Πώς επηρεάζει τα παιδιά η ακαταστασία;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς επηρεάζει τα παιδιά η ακαταστασία;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς επηρεάζει τα παιδιά η ακαταστασία;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν η ακαταστασία μπορεί να είναι πρόβλημα για το παιδί σου και με ποιον τρόπο; Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύ, οι ειδικοί κάνουν λόγο για την ανάγκη το παιδί –και όχι μόνο αφού ισχύει και για τους μεγάλους- να δραστηριοποιείται σε χώρους «μαζεμένους».

Θα έχεις παρατηρήσει την εικόνα μεγάλων ανθρώπων να εργάζονται σε γραφεία γεμάτα από όλων των ειδών τα αντικείμενα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να νιώθεις μια ανεξήγητη ταραχή όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που λέμε πως δεν πετούν τίποτα. Μαζεύουν και βρίσκουν μια χρησιμότητα στα πάντα, παρά το γεγονός ότι δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τη χρησιμότητα αυτή. Ενώ αν τους ρωτήσεις αν ποτέ χρησιμοποίησαν έστω ένα από αυτά τα αντικείμενα, θα σου πουν όχι αλλά μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον. Αυτοί οι ενήλικες μεγάλωσαν έτσι από παιδιά…

Είναι απόλυτα προβληματικό για ένα παιδί να μεγαλώνει σε έναν ακατάστατο και γεμάτο άχρηστα αντικείμενα χώρο. Πριν από οτιδήποτε άλλο, το μεγαλύτερο πρόβλημά του θα είναι εκείνο της συγκέντρωσης. Είναι αδύνατον να συγκεντρωθείς σε έναν χώρο όπου υπάρχουν εκατοντάδες αντικείμενα να σου αποσπάσουν την προσοχή. Ακόμα και αν τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται πάνω στο γραφείο για παράδειγμα για αρκετό καιρό, πάντα μα πάντα θα αποτελούν μια αφορμή για να αποδράσεις από ό,τι κάνεις. Θα διακόψεις την εργασία που ετοιμάζεις για να περιεργαστείς για 3 λεπτά εκείνο το «κάτι» και μετά θα πρέπει να συγκεντρωθείς απ’ την αρχή για να συνεχίσεις ό,τι έκανες. Και αλήθεια… πού είχαμε μείνει; Έτσι ακριβώς λειτουργεί και για το παιδί που προσπαθεί να διαβάσει ή να λύσει τις ασκήσεις των μαθηματικών του.

Η ακαταστασία όμως μπορεί να είναι και επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού. Ένας ακατάστατος χώρος δύσκολα μπορεί να είναι απολύτως καθαρός. Κάπως έτσι πάνω σε όλα αυτά τα μικροαντικείμενα σωρεύονται απίστευτες ποσότητες σκόνης, που σταδιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ακόμη και άσθμα στο παιδί σου. Ελλοχεύει πάντα και ο κίνδυνος ατυχήματος, αφού εύκολα μπορεί να σκοντάψει πάνω σε κάποιο αντικείμενο και να χτυπήσει.

Ένας χώρος ακατάστατος όταν αποτελεί το περιβάλλον ενός παιδιού μπορεί να γίνει κακός σύμβουλος. Το παιδί θα συνηθίσει να ζει έτσι και θα κάνει ακριβώς το ίδιο. Θα μαζεύει αχρείαστα πράγματα και θα τα τοποθετεί οπουδήποτε στον χώρο του. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί περιπτώσεις όπου τα παιδιά αυτά κλέβουν αντικείμενα γιατί πολύ απλά έχουν εθιστεί στις μεγάλες ποσότητες αντικειμένων γύρω τους.