Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να μείνει μόνο στο σπίτι;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να μείνει μόνο στο σπίτι;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να μείνει μόνο στο σπίτι;

Το να μείνει μόνο του ένα παιδί στο σπίτι είναι μια γενναία απόφαση των γονιών. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που σημαίνει πολλά τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Οδηγία ή κανόνας για το πότε μπορείς να αφήσεις μόνο του στο σπίτι ένα παιδί, δεν υπάρχει. Είναι απόφαση των γονιών.

Πότε όμως μπορείς να είσαι σίγουρη πως είναι η κατάλληλη ώρα;

1. Είναι συναισθηματικά έτοιμο;

Για κάποια παιδιά το να μείνουν μόνα στο σπίτι μοιάζει συναρπαστικό. Όταν όμως μένουν μόνα τους τρομοκρατούνται. Σιγουρέψου ότι είναι συναισθηματικά έτοιμο να μείνει μόνο του. Μπορεί να διαχειριστεί την απομόνωση στο σπίτι; Υπάρχει κάτι που πιθανόν να φοβάται;

2. Έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση ανάγκης;

Βεβαιώσου ότι το παιδί σου ξέρει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ξέρει πώς να καλέσει την Άμεση Δράση; Ξέρει πώς να καλέσει την πυροσβεστική ή ποιο είναι το οικογενειακό σας σχέδιο δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού;

3. Βεβαιώσου ότι και η ίδια είσαι έτοιμη

Αν δεν είσαι και η ίδια έτοιμη να αφήσεις μόνο του το παιδί στο σπίτι, τότε μην το πράξεις. Αν έχεις μόνιμα μέσα στο μυαλό σου το «Κι αν συμβεί το ένα ή το άλλο;», μην προχωρήσεις. Δεν αποκλείεται να του μεταδώσεις άγχος που δεν το χρειάζεται αφού και για το ίδιο θα είναι μια μεγάλη αλλαγή.

4. Κανόνες…

Δεν παραδίδεις τα κλειδιά χωρίς κανόνες. Και δεν αποχωρείς αν δεν είσαι σίγουρη ότι έχει εμπεδώσει τους κανόνες αυτούς. Τι κάνουμε στο σπίτι και τι απαγορεύεται!

5. Ο γείτονας που εμπιστεύεσαι

Αν υπάρχει κάποιος γείτονας που εμπιστεύεσαι, δεν είναι κακό να του πεις να ρίχνει μια ματιά διακριτικά ή κάπου μέσα στη μέρα να περάσει από το σπίτι να τσεκάρει αν είναι όλα οκ. Εννοείται πως του δίνεις το τηλέφωνό σου και εννοείται πως δίνεις και στο παιδί σου το τηλέφωνό του, αφού είναι ο πλησιέστερος που θα μπορούσε να φτάσει πρώτος εκεί αν κάτι προκύψει.

6. Μην αλλάξεις ήπειρο

Τις πρώτες φορές που θα αφήσεις μόνο του το παιδί σου σπίτι, φρόντισε να είναι για λίγο και να είσαι κάπου κοντά. Ειδικά πριν το αφήσει να διανυκτερεύσει μόνο του, φρόντισε να έχουν προηγηθεί αρκετές δοκιμές. Να έχεις λείψει για παράδειγμα πρωινές ώρες ή να το έχεις αφήσει μόνο του ενώ είσαι σε νυχτερινή έξοδο από την οποία θα επιστρέψεις στο σπίτι.

Πηγή