Πότε θα πρέπει να νιώσω το μωρό στην κοιλιά μου;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Πότε θα πρέπει να νιώσω το μωρό στην κοιλιά μου;

March 31, 2020

author:

Parenting.gr

Πότε θα πρέπει να νιώσω το μωρό στην κοιλιά μου;

Πότε θα πρέπει να νιώσω το μωρό στην κοιλιά μου;

Παρόλο που στα υπερηχογραφήματα ήδη από την 7η-8η εβδομάδα μπορεί να έχουμε δει τα ακροβατικά του μωρού στην κοιλιά μας, δεν θα τα νιώσουμε μέχρι την 16η-22η εβδομάδα. Αυτό ισχύει ειδικά για την πρώτη εγκυμοσύνη γιατί οι μαμάδες που έχουν ήδη περάσει μία εγκυμοσύνη είναι πιθανό να αισθανθούν τις κινήσεις του μωρού νωρίτερα. Ο σωματότυπός μας επίσης παίζει έναν ρόλο για το πότε θα μπορούμε να νιώσουμε το μωρό. Οι αδύνατες γυναίκες τείνουν να νιώθουν την κίνηση του μωρού νωρίτερα από τις πιο γεμάτες.

Ποιά είναι η αίσθηση;

Η αίσθηση μπορεί να περιγραφεί ως ποπ κορν που σκάνε, ένα χρυσόψαρο που κολυμπάει ή πεταλούδες που πεταρίζουν. Στην αρχή μπορεί να αισθανθούμε αυτές τις κινήσεις απλώς σαν κοιλιακά αέρια ή γουργούρισμα αλλά όσο τις αισθανόμαστε πιο έντονα, τόσο πιο γνώριμες θα αρχίσουν να μάς φαίνονται. Είναι πιθανότερο να αισθανθούμε τις κινήσεις του μωρού όταν καθόμαστε ή όταν ξαπλώνουμε και είμαστε ήρεμες.

Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι κινήσεις;

Στην αρχή μπορεί να νιώσουμε τις κινήσεις σε αραιά διαστήματα, για παράδειγμα να τις νιώσουμε μία μέρα και την επόμενη να μην νιώσουμε τίποτα. Ενώ το μωρό κινείται κανονικά, πολλές από τις κινήσεις του δεν είναι αρκετά έντονες ώστε να τις αισθανθούμε. Αργότερα στο δεύτερο τρίμηνο οι κινήσεις που αισθανόμαστε θα γίνουν πιο έντονες και συχνές.

Μην ανησυχείτε αν σε σχέση με άλλες φίλες σας που είναι έγκυες έχετε διαφορά στην αίσθηση των κινήσεων του μωρού. Κάθε μωρό κινείται διαφορετικά και αν η συχνότητα στην κίνησή του είναι φυσιολογική και σταθερή τότε το μωρό είναι μια χαρά.

Το μωρό θα κλοτσάει λιγότερο προς το τέλος της εγκυμοσύνης;

Όχι, παρόλο που θα είναι μεγαλύτερο και θα πιάνει περισσότερο χώρο στη μήτρα, δεν θα πρέπει να κινείται λιγότερο. Το πιθανότερο είναι να αισθανθούμε τις κινήσεις του ακόμα πιο έντονα καθώς δυναμώνει και έχει λιγότερο χώρο.
shutterstock_140571526
Πρέπει να μετράω τις κινήσεις του μωρού;

Όταν έχουμε αισθανθεί τις κινήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να δίνουμε προσοχή σε αυτές και να ενημερώσουμε τον γιατρό μας σε περίπτωση που οι κινήσεις αραιώσουν. Λιγότερη κίνηση μπορεί να σημάνει κάποιο πρόβλημα.

Όταν φτάσουμε στο τρίτο τρίμηνο κάποιοι γιατροί συνιστούν να μετράμε τις κλοτσιές και τις γροθιές του μωρού σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνουμε αυτό.

Μία κοινή πρακτική είναι η εξής: κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα που έχουμε παρατηρήσει ότι το μωρό είναι κινητικό καθόμαστε ήρεμα ή ξαπλώνουμε στο πλάι και μετράμε τον χρόνο που περνάει ώστε να νιώσουμε 10 ξεκάθαρες κινήσεις. Αν δεν νιώσουμε 10 κινήσεις σε δύο ώρες, καλούμε αμέσως τον γιατρό μας.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 βήματα για μια υγιή εγκυμοσύνη

Η κολύμβηση στην εγκυμοσύνη

Το υπερηχογράφημα: μια επισκόπηση

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στην εγκυμοσύνη

Originally posted 2015-07-21 04:30:14.