Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για το σεξ;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για το σεξ;

December 9, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για το σεξ;

Συνήθως, εμείς οι ενήλικες πλέον δεν έχουμε και πολλές απορίες για την αναπαραγωγική διαδικασία, δεδομένης της ηλικίας μας και των εμπειριών μας! Τι γίνεται όμως όταν τα μικρά μας, μας αιφνιδιάζουν με αναπάντεχες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα; Συχνά, η αντίδρασή μας είναι αμήχανη και άβολη, όσο κι αν σε θεωρητικό επίπεδο ισχυριζόμαστε ότι είμαστε άνετοι στο να ενημερώσουμε τα παιδιά μας. Ας δούμε μερικές πιθανές ερωτήσεις των παιδιών για το σεξ και μερικές κατάλληλες απαντήσεις, για να μη μας πιάνουν απροετοίμαστους!

Η τριών ετών κορούλα σου, κατά την αλλαγή πάνας του μωρού αδελφού της, δείχνει έκπληκτη το πέος του και ρωτάει: “Μαμά, τι είναι αυτό;”

Πως να απαντήσεις: Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να αλλάξεις το θέμα γρήγορα και να δέσεις την πάνα ακόμα πιο γρήγορα, αλλά μια τέτοια αντίδραση μπορεί να περάσει στα παιδιά το μήνυμα ότι το να μιλάμε για τα ιδιωτικά μέρη είναι ταμπού. Αντίθετα, είναι καλύτερα να του εξηγήσεις ότι, “Αυτό το σημείο είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα κορίτσι και σε ένα αγόρι. Ονομάζεται πέος. Εσύ που είσαι κορίτσι, έχεις κόλπο.”

Βρίσκεστε στην ουρά του σουπερμάρκετ, όταν το προσχολικής ηλικίας αγοράκι σου σε ρωτάει, “Γιατί το πουλάκι μου είναι σκληρό;”

Πως να απαντήσεις: Αν προκύψει κάποιο ερώτημα σε μια ακατάλληλη στιγμή, είναι καλά αν δώσεις μια ελλειπή απάντηση, μαζί με την υπόσχεση να συμπληρώσεις την υπόλοιπη αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να πεις ήσυχα, “Αυτό συμβαίνει μερικές φορές. Θα γίνει μαλακό και πάλι σύντομα.” Ή, αν η ερώτηση απαιτεί μια πιο περίπλοκη απάντηση, μπορείς να απαντήσεις λέγοντας “Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο γι ‘αυτό το αυτοκίνητο, αν θέλεις.” Αλλά είναι σημαντικό να επανέλθεις σε αυτό αργότερα και να απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που το παιδί έχει.

Με την ελπίδα ότι θα απομυθοποιήσει το γιογιό, το αφήνεις να σε παρακολουθήσει να κάνεις την ανάγκη σου. Τότε σε ρωτά, «Γιατί εγώ δεν έχω μαλλιά εκεί κάτω;”

Πως να απαντήσεις: Απλά μπορείς να πεις ότι είναι φυσικό για τους μεγάλους να έχουν τρίχες σε μέρη που τα παιδιά δεν έχουν, όπως κάτω από τις μασχάλες τους, ανάμεσα στα πόδια τους και για τους άνδρες στα πρόσωπά τους. Μπορείς επίσης, να προσθέσεις ότι όταν και εκείνο μεγαλώσει, θα έχει τρίχες στα μέρη αυτά.

shutterstock_348310814

Πιάνεις το παιδί να αγγίζει ή να τρίβει τα γεννητικά όργανά του.

Πως να αντιδράσεις: Τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων τους, σε πολύ μικρή ηλικία. Τα μωρά αγγίζουν το σώμα τους κατά την αλλαγή της πάνας και τα μικρά παιδιά κολλούν μερικές φορές τα χέρια τους μέσα από το εσώρουχό τους. Συνήθως το κάνουν αυτό για άνεση, όχι για να επιτύχουν έναν οργασμό. Θα μπορούσες να πεις, “Ξέρω ότι όταν αγγίζεις το αιδοίο σου (ή το πέος) αισθάνεσαι καλά, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται ιδιωτικά.” Μην ενεργείς σαν να πρέπει να αποφεύγεται ο αυνανισμός. Σε καμία περίπτωση μην κάνεις οποιαδήποτε χειρονομία για να το σταματήσεις.

Έχεις εξηγήσει ότι όταν ωάριο της μαμάς και το σπέρμα του μπαμπά συνδυάζονται, τότε ένα μωρό αρχίζει να μεγαλώνει. Τώρα, το 6χρονο παιδί σου ρωτά, “Πώς φτάνει το σπέρμα στο ωάριο;”

Πως να απαντήσεις: Η εξήγηση σου δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη υπόθεση. Μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας, “ο μπαμπάς πρέπει να είναι αρκετά κοντά στη μαμά, έτσι ώστε το σπέρμα να μπορεί να βγει από το σώμα του και να μπει στο σώμα της μαμάς. Το σπέρμα βγαίνει από το πέος του μπαμπά και μπαίνει μέσα στον κόλπο, μια ιδιαίτερη θέση στο το σώμα της μαμάς, που προσφέρεται για να διατηρήσει το σπέρμα ασφαλές και που το βοηθά να φτάσει στο ωάριο.” Αν το παιδί έχει πρόσθετες ερωτήσεις, δώσε μια ελαφρώς πιο λεπτομερή εξήγηση: “Ένα πέος γίνεται να χωρέσει μέσα σε έναν κόλπο, όπως ένα χέρι χωράει σε ένα μανίκι.”

Το προσχολικής ηλικίας παιδί σου, είχε μέχρι στιγμής ασαφείς πληροφορίες όπως “Τα μωρά μεγαλώνουν μέσα στις μαμάδες”. Αλλά τώρα, θέλει να ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια: “Πώς το μωρό Θα βγει από εκεί;”

Πως να απαντήσεις: Οι ακριβείς αλλά απλές απαντήσεις είναι οι καλύτερες. Μπορείς να πεις ότι “Τα περισσότερα μωρά βγαίνουν μέσα από τον κόλπο της μαμάς.” Μπορείς να προσθέσεις ότι, “Ο κόλπος είναι σαν ένας σωλήνας στο εσωτερικό της μαμάς. Ξαφνικά, γίνεται πολύ μεγάλος, ώστε το μωρό να μπορεί να βγει έξω.”

Διάβασε επίσης: Πως αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τις έννοιες σχετικά με το σεξ!

Originally posted 2015-04-18 04:46:44.