Πότε μπορούν τα παιδιά να είναι μπροστά από μια οθόνη;
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πότε μπορούν τα παιδιά να είναι μπροστά από μια οθόνη;

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Πότε μπορούν τα παιδιά να είναι μπροστά από μια οθόνη;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον βρίσκει τα περισσότερα παιδιά να είναι μπροστά από μια οθόνη πριν καλά καλά μάθουν να μιλάνε. Και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενα που αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν συνήθως τη χρήση της οθόνης από τα παιδιά. Με την οθόνη βέβαια δεν εννοούμε μόνο τους υπολογιστές ή την τηλεόραση αλλά και τα κινητά και τα tablet. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται εντελώς η οθόνη πριν από τα δύο χρόνια ενώ μετά να περιορίζεται σε μόνο 2 ώρες την ημέρα.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο καθώς η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε μερικούς κανόνες ως γονείς για το καλό των παιδιών μας.

Να έχετε τέτοια επαφή με το ίντερνετ και τη χρήση του από το παιδί σας, όπως κάνετε και με κάθε άλλο τομέα στη ζωή του. Να γνωρίζετε τους φίλους του τους πραγματικούς και τους ιντερνετικούς και να θέτετε όρια.

Να δίνετε το καλό παράδειγμα. Για να σας ακούσει το παιδί πρέπει να παίρνει το καλό παράδειγμα από εσάς οπότε ξεκινήστε θέτοντας όρια σε εσάς μακριά από κάθε οθόνη.

Επικοινωνήστε πρόσωπο με πρόσωπο. Η αξία αυτή της επικοινωνίας είναι ανεκτίμητη γι’ αυτό προτιμήστε να επικοινωνείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και δώστε αυτό το μάθημα και στα παιδιά σας.
Οι οικογένειες που παίζουν μαζί κερδίζουν πολλά. Παίξτε ένα video game με τα παιδιά σας για να περάσετε μαζί χρόνο μπροστά από την οθόνη θέτοντας έτσι πιο εύκολα τα όρια.

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές και το ίντερνετ για να κάνουν τα μαθήματά τους. Δείξτε τους την καλή πλευρά της οθόνης με το να τη χρησιμοποιούν εποικοδομητικά και όταν πρέπει.

Δημιουργείστε τις συνθήκες για να παίξει αρκετή ώρα χωρίς κάποια οργανωμένη δράση, να παίξει με τα παιχνίδια του, να τρέξει, να σκαρφαλώσει και ό, τι άλλο θέλει χωρίς οθόνη ή κάποιον που θα το κατευθύνει.

Δημιουργείστε ώρες χωρίς οθόνες. Όταν τρώτε να μην επιτρέπονται τα κινητά για παράδειγμα και να μην υπάρχουν κινητά μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμάστε. Ενθαρρύνετέ τα να τα κλείνουν ή να τα αφήνουν να φορτίζουν έξω από το δωμάτιο.

Διαβάστε επίσης:
Κανόνες για να «ξεκολλήσετε» τα παιδιά σας από τις οθόνες
Οι οθόνες «σκοτώνουν» τους βαθμούς στο σχολείο