Πότε και πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να "ξεφορτωθεί" την πιπίλα
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πότε και πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να “ξεφορτωθεί” την πιπίλα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πότε και πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να “ξεφορτωθεί” την πιπίλα

Την πιπίλα την ακολουθεί ένας “αρνητικός” μύθος και στο άκουσμα της οι νέοι γονείς αντιδρούν αρνητικά. Παρόλα αυτά, οι πιπίλες μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκοιμηθούν ευκολότερα και να κοιμηθούν πιο ήρεμα όλην τη νύχτα (Δείτε εδώ: Πώς θα κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη νύχτα και πότε).

Οπότε, οι πιπίλες δεν είναι πρόβλημα; Δεν είναι πρόβλημα, μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα αρχίσουν να δημιουργούν πρόβλημα. Κι η στιγμή αυτή ορίζεται από εσάς καθώς τα παιδιά δεν τις αντιμετωπίζουν ποτέ ως πρόβλημα.

Μια αιτία που μπορεί να σας κάνει να πιέσετε τα παιδιά να “εγκαταλείψουν” την πιπίλα τους είναι η απόφαση ένταξης τους σε ένα παιδικό σταθμό  (Δείτε εδώ: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί τον παιδικό σταθμό) ο οποίος δεν επιτρέπει τη χρήση της πιπίλας. Τέτοιοι κανόνες, όπως για παράδειγμα  το υποχρεωτικό κόψιμο της πάνας πριν την εγγραφή  (Δείτε εδώ: Παιδικός σταθμός: Είναι υποχρεωτικό το κόψιμο πάνας; ) ή ο ύπνος των παιδιών χωρίς τη χρήση πιπίλας, είναι συνηθισμένοι σε ορισμένους παιδικούς σταθμούς και μπορούν να ανατρέψουν το πρόγραμμα σας και την καθημερινότητα του παιδιού.

Παρόλο που δεν είναι σωστό να βιαστείτε με την αγωγή της τουαλέτας, δεν είναι καθόλου κακό να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα του παιδικού σταθμού ως αφορμή για να “ξεφορτωθείτε” την πιπίλα.

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να πετάξετε την πιπίλα, ούτε κάποιος κανόνας που να ορίζει το σωστό και το λάθος. Κάποιοι γονείς δεν επιτρέπουν καθόλου την χρήση, κάποιοι καταφέρνουν να τη σταματήσουν στους πρώτους 5 με 6 μήνες, και κάποιοι αφήνουν τα παιδιά τους ελεύθερα να τη χρησιμοποιούν ως την ηλικία των 3 ή 4 ετών.  Η αλήθεια είναι όμως, πως  όσο πιο γρήγορα πείσετε τα παιδιά να μην τη χρησιμοποιούν, τόσο καλύτερα. Κι επίσης, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εκείνα να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνήθως συμβουλεύουν τους γονείς να φροντίζουν να έχουν ξεφορτωθεί την πιπίλα πριν το παιδί  φτάσει την ηλικία του 1 έτους.

Σε αντίθεση με ένα μωρό 12 μηνών, ένα μικρό παιδί στην ηλικία περίπου των 18 μηνών είναι αρκετά πιθανό να έχει προλάβει να αναπτύξει ένα δυνατό δεσμό ή μια σχέση ανακούφισης με την πιπίλα του και συνεπώς να μην θέλει να την εγκαταλείψει. Εάν προσπαθήσετε να του την πάρετε ξαφνικά, η διαδικασία θα είναι αρκετά δυσκολότερη από ό,τι φαντάζεστε και το νήπιο σας δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί. Προφανώς, τίποτα δεν είναι αδύνατο, αλλά ο αποχωρισμός θα περιέχει περισσότερα δάκρυα, φωνές κι εκρήξεις θυμού. Προσθέστε λίγα χρόνια ακόμα στο παιδί με την πιπίλα, και θα καταλήξετε να ρισκάρετε την οδοντική του υγεία και τη δική σας ψυχική ηρεμία.

Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές για να “ξεφορτωθείτε” ευκολότερα την πιπίλα

Τηρήστε ένα πρόγραμμα

Ο “απογαλακτισμός” ενός μωρού (ή ακόμα χειρότερα ενός παιδιού) από την πιπίλα του, αποτελεί μεγάλο  γεγονός για τη ζωή του. Και για κάποια παιδιά ένα από τα μεγαλύτερα. Για αυτό το λόγο, είναι καλό να μην συμπίπτει με άλλα στρεσογόνα γεγονότα για το παιδί. Για παράδειγμα,  μια μετακόμιση, ένα αδερφάκι, το κόψιμο της πάνας, μια νέα babysitter κ.ά

Να έχετε υπομονή

Να είστε προετοιμασμένοι για κούραση και λιγότερο ύπνο όταν επιτέλους αποφασίσετε να πετάξετε τις πιπίλες. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσετε την «καταιγίδα».

 Να είστε σταθεροί

Εάν η επιχείρηση «ξεφορτώνομαι την πιπίλα» δεν πηγαίνει όπως θα θέλατε, είναι πιθανό να σκέφτεστε σοβαρά να την εγκαταλείψετε.  Ωστόσο, τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα, θα το καταλάβουν και θα προσπαθήσουν να “εκβιάσουν” την επιστροφή της αγαπημένης τους συνήθειας. Σκεφτείτε πόσες φορές έχουν καταφέρει να σας «λυγίσουν» με εκρήξεις θυμού, δάκρυα και αγκαλιές. Μια αλλαγή, λοιπόν, πορείας στο σχέδιο σας μπορεί να γίνει αιτία για αποτυχία. Είναι σημαντικό να είσαστε σταθεροί και να κρατάτε το λόγο σας και φυσικά να συμφωνείτε μεταξύ σας. Μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να είναι κοινό μέτωπο.

Και φυσικά, αντιμετωπίστε την κατάσταση με αισιοδοξία, χαμόγελο και…χιούμορ!