Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μείνω έγκυος;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μείνω έγκυος;

July 28, 2019

author:

Parenting.gr

Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μείνω έγκυος;

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για σεξ ώστε να μείνω έγκυος;

Ο πιο αποτελεσματικός χρόνος είναι να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών σου, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 ημέρες κάθε μήνα. Οι 6 αυτές ημέρες είναι οι 5 ημέρες πριν, καθώς και η ίδια η ημέρα της ωορρηξίας (Δες εδώ Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την ωορρηξία), που το σώμα σου απελευθερώνει ένα ωάριο. Το ωάριο σου θα επιβιώσει για περίπου μία ημέρα μετά την αποδέσμευσή του. Αλλά το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέχρι και μια εβδομάδα μέσα στο σώμα σου. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια εξαήμερη περίοδος για το σπέρμα ώστε να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Είναι πιο πιθανό να συλλάβεις αν κάνετε σεξ 1-2 ημέρες πριν από την ωορρηξία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής ημέρα της ωορρηξίας. Έτσι, αν δεν θέλετε η σεξουαλική σας ζωή να περιοριστεί από ένα ημερολόγιο, το καλύτερο στοίχημα είναι απλά να απολαμβάνετε το σεξ κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Αν θέλετε να είστε όμως πιο ακριβείς, θα πρέπει να παρακολουθείτε την ωορρηξία. Η χρονική στιγμή της ωορρηξίας εξαρτάται από:

– το μήκος του εμμηνορροϊκού κύκλου (Δες εδώ Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;)
– τη συχνότητα της περιόδου σου (Δες εδώ Πότε θεωρείται ο κύκλος μου φυσιολογικός;)

Η διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να κυμαίνεται από 22 έως 36 ημέρες. Αν έχεις διάρκεια κύκλου 28-ημερών, είναι πιθανό να παράγεις ωάρια περίπου στη μέση του κύκλου σου. Αν έχεις σύντομο κύκλο, το πιο πιθανό είναι να έχεις ωορρηξία λίγες μέρες μετά τη λήξη της περιόδου σου. Ένας μακρύς κύκλος θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα έχεις ωορρηξία μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της περιόδου σου.

Πώς θα ξέρω πότε έχω ωορρηξία;

Μπορεί να αντιλαμβάνεσαι πολύ καλά πότε έχεις ωορρηξία ή μπορεί να μην παρατηρείς οποιαδήποτε αλλαγή. Αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος, θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου. Σημάδια ότι πλησιάζει η ωορρηξία μπορεί να ξεκινήσουν περίπου τρεις εβδομάδες πριν την επόμενη περίοδό σου. Προσπάθησε να εντοπίσεις:

– αυξημένη κολπική έκκριση, πιο υγρή, και ελαστική σαν ασπράδι αυγού.
– ελαφριά δυσφορία στη μία πλευρά της κοιλιάς σου.
– ανεβασμένη λίμπιντο.

Ένας απλός τρόπος να εντοπίσεις τις γόνιμες ημέρες σου είναι να ελέγχεις την τραχηλική βλέννα κάθε μέρα. Οι αλλαγές στην βλέννα είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα για να μπορείς να εντοπίσεις.

Είναι δυνατόν ο ασταθής κύκλος να με δυσκολέψει να μείνω έγκυος;

Οι γυναίκες με ανώμαλες περιόδους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λιγότερο γόνιμες από τις γυναίκες με κανονικές περιόδους. Ωστόσο, αν η περίοδός σου είναι ακανόνιστη ή ο κύκλος σου έχει διάρκεια άνω των 36 ημερών, αξίζει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.
Μερικές φορές, οι ανώμαλοι κύκλοι προκαλούνται από συνθήκες όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς. Οι συνθήκες αυτοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες σας, οπότε είναι καλύτερο να αναζητήσεις βοήθεια νωρίτερα παρά αργότερα.
Όσο πιο ανώμαλες περιόδους έχεις, τόσο πιο δύσκολα μπορείς να εντοπίσεις πότε είσαι γόνιμη. Έτσι, ουσιαστικά ψάχνεις για αλλαγές στη βλέννα, ελέγχοντας καθημερινά. Δοκιμάστε να κάνετε σεξ όταν παρατηρήσεις για δύο ή περισσότερες ημέρες εκκρίσεις υγρής, ολισθηρής βλέννας. Όμως το πιο εύκολο είναι να κάνετε τακτικά σεξ καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σου.

Originally posted 2014-09-05 11:59:59.