Πόσο τένις παίζουν οι παίκτες στη διάρκεια ενός ματς;  
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Πόσο τένις παίζουν οι παίκτες στη διάρκεια ενός ματς;  

September 23, 2020

author:

Parenting.gr

Πόσο τένις παίζουν οι παίκτες στη διάρκεια ενός ματς;  

Οι μεγαλύτερες ζητωκραυγές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις έρχονται συνήθως μετά από μία φαινομενικά ατελείωτη ανταλλαγή χτυπημάτων της μπάλας, όταν δηλαδή οι παίκτες παίζουν για αρκετή ώρα μέχρι να χαθεί ένας πόντος.

 

Οι πόντοι που έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, προκαλούν πάντα τον ενθουσιασμό στους οπαδούς του τένις, το παιχνίδι δηλαδή, αυτό καθεαυτό. Πόση ώρα όμως συνολικά διαρκεί αυτό σε ένα ματς; Κάποιοι σχολιαστές του δημοφιλούς σπορ μπήκαν στον κόπο να χρονομετρήσουν δύο διαφορετικούς αγώνες για να απομονώσουν αυτές τις στιγμές. Η απάντηση είναι πως δεν είναι και τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Στους δύο αυτούς αγώνες ο μέσος όρος ‘καθαρού’ παιχνιδιού ήταν 17,5% του χρόνου.

 

Η μέθοδος που ακολούθησαν ήταν ότι ξεκινούσαν το χρονόμετρο τη στιγμή που η μπάλα ξεκινούσε την πορεία της, και το σταματούσαν τη στιγμή που η μπάλα είτε έβγαινε εκτός ή την έχανε ένας από τους παίκτες. Δηλαδή μετρήθηκε μόνο ο χρόνος που η μπάλα παιζόταν μεταξύ των παικτών και ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω.

 

Ένα από τα παιχνίδια που χρονομέτρησαν ήταν αυτό μεταξύ των Leonardo Mayer και Andy Murray. Διήρκεσε δύο ώρες και 41 λεπτά, τρία λεπτά λιγότερο δηλαδή από τον μέσο όρο σε ένα τυπικό παιχνίδι ανδρών στο περσινό USA Open. Οι Mayer και Murray έπαιξαν συνολικά ενεργά για 26 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα ή 16,4% του χρόνου.

 

Υπάρχει αφθονία διακοπών σε έναν αγώνα τένις. Οι παίκτες κάνουν διαλείμματα σε μεταβάσεις και μεταξύ των σετ. Αλλά ο περισσότερος χρόνος δαπανάται μεταξύ των πόντων, όταν οι παίκτες έχουν το χρόνο ανάπαυλας μεταξύ των γκέιμ, περπατάνε στο γήπεδο, σκουπίζονται από τον ιδρώτα, επιλέγουν τη μπάλα που θέλουν να ξεκινήσουν το σερβίς μέσα από τρείς – τέσσερις  και με τη ρακέτα χτυπούν τη μπάλα στο έδαφος πριν το σερβίς αρκετές φορές κυρίως για να συγκεντρωθούν καλύτερα.

 

Εάν το 16,4% ακούγεται ασήμαντο, το τένις δεν προσφέρει περισσότερη δράση από ό,τι το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο. Μια μελέτη του Ιουλίου στο Wall Street Journal διαπίστωσε ότι μόνο 18 λεπτά, ή 10%, από μία τρίωρη αναμετάδοση παιχνιδιού μπέιζμπολ ήταν πραγματικά μπέιζμπολ. Το 2010, μια άλλη μελέτη του WSJ διαπίστωσε ότι ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου NFL ήταν μόλις 11 λεπτά σε μία αναμετάδοση 185 λεπτών.

 

Μπορεί το παιχνίδι αυτό καθεαυτό να είναι λίγο, αλλά οι παύσεις, η αγωνία, και η λαχτάρα για το σκορ είναι εξίσου σημαντικά στην απόλαυση ενός παιχνιδιού, είτε παίζουμε εμείς, ή παρακολουθούμε άλλους να παίζουν.

 

Όσο και αν διαρκεί το παιχνίδι, οι παίκτες που παίζουν επαγγελματικά έχουν ως σύμμαχό τους και τον απαραίτητο εξοπλισμό που είναι φυσικά κορυφαίας ποιότητας, γιατί η κάθε μπαλιά είναι καθοριστική στην έκβαση του παιχνιδιού. Ο εξοπλισμός για το τένις δεν είναι απαραίτητα ακριβός και μπορούμε να βρούμε μέχρι και τις πιο επώνυμες ρακέτες, όπως τις ρακέτες Wilson, σε πολύ καλές τιμές.

 

Originally posted 2016-05-08 12:41:56.