Πότε μπορώ να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Πότε μπορώ να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;

April 1, 2017

author:

Parenting.gr

Πότε μπορώ να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;

Η πιπίλα και άλλα είδη τεχνητών θηλών, προτείνεται να αποφεύγονται για τουλάχιστον τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες. Ειδικότερα, θα σας συμβουλεύαμε στα μωρά που θηλάζουν να περιμένετε ακόμα περισσότερο (6 με 8 εβδομάδες), μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί ο γαλουχισμός τους από τη μητέρα τους. Με τον τρόπο αυτό, το βρέφος δεν θα μπερδευτεί και θα μπορέσει να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στην αίσθησης της θηλής του στήθους της μητέρας του  και στη θηλή της πιπίλας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να είστε τυπικοί και στο πότε πρέπει το μωρό σας να σταματήσει την πιπίλα.

Τι θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν χρησιμοποιήσετε την πιπίλα;

– Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την πιπίλα ως υποκατάστατο ενός θηλασμού για το μωρό σας, ή μην τη χρησιμοποιείτε για να καθυστερήσετε τον επόμενο θηλασμό του.

– Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα, τείνουν να απογαλακτίζονται νωρίτερα.  Ο λόγος είναι ότι όσο κι αν μεγαλώνει ένα μωρό  και παρόλο που δοκιμάζει στέρεες τροφές, πάντα νιώθει την επιθυμία να αναζητήσει τη θηλή της μητέρας του. Τα μωρά όμως που χρησιμοποιούν την πιπίλα υποκαθιστούν αυτή την ανάγκη με την πιπίλα τους και έτσι πετυχαίνουν γρηγορότερο απογαλακτισμό

– Μερικά μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα ίσως είναι επιρρεπή σε στοματικές μολύνσεις (που παράλληλα υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρουν στις θηλές της μητέρας τους)

– Η μακρόχρονη χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε ωτίτιδες και μολύνσεις στα αυτιά

– Οι πιπίλες είναι δυνατόν να προκαλέσουν πνιγμό αν κοπεί κάποιο κομμάτι τους ή ακόμα και στραγγαλισμό αν είναι περασμένες γύρω από το λαιμό του μωρού. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης, ασφαλείας και υγιεινής. Επίσης κρατήστε στο μυαλό σας την πιθανότητα να έχει το μωρό σας αλλεργία στο λάτεξ, από το οποίο κατασκευάζονται οι περισσότερες πιπίλες. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε πιπίλες κατασκευασμένες από σιλικόνη.

– Η χρήση της πιπίλας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προτεινόμενο, υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε παραμόρφωση της οδοντοστοιχίας καθώς και σε προβλήματα που σχετίζονται με τον προφορικό λόγο.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της πιπίλας;

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω:

– Η χρήση της πιπίλας μειώνει τη διάρκεια τη συχνότητα μεταξύ θηλασμών ή τη διάρκειά του (τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν τουλάχιστον 8 με 12 φορές την ημέρα).

– Το μωρό σας δυσκολεύεται να θηλάσει (αυτό μπορεί να οφείλεται στη σύγχυση των θηλών)

– Το μωρό σας δεν παίρνει εύκολα το βάρος που χρειάζεται (σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θηλάζει όσο πιο συχνά γίνεται)

– Αντιμετωπίζετε προβλήματα με πληγές στις θηλές σας (αυτό μπορεί να οφείλεται στη σύγχυση των θηλών)

– Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παραγωγή γάλακτος  (σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θηλάζετε σε κάθε ευκαιρία και να αφήσετε την πιπίλα)

– Αντιμετωπίζετε εσείς ή το μωρό σας άφθες, από τις οποίες είναι δύσκολο να απαλλαγείτε

– Το μωρό σας παθαίνει συχνά ωτίτιδες

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και σεβόμενοι κυρίως την προτεινόμενη ηλικία για να δώσετε πιπίλα σε ένα νεογέννητο, μπορείτε να προχωρήσετε στην προσφορά αυτής της “ευεργετικής” λύσης στο μωρό σας, που θα ανακουφίσει κι εκείνο και εσάς.  Μην ξεχνάτε  ότι  για τα μωρά το στόμα είναι μια αισθησιακή κοιλότητα που τους προσφέρει, εκτός από την τροφή, ικανοποίηση, ηρεμία και χαλάρωση. Αλλά θα πρέπει να αποφύγετε την μακρόχρονη χρήση και να προσπαθήσετε να προχωρήσετε στη διακοπή της πιπίλας έγκαιρα και με σωστό τρόπο.