Πότε πρέπει ένα παιδί να έχει δικό του τηλέφωνο;
Στο παρελθόν ένα παιδί με δικό του κινητό τηλέφωνο ήταν κάτι σαν ανέκδοτο. Οι γονείς είχαν κινητά τηλέφωνα και συχνά είχαν ένα και οι δύο μαζί. Σήμερα όλο και πιο συχνά βλέπουμε μικρά παιδιά να έχουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο ένα μικρό παιδί;
Όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά και άρα επιτηρούνται, δεν χρειάζεται να έχουν το δικό τους τηλέφωνο. Όταν δηλαδή τα πηγαίνεις εσύ στο σχολείο και τα παίρνεις πάλι εσύ από το σχολείο ή κάποιος που εσύ έχεις ορίσει ως υπεύθυνο προκειμένου να μην είναι ασυνόδευτα. Τότε προφανώς και δεν χρειάζεται να έχουν τηλέφωνο. Όμως, για μισό λεπτό; Μήπως στην πραγματικότητα είσαι εσύ εκείνη που περισσότερο θέλει το παιδί της να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο προκειμένου να μπορείς να το βρίσκεις όποτε θέλεις; Είναι απόλυτα κατανοητό να ανησυχείς για το πού βρίσκεται το παιδί σου και να θέλεις να μπορείς να το βρεις ανα πάσα στιγμή. Το πρόβλημα είναι όταν γίνεται κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου και από εσένα αλλά και από το παιδί σου.
Η κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου από τη δική σου τη μεριά γίνεται όταν καλείς κάθε λίγο το παιδί σου για να μάθεις πού είναι και τι κάνει. Κάπως έτσι όχι μόνο το φέρνεις σε δύσκολη θέση μπροστά στους φίλους του αλλά πιθανόν το αγχώνεις ότι σε κάθε του βήμα παραμονεύει και από ένας κίνδυνος. Από την άλλη και το παιδί σου εύκολα θα μπορούσε να καταχραστεί το κινητό τηλέφωνο που του έχεις δώσει. Όπως ξέρεις οτιδήποτε σχετικό με την επικοινωνία και την τεχνολογία μπορεί πολύ εύκολα να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού σου πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Και δυστυχώς θα είναι κάπως άνισο και άδικο να του πεις ότι κλειδώνεις όλες τις εφαρμογές και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ώστε το τηλέφωνο να είναι αποκλειστικά και μόνο ένα μέσο επικοινωνίας μαζί σου. Πίστεψέ μας θα το πετάξει στον πρώτο κάδο που θα βρει και θα σου πει ότι το έχασε!
Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω θα πρέπει πριν πάρετε αυτό το κινητό τηλέφωνο να συμφωνήσετε από κοινού στο ποια θα είναι η χρήση του. Δεν θα απαγορεύσεις την πρόσβαση σε εφαρμογές ή στο Διαδίκτυο αλλά θα έχεις τον καθημερινό έλεγχο. Το κινητό τηλέφωνο πρώτα από όλα θα πρέπει να υπηρετεί την ασφάλεια του παιδιού σου και αυτό θα πρέπει να το κάνεις όσο πιο σαφές και κατανοητό γίνεται.