Πώς αντλώ το μητρικό γάλα;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Πώς αντλώ το μητρικό γάλα;

July 8, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς αντλώ το μητρικό γάλα;

Τι είναι η άντληση του μητρικού γ άλακτος;

Η άντληση είναι ένας τρόπος για τη λήψη του μητρικού γάλακτος από το στήθος σου χωρίς το μωρό να θηλάζει. Η άντληση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας:
– τα χέρια σου
– χειροκίνητο θήλαστρο
– ηλεκτρικό θήλαστρο
Μόλις το αντλήσεις, μπορείς να αποθηκεύσεις το μητρικό γάλα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για να ταΐσεις το μωρό αργότερα, αν δεν το χρειάζεσαι αμέσως. Μπορείς να ταΐσεις το μωρό με το μητρικό γάλα χρησιμοποιώντας μια σύριγγα, ένα κουτάλι, ένα φλιτζάνι ή ένα μπιμπερό. Μπορεί να χρειαστείς καθοδήγηση από το γιατρό σου αρχικά, αλλά σύντομα θα ξέρεις τι είναι το καλύτερο για το μωρό σου.

Γιατί να αντλώ το μητρικό γάλα;

Αν αντλείς το γάλα σου, το μωρό σου θα εξακολουθεί να δέχεται τα οφέλη του μητρικού γάλακτος ακόμα και αν δεν θηλάζει, ή αν δεν μπορεί να είναι μαζί σου όλη την ώρα.
Αν το μωρό σου είναι πρόωρο, μπορεί να μην είναι σε θέση να θηλάσει. Επίσης, εσύ ή το μωρό μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο άλλο πρόβλημα ή ασθένεια που κάνει ο θηλασμό δύσκολο. Η άντληση του γάλακτος θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αυτές τις προκλήσεις.
Αν επιστρέψεις στην δουλειά, η άντληση του γάλακτος σημαίνει ότι το μωρό θα συνεχίσουν να επωφελείται από το μητρικό γάλα, παρ’ όλο που το φροντίζει κάποιος άλλος.
Επίσης, αν θα πρέπει να λείπεις γα πολλές ώρες, θα πρέπει να αδειάσεις το στήθος σου για να μην αισθάνεσαι άβολα. Η άντληση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η παροχή του γάλακτος.

Πώς να αντλήσω το γάλα;

Πάντα να πλένεις τα χέρια σου πριν αρχίσεις τη διαδικασία. Αν το κάνεις με το χέρι σου είναι η οικονομικότερη λύση, καθώς δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από ένα καθαρό δοχείο, όπως μια κανάτα, για να βάλεις το γάλα, και σακούλες ή δοχεία με καπάκι για να το αποθηκεύσεις.
Όμως, η άντληση με το χέρι παίρνει λίγο χρόνο για να την συνηθίσεις. Το κόλπο είναι να ασκείς πίεση επί των αγωγών γάλακτος πίσω από τη θηλή σου, αντί να πιέζεις την ίδια τη θηλή.
expression
Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα θήλαστρο. Για να χρησιμοποιήσεις ένα ηλεκτρικό θήλαστρο, βάλε τη βεντούζα πάνω στο στήθος σου, ενεργοποίησε το μηχάνημα και άφησε το να κάνει τη δουλειά. Θα αντλήσει το γάλα, εναποθέτοντάς το σε ένα ενσωματωμένο μπουκάλι. Τα χειροκίνητα θήλαστρα διαθέτουν επίσης μια βεντούζα και με μια επαναλαμβανόμενη κίνηση της λαβής αποσπούν το γάλα.
Η άντληση μπορεί να διαρκέσει από 15 μέχρι και 45 λεπτά για να αδειάσει όλο το στήθος. Μην αφήνεις όμως το χρόνο να σε καθοδηγήσει, απλά άφηνε το γάλα να ρέει για όσο πάει. Άλλαζε στήθος, όταν νιώθεις τη ροή να επιβραδύνεται, και άντλησε τον κάθε μαστό δύο φορές.
Τα καλά θήλαστρα μιμούνται τη δράση πιπίλισμα του μωρού, τονώνοντας έτσι τη ροή του μητρικού γάλακτος. Η άντληση δεν θα πρέπει να είναι επώδυνη. Ζήτησε βοήθεια από το γιατρό σου αν δυσκολεύεσαι.

Originally posted 2014-08-29 09:21:26.