Πότε να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Πότε να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

December 7, 2019

author:

Parenting.gr

Πότε να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

Το καλοκαίρι πλησιάζει σιγά σιγά στο τέλος του, ωστόσο η επιστροφή στα θρανία και στις συνήθειες του χειμώνα αργούν λίγο ακόμη!
Αυτές τις τελευταίες ημέρες της θερινής σεζόν το παιδί σάς δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να πάει ξανά σε Summer Camp και σε κανένα εργαστήρι απασχόλησης.

Ξαφνικά έρχεστε αντιμέτωπες με το μεγάλο πρόβλημα της φύλαξης του παιδιού την ώρα που εσείς θα απουσιάζετε στη δουλειά. Τη λύση όμως τη δίνει το ίδιο το παιδί, το οποίο δηλώνει έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι και ζητά να του το επιτρέψετε.

Προφανώς αυτό το αίτημα σας τρομάζει και σοκάρει. Μήπως όμως πρέπει να το σκεφτείτε ψύχραιμα καθώς αργά ή γρήγορα θα φτάσει η στιγμή που θα πρέπει να αφήσουμε μόνο του το παιδί στο σπίτι.
Η κατάλληλη στιγμή είναι διαφορετική για κάθε παιδί και καθορίζεται από την ηλικία και τον χαρακτήρα του!

Για να δούμε, λοιπόν, πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση.
shutterstock_378949309
Πριν πάρουμε την απόφαση
Πριν “πείσουμε” τον εαυτό μας να αποδεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα του παιδιού, θα πρέπει αρχικά να κοιτάξουμε την ηλικία του.
Αν το παιδί είναι μικρότερο από 8 ετών δεν επιτρέπεται να το αφήσουμε μόνο του, όσο κι αν το θέλει.
Αν το παιδί είναι 8-10 ετών, είναι οριακά αποδεκτό να σκεφτόμαστε την ολιγόωρη παραμονή του “μόνο στο σπίτι”.
Ωστόσο, ακόμη κι αν το παιδί μας έχει φτάσει στη σωστή ηλικία, ενδέχεται να μην έχει ακόμα αναπτύξει την αναγκαία ωριμότητα για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Παράλληλα, με την ηλικία, θα πρέπει να απαντήσεις και τις παρακάτω ερωτήσεις:
• Είναι υπάκουο όταν του δίνετε οδηγίες ή όταν του θέτετε απαγορεύσεις;
• Αντιλαμβάνεται τους κανόνες ασφαλείας και την αναγκαιότητα πειθαρχίας σε αυτούς;
• Διαθέτει αυτοσυγκράτηση ή συχνά η συμπεριφορά του το βάζουν σε κίνδυνο;
• Διαχειρίζεται με ψυχραιμία και πρακτικότητα τις “αναποδιές” που αντιμετωπίζει;

Αν απαντήσεις, αντικειμενικά και με ειλικρίνεια, θετικά στα παραπάνω ερωτήματα και έχει φτάσει και το παιδί στην κατάλληλη ηλικία τότε προετοιμάσου για την “πρώτη φορά”.
shutterstock_188245688
Η πρώτη φορά που θα λείψουμε
Προγραμμάτισε ένα αρχικό “test drive”, με αιφνιδιαστική έξοδο μικρής διάρκειας. Απουσίασε για περίπου 30 λεπτά χωρίς να έχεις προετοιμάσει το παιδί για την απουσία σου.
Όταν επιστρέψεις κάνε μια μικρή έρευνα σχετικά με το πώς αντιμετώπισε την κατάσταση. Μήπως τρόμαξε ή πανικοβλήθηκε; Κοίταξε πόσες φορές προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί σου και για ποιό λόγο. Ερεύνησε το χώρο και εντόπισε τις πιθανές “αλλαγές”. Τέλος, ρώτησε το αν χτύπησε κάποιος το κουδούνι και ποιά ήταν η αντίδραση του.
Να θυμάσαι ότι ο σκοπός του πειράματος είναι να καταλάβεις αν όντως μπορείς να εμπιστευτείς το παιδί και όχι να είσαι εξαρχής αρνητικά προκατειλημμένη.
Μετά την “περίοδο προσαρμογής” και τις απαραίτητες αλλαγές συμπεριφοράς συζήτησε με το παιδί και προετοίμασέ το σωστά. Έχει σημασία να του εξηγήσεις τους βασικούς κανόνες ασφάλειας αλλά και να του δείξεις εμπιστοσύνη.  Είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί ότι πιστεύεις πως θα τα καταφέρει περίφημα. Η δική σου δύναμη, θα γίνει και δική του.

Και μην αγχώνεσαι…απλά το παιδί σου μεγαλώνει!

Originally posted 2016-08-24 04:30:59.