Πότε θεωρείται ο κύκλος μου φυσιολογικός;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πότε θεωρείται ο κύκλος μου φυσιολογικός;

July 18, 2019

author:

Parenting.gr

Πότε θεωρείται ο κύκλος μου φυσιολογικός;

Είναι δύσκολο να πούμε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, καθώς κάθε γυναίκα έχει έναν κύκλο ο οποίος είναι μοναδικός. Ένας κανονικός εμμηνορροϊκός κύκλος (Δες εδώ Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;) θα μπορούσε να κυμαίνεται από πολύ σύντομος, μόλις 22 μέρες, όσο και πιο εκτεταμένος φτάνοντας στις 36 ημέρες. Όταν οι γιατροί μιλούν για το μήκος του κύκλου, περιλαμβάνουν και τις ημέρες της περιόδου. Αν έχεις έναν τακτικό κύκλο 28 ​​ημερών, τότε θα αρχίζει η περίοδός σου κάθε τέσσερις εβδομάδες. Αν έχεις έναν κύκλο 22 ημερών, τότε θα έχεις περίοδο περίπου κάθε τρεις εβδομάδες. Η μέση περίοδος διαρκεί 3-4 ημέρες, αλλά μπορεί και λιγότερο ή περισσότερο, δηλαδή μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 7 ημέρες.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία (Δες εδώ Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την ωορρηξία)  μεταξύ της 12ης και 14ης μέρας πριν την έναρξη της περιόδου τους. Αυτό υπολογίζεται κατά μέσο όρο, οπότε θα μπορούσε να είναι μερικές ημέρες νωρίτερα ή αργότερα. Αν έχεις έναν κύκλο 28 ​​ημερών, θα έχεις πιθανώς ωορρηξία στη μέση του κύκλου σου. Αν έχεις κύκλο 22 ημερών, πιθανόν να παράγεις ωάρια μόλις λίγες ημέρες μετά το τέλος της περιόδου σου.

Αν έχεις σταθερό κύκλο, τότε είναι αρκετά εύκολο να προσπαθείς να μείνεις έγκυος, όταν είναι πιθανό να έχεις ωορρηξία. Αν η περίοδός σου είναι ακανόνιστη, δεν είναι τόσο εύκολο να ξέρεις πότε είσαι πιο γόνιμη. Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος (Δες εδώ Πόσο διάστημα θα μας πάρει μέχρι να μείνω έγκυος😉 μπορεί να σε βοηθήσει αν έχεις σημειώσει τις ημερομηνίες της περιόδου σου κατά τους προηγούμενους μήνες.

Με σταθερό κύκλο ή όχι, θα ενισχυθούν οι πιθανότητές να συλλάβετε αν κάνετε σεξ κάθε δύο με τρεις ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σου. Επίσης, είναι λιγότερο αγχωτικό όταν δεν συγκεντρώνονται όλες οι προσπάθειές σας γύρω από τη στιγμή που νομίζεις ότι έχεις ωορρηξία.

Aν η περίοδός σου είναι πολύ ακανόνιστη, τότε μπορεί να έχεις ωορρηξία σπάνια ή και καθόλου. Σημείωσε τις ημερομηνίες της περιόδου σου και πάλι.

Είναι καλή ιδέα να κλείσεις ένα ραντεβού με το γιατρό (Δες εδώ Θα πρέπει να επισκεφτώ κάποιο γιατρό πριν προσπαθήσω να μείνω έγκυος;)

 – αν δεν έχεις μείνει έγκυος μετά από ένα χρόνο προσπάθειας, με τακτικές σεξουαλικές επαφές δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
– αν έχεις αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ.
– αν είσαι άνω των 36 ετών.
– αν γνωρίζεις ότι αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα σου.

Έτσι, ο γιατρός θα είναι σε θέση να εξετάσει γιατί δεν έχετε συλλάβει και να σας αναλύσει τις επιλογές που είναι στη διάθεσή σας.

Originally posted 2014-09-05 11:59:20.