Πότε να δώσω στο μωρό μου στερεές τροφές;
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Πότε να δώσω στο μωρό μου στερεές τροφές;

May 7, 2020

author:

Parenting.gr

Πότε να δώσω στο μωρό μου στερεές τροφές;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του μωρού σας, η μόνη τροφή που χρειάζεται είναι το μητρικό γάλα. Το γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μωρά, και αυτό είναι το μόνο τρόφιμο που είναι το στόμα τους και το πεπτικό τους σύστημα σχεδιασμένο για να χειριστεί. Αλλά μεταξύ των 4 και 6 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να γίνονται πιο δραστήρια και άρα πεινάνε περισσότερο, που σημαίνει ότι είναι έτοιμα για στερεές τροφές.

Γιατί δεν πρέπει να δίνω το μωρό μου στερεές τροφές κατά τους πρώτους μήνες;
Τα νεογέννητα έχουν ένα φυσικό αντανακλαστικό να πιπιλίζουν γάλα από τη θηλή. Έως περίπου και τους 4 μήνες της ηλικίας, αν βάλετε ένα κουτάλι ή φαγητό στο στόμα του μωρού, το αντανακλαστικό του στη γλώσσα θα ωθήσει το φαγητό προς τα έξω. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μάς δείξει ότι δεν είναι έτοιμο να καταπιεί τα στερεά τρόφιμα, γιατί θα μπορούσε να πνιγεί. Επιπλέον, το στομάχι και τα έντερα των νεογέννητων δεν είναι ακόμη έτοιμα να αφομοιώσουν τα στερεά τρόφιμα. Αν δώσετε στο μωρό σας στερεά τρόφιμα πάρα πολύ νωρίς, μπορεί να του προκαλέσουν κοιλιακή δυσφορία, δυσκοιλιότητα και μια μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών. Μην βάζετε δημητριακά στο μπιμπερό σας, εκτός εάν ο γιατρός σας σάς το πει επειδή το μωρό σας έχει μια ειδική ιατρική πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε το μωρό μου είναι έτοιμο για στερεές τροφές;
Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να τρώνε στερεές τροφές μεταξύ των 4 και 6 μηνών. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να είναι έτοιμα λίγο αργότερα. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη κάθε μωρού είναι διαφορετική, αναζητήστε τις ακόλουθες ενδείξεις ότι το παιδί σας είναι έτοιμο:

  • Μπορεί να στηρίξει μόνο του το κεφάλι.
  • Δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φαγητό. Μπορεί να αρχίσει να σας παρακολουθεί από κοντά όταν τρώτε, να ανοίγει το στόμα του όταν βλέπει φαγητό και να κλίνει προς τα εμπρός για να φτάσει προς το φαγητό σας.
  • Μπορεί να κλείσει το στόμα του γύρω από το κουτάλι και να χρησιμοποιήσει τα χείλη του και τη γλώσσα για να καταπιεί το φαγητό αντί να το φτύσει.
  • Ανοίγει η όρεξή του και φαίνεται πιο πεινασμένο από ποτέ.

Διαβάστε επίσης:

Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω?

Γαλακτοκομικά προϊόντα: πως διαλέγουμε γιαούρτι

Originally posted 2015-08-29 08:36:38.