Πώς είναι οι πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς είναι οι πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς είναι οι πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό

Όλοι μιλούν για τα  συμπτώματα εγκυμοσύνης τον πρώτο μήνα και για το ποια είναι τα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση; ή για τις ναυτίες στο 1ο τρίμηνο ή για την σωστή διατροφή στο 2ο τρίμηνο ή  για τα κιλά που αυξάνονται ξαφνικά στο 3ο τρίμηνο. Οι μέλλουσες μαμάδες με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα σε ένα βιβλίο εγκυμοσύνης μπορούν να καταλάβουν τα βασικά συμπτώματα ή πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Σπάνια όμως ενημερώνονται για όλα όσα τις “περιμένουν” τις πρώτες συγκλονιστικές στιγμές μετά τον τοκετό.

Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ έντονη η συναισθηματική φόρτιση και τόσο μεγάλη η ευτυχία, που η σωματική κόπωση ξεχνιέται. Παρόλα αυτά, οι “παρενέργειες” του τοκετού την πρώτη κρίσιμη εβδομάδα είναι αρκετές και είναι πολύ πιθανό μια νέα μητέρα να τις αντιμετωπίσει όλες.

Ας το δούμε αναλυτικά:

Πιθανά σωματικά συμπτώματα:

-Κόπωση και ορισμένες φορές εξάντληση εάν ο τοκετός ήταν δύσκολος ή είχε επιπλοκές

-Πόνο σε όλο το σώμα, σαν να έχετε κάνει γυμναστική (μετά από αρκετό καιρό). Ίσως νιώθετε και πιασμένη σε μερικά σημεία του σώματος, ανάλογα τη θέση που κληθήκατε να πάρετε κατά τον τον τοκετό.

-Πείνα και δίψα, καθώς οι ώρες εκτός φαγητού είναι αρκετές. Εάν πρόκειται για παρατεταμένο τοκετό, τα συμπτώματα εντείνονται.

-Λόχεια, δηλαδή κολπικές εκκρίσεις με αίμα που θα τις νιώθετε σαν αιμορραγία. Τις πρώτες ώρες το αίμα θα είναι έντονα κόκκινο και στη συνέχεια θα γίνεται καφέ.

-Κράμπες στην κοιλιά.  Πρόκειται για την προσπάθεια που κάνει το σώμα να επουλώσει την “ανοιχτή πληγή” που αφήνει ο πλακούντας όταν χωρίζεται από τη μήτρα. Συγκεκριμένα, αμέσως μερά μετά τη γέννα, η μήτρα συσπάται για να σφραγίσει τα ανοιχτά αιμοφόρα αγγεία στο τοίχωμα της. Αντίστοιχες  κράμπες θα νιώθετε και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

-Σε φυσιολογικό τοκετό: Πόνο και μούδιασμα στην περιοχή του περινέου (ιδιαίτερα εάν χρειάστηκαν ράμματα). Είναι πιθανό να κάθεστε με δυσκολία για λίγες ημέρες.

-Σε καισαρική: Πόνο και μούδιασμα την τομή. Είναι πιθανό να νιώθετε και φαγούρα στο σημείο.

-Δυσκολία στην ούρηση για δυο τρεις ημέρες. Ίσως και πόνο.

-Δυσκοιλιότητα. Ίσως και αιμορροΐδες

-Υπερβολική εφίδρωση (φροντίστε να έχετε πολλές αλλαξιές!)

-Εξάψεις

-Έντονο πρήξιμο στο στήθος και γενικότερα πρήξιμο στο σώμα μας τις πρώτες ημέρες, λόγω της κατακράτησης των υγρών

-Σπανιότερα, σπασμένα τριχοειδή αγγεία στα μάτια ή στο πρόσωπο από τις έντονες εξωθήσεις.

Πιθανά ψυχικά συμπτώματα:

-Έντονες εναλλαγές συναισθημάτων. Μία νέα μητέρα, ειδικά εάν βιώνει την πρώτη της γέννα νιώθει συγχρόνως ευτυχία και πανικό. Από τη μία μεριά ζει την απόλυτη χαρά της μητρότητας και από την άλλη αισθήματα ανησυχίας λόγω της άγνοιας της. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την οικογένεια και ειδική φροντίδα της νέας μητέρας γιατί η επιλόχειος κατάθλιψη παραμονεύει (Δείτε εδώ: Επιλόχειος κατάθλιψη: Τρόποι Αντιμετώπισης).

-Εκνευρισμός. Συνήθως συνδυάζεται με την παραμονή στο μαιευτήριο και την ανυπομονησία της νέας μητέρας να πάει σπίτι της να βολευτεί. Ορισμένες φορές συνδυάζεται και με τις “πολλές” συμβουλές που δέχεται μια μητέρα από τους γύρω τους! Προσπαθήστε να αγνοείτε όσους σας ενοχλούν  ή εάν δεν μπορείτε, φροντίστε να τους βγάλετε “εκτός”.

-Έντονη ανησυχία ή ακόμα και φόβο για την υγεία του βρέφους. Χρειάζεται ηρεμία και να δείχνετε εμπιστοσύνη στο γιατρό σας