Πόσο μοιάζουν τα συμπτώματα περιόδου με τα πρόωρα συμπτώματα εγκυμοσύνης
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Πόσο μοιάζουν τα συμπτώματα περιόδου με τα πρόωρα συμπτώματα εγκυμοσύνης

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πόσο μοιάζουν τα συμπτώματα περιόδου με τα πρόωρα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Η μητρότητα αποτελεί για πολλές γυναίκες όνειρο ζωής. Η στιγμή εκείνη που θα κρατήσουν το παιδί τους στα χέρια τους, είναι μια στιγμή που έχουν ονειρευτεί και για την οποία ορισμένες γυναίκες έχουν προσπαθήσει πολύ. Δυστυχώς μια εγκυμοσύνη δεν είναι για όλες της γυναίκες μια εύκολη υπόθεση καθώς δεν έρχεται όσο εύκολα και γρήγορα θα επιθυμούσαν. Πολλές φορές η λαχτάρα για μια παιδική αγκαλιά και ένα γλυκό χαμόγελο μετατρέπεται σε άγχος και αγωνία και ανατρέπει την καθημερινότητα της γυναίκας που προσπαθεί. Ο μήνας της γεμίζει ημερομηνίες, τεστ γονιμότητας, εξετάσεις και ένα συνεχόμενο άγχος μήπως τα συμπτώματα που έχει, δεν είναι τα “σωστά συμπτώματα”.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να έρθει το χαρούμενο νέο μιας εγκυμοσύνης, θα πρέπει να είστε χαλαρή και ψύχραιμη. Θα πρέπει να απαλλαχτείτε από κάθε άγχος και να δώσετε στην προσπάθεια τον χρόνο και τη “διάθεση” που της αξίζουν. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα συμπτώματα που ψάχνετε διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και ότι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης τον πρώτο μήνα  μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της περιόδου. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος και ξέρουν τι να περιμένουν πριν την περίοδο τους, η αγωνία κι η λαχτάρα τους για ένα παιδάκι τις μπερδεύει.

Αλλά ας δούμε αναλυτικά τα κοινά συμπτώματα περιόδου και εγκυμοσύνης και τις μικρές τους διαφορές:

Πόνοι στην κοιλιά ή στη μέση

Οι γνωστοί στις περισσότερες γυναίκες πόνοι περιόδου. Σύμπτωμα που προειδοποιεί τις γυναίκες ότι έρχεται η περίοδος τους και τις αποθαρρύνει καθώς θεωρούν ότι δεν επετεύχθει εγκυμοσύνη. Κακώς όμως τις αποθαρρύνει, γιατί οι πόνοι περιόδου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόωρα συμπτώματα εγκυμοσύνης.  Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ότι έχει ξεκινήσει να μεγαλώνει η μήτρα.

Πονοκέφαλος

Για τον πονοκέφαλο ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας. Είναι πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της περιόδου και συμβαίνει συνήθως μία με δυο ημέρες πριν δείτε τις πρώτες κηλίδες αίματος. Στην εγκυμοσύνη το βλέπουμε κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Συναισθηματική φόρτιση και αλλαγές στη διάθεση 

Τα γνωστά νεύρα πριν την περίοδο. Η επίθεση των ορμονών αποσυντονίζουν την ψυχολογία της γυναίκας και προκαλούν αλλαγές στη διάθεσή της. Ξεσπά σε ξαφνικά κλάματα ή θυμώνει χωρίς λόγο. Η ευερεθιστότητα μπορεί να συμβεί και στις δυο περιπτώσεις και δυστυχώς μπορεί να ενταθεί εξαιτίας της αγωνίας σας.

Πρησμένο και ευαίσθητο στήθος

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα και των δυο περιπτώσεων. Σε περίπτωση όμως εγκυμοσύνης είναι πιθανό να γίνουν πιο “έντονες” οι φλέβες στο μαστό και να αλλάξει το χρώμα στις θηλές.

Δυσκοιλιότητα

Για τη δυσκοιλιότητα ευθύνεται η απότομη αύξηση της προγεστερόνης, η οποία προκαλεί μια καθυστέρηση στο χρόνο που περνούν οι τροφές από το έντερο. Η δυσκοιλιότητα είναι πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Στην περίοδο είναι πιο πιθανή η διάρροια. Παρόλα αυτά, κάποιες γυναίκες δηλώνουν ότι στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, μετά τα γεύματα τους αντιμετώπισαν συμπτώματα διάρροιας.

Υψηλή θερμοκρασία σώματος

Η λίγο υψηλότερη  θερμοκρασία του σώματος είναι αναμενόμενη και στις δυο περιπτώσεις. Παρόλα αυτά επειδή η αλλαγή είναι μικρή, θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τη σταθερή σας θερμοκρασία για να εντοπίσετε την αλλαγή.

Πρήξιμο στην κοιλιά

Στην περίπτωση της περιόδου σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών ενώ στην περίπτωση της εγκυμοσύνης σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές. Στην περίπτωση της περιόδου το πρήξιμο φεύγει ενώ στην εγκυμοσύνη μένει για καιρό!

Κόπωση

Και στις δυο περιπτώσεις οι γυναίκες νιώθουν κουρασμένες. Όμως στην εγκυμοσύνη η κόπωση συνοδεύεται από ανεξήγητη υπνηλία. Ο λόγος είναι η απότομη αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης στο σώμα το ορμονικό “τσουνάμι” που καλείται να αντιμετωπίσει το σώμα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε όλα τα παραπάνω συμπτώματα, (ούτε καν κάποια από αυτά) και παρόλα αυτά να είστε έγκυος. Μόνο οι εξετάσεις που θα σας προτείνει ο γιατρός σας να κάνετε, θα σας δώσουν το σωστό αποτέλεσμα. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογοητεύεστε!