Πότε πρέπει να σταματήσουμε να αφήνουμε τα παιδιά να μάς βλέπουν στο ντους ή όταν ντυνόμαστε;
Επικαιρότητα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΑΙΔΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πότε πρέπει να σταματήσουμε να αφήνουμε τα παιδιά να μάς βλέπουν στο ντους ή όταν ντυνόμαστε;

October 31, 2020

author:

Parenting.gr

Πότε πρέπει να σταματήσουμε να αφήνουμε τα παιδιά να μάς βλέπουν στο ντους ή όταν ντυνόμαστε;

Ανάγνωση σε 4′

Πρόσφατα έλαβα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν μπαμπά που ανησυχούσε για το ντους μπροστά από την 3χρονη κόρη του. Αναρωτιόταν, πότε πρέπει να σταματήσουμε να αφήνουμε τα παιδιά μας να μας βλέπουν γυμνούς; Ποτέ δεν ένιωσε ανησυχία στο παρελθόν, αλλά ξαφνικά η κόρη του είχε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ανατομία του… και ανησυχούσε ότι ίσως εστιαζόταν πολύ σε αυτό. Αυτός ο μπαμπάς δεν είναι μόνος του στη νέα του δυσφορία σχετικά με το ντους μπροστά στην κόρη του. Στην πραγματικότητα, ακούω αυτήν την ερώτηση πολύ από τους γονείς.

Δεν έχω κάνει ντους χωρίς επίβλεψη από τα τέλη του 2006 και βρίσκω ότι παρα-έχει ησυχία όταν δεν χρειάζεται να απαντήσω σε ούτε μία ερώτηση κατά τη διάρκεια του ντους. Στις ηλικίες 7 και 9 ετών, τα παιδιά μου δεν πιέζουν πλέον τη μύτη τους στο γυαλί όταν κάνω ντους και αν μπουν στο μπάνιο για ένα δευτερόλεπτο συνήθως είναι τυχαία. Παρόλο που δεν με πειράζει αν εμφανιστούν για ένα δευτερόλεπτο, παρατήρησα ότι και οι δύο συνήθως λένε, «Συγγνώμη, μαμά, νόμιζα ότι ήσουν έξω», πριν βγουν πάλι έξω. Έχουν καταλήξει στα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία της ιδιωτικότητας στο ντους και σε αυτό με βρίσκουν σύμφωνη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική στιγμή που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε ντους ή να αλλάζετε μπροστά στο παιδί σας. Όλες οι οικογένειες είναι διαφορετικές και έχουν τα δικά τους επίπεδα άνεσης όσον αφορά το γυμνό μπροστά στα παιδιά. Τα παιδιά, ωστόσο, τείνουν να θέλουν την ιδιωτικότητα από κάποιο σημείο και μετά, και μπορεί πραγματικά να αποφεύγουν να βλέπουν τους γονείς τους γυμνούς καθώς συνειδητοποιούν περισσότερο το σώμα τους. Εάν εξακολουθεί να σάς απασχολεί αυτή η ερώτηση, λάβετε υπόψη τα παρακάτω ως έναν τρόπο που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς εσείς και τα παιδιά σας θα αισθάνεστε πιο άνετα στο σπίτι σας.

Παρατηρήστε τις ενδείξεις.

Περίπου στην ηλικία των 6 ετών, τα περισσότερα παιδιά κατανοούν την έννοια της ιδιωτικής ζωής και μπορεί να αναζητούν περισσότερη σεμνότητα στο σπίτι. Ίσως διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δεν θέλει πια να κολυμπά με το αδερφάκι του, κλείνει την πόρτα σφιχτά όταν βρίσκεται στο μπάνιο και κλείνει ακόμη και το δωμάτιό της για να ντυθεί το πρωί. Οι απαιτήσεις του παιδιού σας για προστασία της ιδιωτικής της ζωής σηματοδοτούν στην πραγματικότητα την ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται και αναζητά χώρο. Αυτό είναι ένα καλό πράγμα. Είναι προτιμότερο να σεβαστείτε αυτά τα όρια για να δείξετε στο παιδί σας ότι κατανοείτε τη σημασία του να έχουμε κάποια ιδιωτικότητα όταν κάνουμε μπάνιο, ή όταν ντυνόμαστε.

Μιλήστε για τα προσωπικά όρια.

