Πότε και πώς να πεις στο παιδί σου ότι είσαι έγκυος
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πότε και πώς να πεις στο παιδί σου ότι είσαι έγκυος

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πότε και πώς να πεις στο παιδί σου ότι είσαι έγκυος

Πριν απ ‘όλα θα πρέπει να περιμένεις ώστε η εγκυμοσύνη να γίνει πιο σίγουρη. Πιο ασφαλής. Μην το ανακοινώσεις αμέσως μόλις το μάθεις δηλαδή, γιατί στην περίπτωση μιας αποτυχίας, το παιδί θα στενοχωρηθεί. Ακόμη, καλό θα ήταν να περιμένεις μέχρι να αρχίσει να φαίνεται. Αν το παιδί κοιτάζει την επίπεδη κοιλιά σου, ξέροντας ότι κάτι μεγαλώνει εκεί μέσα, θα είναι ανήσυχο και θα ανυπομονεί να φουσκώσεις. Και οπωσδήποτε μην το ανακοινώσεις στο παιδί σου, αν δεν είσαι έτοιμη να το πεις και στους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξέρει ότι θα αποκτήσει αδελφάκι και να μην το μαρτυρήσει στον παππού, στη γιαγιά, στους θείους και στις θείες. Εννοείται στο σχολείο και στη γειτονιά!

Δεν αποκλείεται να χρειαστεί να εξηγήσεις γιατί έχεις πρωινές αδιαθεσίες, γιατί νυστάζεις και γιατί δεν έχεις όρεξη για παιχνίδι. Και πάλι, προσπάθησε να δικαιολογηθείς λέγοντας πως είσαι πολύ κουρασμένη ή ότι περνάς κάποια ίωση. Κέρδισε χρόνο με μικρά αθώα ψέματα.

Όταν πια θα έρθει η στιγμή που και δεν μπορείς να το κρύψεις και θέλεις πολύ να ανακοινώσεις την εγκυμοσύνη σου, φρόντισε το παιδί σου να είναι σε μια χαλαρή και ήρεμη κατάσταση. Όχι δηλαδή όταν δυσκολεύεται με κάποια θέματα του σχολείου ή όταν αντιμετωπίζει μια μεγάλη αλλαγή ή ακόμη όταν συνέρχεται από ένα κρυολόγημα. Βρες μια στιγμή όπου το παιδί σου θα είναι ήρεμο και θα μπορέσει να σκεφτεί ψύχραιμα αυτό που του λες. Θα πρέπει να είσαι έτοιμη να απαντήσεις ερωτήσεις όπως: «Και θα με αγαπάς λιγότερο;» ή «Θα μου πάρει το δωμάτιο;» ή «Εμένα μετά θα με διώξετε;»… Ναι, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις από τώρα ζήλειες και ανασφάλειες. Προσπάθησε μάλιστα, όταν θα ανακοινώνεις την εγκυμοσύνη σου στο παιδί σου να είναι μαζί και ο μπαμπάς.

Δείξε στο παιδί σου το υπερηχογράφημα και πες του ότι μαζί θα ετοιμάσετε τα πράγματα για την υποδοχή του μωρού στο σπίτι. Μην σκεφτείς να αφήσεις απ’ έξω το παιδί σου. Πάρε το μαζί σου ακόμη και σε επίσκεψη στον γυναικολόγο σου. Προσπάθησε δηλαδή να το κάνεις να συμμετέχει ως μέλος της οικογένειας. Κάπως έτσι η μετάβαση θα γίνει πιο ομαλά…