω των 25 ετών
– περίπου 15%, όταν ο άντρας είναι πάνω από 35
Η διαφορά ηλικίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Αν ο σύντροφος μιας γυναίκας είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια μεγαλύτερος της, έχει λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο από ότι αν οι σύντροφοι είναι στην ίδια ηλικία. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας.

Σε ποια σημεία διαφέρει το βιολογικό ρολόι αντρών και γυναικών;

Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μιας γυναίκας πέφτουν κατακόρυφα όταν φτάνει σε μία ορισμένη ηλικία και αυτή η αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη. Οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα των ανδρών δεν είναι τόσο ξαφνικές ή αισθητές, αλλά να γίνει σταδιακά.
Η άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι οι γυναίκες φτάνοντας στην εμμηνόπαυση σταματούν την απελευθέρωση ωαρίων. Όμως ένας άντρας μπορεί να παράγει σπέρμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σε ποια σημεία μοιάζει το βιολογικό ρολόι ανδρών και γυναικών;

istock_000022563015smallΚαθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να αποκτήσουν παιδί με χρωμοσωμικά προβλήματα. Δες εδώ πληροφορίες για την εγκυμοσύνη στη δεκαετία των ’30 και των ’40.
Ομοίως, καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν έχουν μια μείωση της τεστοστερόνης και ως εκ τούτου μείωση και της γονιμότητας. Αυτό δημιουργεί επίσης μια μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν παιδιά με χρωμοσωμικά προβλήματα. Οπότε, το γεγονός και μόνο ότι ένας άνθρωπος μπορεί να παράγει σπέρμα δεν σημαίνει ότι είναι και υψηλή η ποιότητα του σπέρματος.
Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική ορμή ενός άνδρα, τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα του σπέρματος. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται σε όγκο και ποιότητα. Οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν μικρότερη ποσότητα και πιο αργή κίνηση σπέρματος. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει.
Η μορφολογία του σπέρματος μειώνεται επίσης μαζί με την ποιότητα. Το σχήμα είναι σημαντικό, διότι δίνει μια ένδειξη του γενετικού περιεχομένου του σπέρματος. Ένας μεγαλύτερος αριθμός παραμορφωμένου σπέρματος σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανωμαλιών. Το παραμορφωμένο σπέρμα είναι λιγότερο πιθανό να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Συνδέονται τα γενετικά προβλήματα με ηλικιωμένους άνδρες;

Πολύ σπάνια, κάποια προβλήματα σχετίζονται με το γεγονός ότι ο μπαμπάς είναι μεγάλος. Οι ακόλουθες συνθήκες μπορεί να συνδέονται με την ηλικία του μπαμπά:
– Περιορισμένη ανάπτυξη (αχονδροπλασία) ή νανισμός. Η αχονδροπλασία είναι πολύ σπάνια. Επηρεάζει περίπου 1 στις 10.000 γεννήσεις.
– Σύνδρομο Down, μια γενετική κατάσταση που προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα υγείας.
– Σχιζοφρένεια, μια μακροχρόνια ασθένεια ψυχικής υγείας.
Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι ειδικοί σχετικά με τη σχέση της ηλικίας του πατέρα και αυτών των προβλημάτων. Είναι πιθανό ότι άλλοι παράγοντες, εκτός από την ηλικία του μπαμπά μπορεί να επιδρούν.
Για παράδειγμα, η σχιζοφρένεια μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, καθώς και τον τρόπο ζωής και κοινωνικούς παράγοντες, όπως η χρήση ναρκωτικών και ο εκφοβισμός.
Είναι γνωστό ότι η ηλικία της μαμάς είναι ένας παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο Down, αλλά υπάρχει ακόμα συζήτηση για το πώς επηρεάζει η ηλικία του μπαμπά. Γενικά, έχει διαπιστωθεί ότι ο κίνδυνος του συνδρόμου Down είναι υψηλότερη όταν και οι δύο γονείς είναι πάνω από 35.

Eπηρεάζει το βάρος την ανδρική γονιμότητα;

fat man holding a measurement tapeΝαι, οι άνδρες που είναι υπέρβαροι αυξάνουν τον κίνδυνο των προβλημάτων γονιμότητας. Όντας παχύσαρκος μπορεί να μειώσεις την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματός σου. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία.
4-5 επιπλέον μονάδες στο δείκτη μάζας σώματος ενός άνδρα μπορεί να “γερνούν” τα επίπεδα τεστοστερόνης του κατά 10 χρόνια. Αν η διάμετρος της μέσης ξεπερνά τα 102 εκατοστά, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για καρδιακή νόσο, η οποία επιβραδύνει τη ροή του αίματος σε όλα τα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Επίσης, ο διαβήτης είναι ένα άλλο θέμα που μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο και να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Τι μπορούν να κάνουν οι μεγαλύτεροι άνδρες για να ενισχύσουν τη γονιμότητα τους;

Middle Aged Man Eating Fresh Fruit SaladΥπάρχουν τρόποι ώστε άνδρας να κρατήσει τη γονιμότητα και την ισχύ του σε άριστη κατάσταση. Η σωστή διατροφή είναι ένα σπουδαίο ξεκίνημα. Κάποια προβλήματα γονιμότητας που συνδέονται με την παχυσαρκία μπορεί να είναι αναστρέψιμα. Η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Ακόμα, αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γονιμότητα πάρα πολύ. Πριν προσπαθεί κάποιος να γίνει μπαμπάς, ίσως να αξίζει να κάνει ένα τσεκ-απ υγείας.
Οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι σχεδόν πάντα πιο εύκολο να εντοπιστούν και να διορθωθούν σε σχέση με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Τα περισσότερα από τα συνήθη αντρικά προβλήματα είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίζονται από μεγαλύτερους άνδρες. Στα προβλήματα περιλαμβάνονται:
– χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων
– φραγμένοι αγωγοί που μεταφέρουν το σπέρμα
– μόλυνση στους όρχεις
– προβλήματα στύσης
Πάντως, γενικά είναι παρήγορο το γεγονός ότι ενώ η ανδρική γονιμότητα μειώνεται σταδιακά με τα χρόνια, η πλειοψηφία των ανδρών θα εξακολουθούν να είναι γόνιμοι μέχρι και μετά τα 60.

Δες πως συνδέεται η ανδρική γονιμότητα με τον τρόπο ζωής του.

Originally posted 2014-09-05 11:59:46.