Ενώ ορισμένα παιδιά αρχίζουν να δημιουργούν ζώνες ιδιωτικότητας περίπου 6 ετών, πολλά παιδιά δεν το κάνουν. Μερικά παιδιά απολαμβάνουν πραγματικά το μπάνιο τους με τα αδέλφια και δεν αισθάνονται την ανάγκη για ιδιωτικότητα στον ίδιο βαθμό. Μπορεί επίσης να φαίνεται ότι σας αγνοούν όταν σας βλέπουν στο ντους ή όταν ντύνεστε. Συζητήστε για τα προσωπικά όρια ως οικογένεια. Όλοι έχουμε τις δικές μας ζώνες άνεσης όσον αφορά τη σεμνότητα και είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα όρια του άλλου. Μιλήστε για πράγματα όπως το να χτυπάμε πρώτα και να ρωτάμε αν είναι εντάξει να μπούμε σε ένα δωμάτιο πριν μπούμε. Αυτός ο κανόνας καθιερώθηκε στο σπίτι μας από την κόρη μου, η οποία προτιμά να έχει λίγο χρόνο μόνη της για να ντυθεί για το σχολείο. Η ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με τα προσωπικά όρια βοηθά τα παιδιά σας να κατανοήσουν την έννοια του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Τους διδάσκει επίσης να ορίσουν τα δικά τους όρια.

Σκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες.

Εάν είστε το είδος του ατόμου που του αρέσει να κρύβεται, δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να προσποιηθείτε ότι πραγματικά απολαμβάνετε τη ζωή ως γυμνιστής για χάρη των παιδιών σας. Στην πραγματικότητα, όταν οι γονείς έχουν διαφορετικά επίπεδα άνεσης, αυτό δείχνει στα παιδιά ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί. Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε αμήχανοι όταν είστε γυμνοί μπροστά στο παιδί σας καθώς μεγαλώνει, ή απλά χρειάζεστε πραγματικά περισσότερη ιδιωτικότητα στη ζωή σας, επικοινωνήστε το. Είναι καλύτερα να εξηγήσετε τις ανάγκες σας στα παιδιά σας παρά να προσπαθήσετε να τρέξετε και να κρυφτείτε, καθώς αυτό στέλνει ένα μπερδεμένο μήνυμα. Δεν θέλετε τα παιδιά σας να αισθάνονται ότι το γυμνό είναι επαίσχυντο ή λάθος. Πείτε κάτι σαν, “Χρειάζομαι λίγο χρόνο να κάνω ντους αυτή τη στιγμή. Ας βρούμε κάτι διασκεδαστικό για να κάνεις, ενώ κάνω εγώ το μπάνιο μου μόνη μου. “

Η άνεση είναι το κλειδί.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που να μας δείχνουν το ποιά είναι η “σωστή” κατεύθυνση σε αυτό το ζήτημα, η ουσία είναι ότι η άνεση είναι το κλειδί. Ένας καλός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ότι οι γονείς πρέπει να ακολουθούν την καθοδήγηση του παιδιού. Όταν το παιδί σας ζητά ιδιωτικότητα όταν αλλάζει και πηγαίνει στο μπάνιο, στέλνει το μήνυμα ότι κατανοεί την ανάγκη για προσωπικό χώρο. Αυτό είναι ένα σήμα για τους γονείς να σταματήσουν να περπατούν γυμνοί ή να κάνουν ντους μπροστά στα παιδιά τους. Εάν το παιδί σας παραμένει αδιάφορο. μην πιεστείτε.


Για να είστε όλοι άνετοι, ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το επίπεδο άνεσης όλων των μελών της οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνονται τα παιδιά αλλά και η μαμά και ο μπαμπάς όταν αλλάζουν και κάνουν μπάνιο.

Ενώ δεν με πειράζει μια επίσκεψη από κανένα από τα παιδιά μου ενώ είμαι στο ντους, ο σύζυγός μου τείνει να κλείσει την πόρτα όταν είναι η σειρά του. Δεν ήταν ποτέ μεγάλη υπόθεση και τα παιδιά δεν πρόσεξαν καν την αλλαγή, αλλά σέβονται την κλειστή πόρτα του υπνοδωματίου και θα περιμένουν υπομονετικά να ανοίξει ξανά αντί να μπουν μέσα χωρίς προειδοποίηση. Μερικές φορές η φυσική πρόοδος που συμβαίνει μέσα στις οικογένειες είναι ο καλύτερος οδηγός για το τι να κάνουμε σε ποια ηλικία … απλά πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε τόσο πολύ και να το αφήσουμε να συμβεί.

When Should You Stop Letting Your Kids See You Naked? Katie Hurley, Μomtastic.com