Πόσο διάστημα θα μας πάρει μέχρι να μείνω έγκυος;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο διάστημα θα μας πάρει μέχρι να μείνω έγκυος;

July 22, 2019

author:

Parenting.gr

Πόσο διάστημα θα μας πάρει μέχρι να μείνω έγκυος;

Πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για μια σύλληψη;

Σε γενικές γραμμές, ένα γόνιμο ζευγάρι έχει την ευκαιρία να συλλάβει μέσα σε ένα χρόνο, καθώς από τα 100 ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο:

20 θα συλλάβουν μέσα σε ένα μήνα
70 θα συλλάβουν μέσα σε έξι μήνες
85 θα συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο
90 θα συλλάβουν μέσα σε 18 μήνες
95 θα συλλάβουν μέσα σε δύο χρόνια

Να θυμίσουμε ότι οι στατιστικές αυτές απεικονίζουν μόνο το μέσο όρο. Ορισμένα ζευγάρια παρουσιάζουν υψηλή γονιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια υψηλότερη από το μέσο όρο πιθανότητα να συλλάβουν ανά πάσα στιγμή. Είναι πιθανό να συλλάβουν πολύ γρήγορα, πιθανώς μέσα σε λίγους μήνες. Άλλα ζευγάρια έχουν χαμηλή γονιμότητα και είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Ένα διάστημα μέχρι και δύο χρόνια είναι φυσιολογικό για μερικά ζευγάρια. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι απέχεις από το φυσιολογικό, αν αυτό συμβαίνει σε εσένα. Όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα γονιμότητας. Περίπου τα μισά από τα ζευγάρια που δεν συλλαμβάνουν μέσα σε ένα χρόνο θα συλλάβουν το επόμενο έτος, αν συνεχίσουν την προσπάθεια.

Για ποιους λόγους θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο για να μείνω έγκυος;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές σου να μείνεις έγκυος, όπως:

– αν έχεις οποιαδήποτε πρόβλημα αναπαραγωγής, όπως ιστορικό φλεγμονώδους νόσου της πυέλου
– η ηλικία, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η δουλειά σου
– η ηλικία, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η δουλειά του συντρόφου σου
– αν είσαι λιποβαρής ή υπέρβαρη
– αν έχεις οποιεσδήποτε χρόνιες ασθένειες
– η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών (Δες εδώ Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μείνω έγκυος;)

Αν είσαι κάτω από 35 ετών και έχεις προσπαθήσει να μείνεις έγκυος για ένα χρόνο, τότε συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου. Θα σου προτείνει κάποιες εξετάσεις για να δει πως μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας. Αν είσαι πάνω από 36 ετών, τότε ζήτησε βοήθεια νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει και αν εσύ ή ο σύντροφός σου έχετε ένα πρόβλημα, όπως κρυψορχία ή ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών, που μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να συλλάβεις. Όποιες και αν είναι οι περιστάσεις βέβαια, είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε το γιατρό σας για ένα τσέκαπ πριν την εγκυμοσύνη.

Τι θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητές μου να μείνω έγκυος;

Το κλειδί είναι οι συχνές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις. Μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μην είναι αρκετή, ενώ η επαφή κάθε μέρα είναι υπερβολική, καθώς το καθημερινά σεξ μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος. Οπότε, βάλτε σαν στόχο να κάνετε έρωτα κάθε δύο ή τρεις ημέρες.
Θα έχεις ακούσει ότι βοηθά να εντοπιστεί ακριβώς πότε είναι έχεις ωορρηξία και να κάνετε τότε σεξ. Υπάρχει, βέβαια, κάποια αλήθεια σε αυτή την τεχνική, καθώς οι πιθανότητές σας να μείνεις έγκυος είναι πολύ υψηλότερες κατά τις ημέρες του έμμηνου κύκλου που είσαι πιο γόνιμη.

Ωστόσο, οι ειδικοί της γονιμότητας δεν συνιστούν την εφαρμογή περίπλοκων τεχνικών για την ανίχνευση της ωορρηξίας και στη συνέχεια την οριοθέτηση χρονοδιαγράμματος της σεξουαλικής ζωής σας σε συγκεκριμένες ημέρες κάθε κύκλου. Αυτές οι πρακτικές μπορεί να κάνουν την προσπάθεια για ένα μωρό περισσότερο αγχωτική από ό,τι πρέπει να είναι. Και οι πιθανότητές σας να συλλάβετε φυσικά δεν θα είναι υψηλότερες από ό,τι αν έχετε τακτική σεξουαλική επαφή κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί της γονιμότητας συνιστούν μια πιο χαλαρή προσέγγιση. Κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις με σταθερή συχνότητα σημαίνει ότι θα υπάρχει πάντα μια προμήθεια του σπέρματος στο σωστό μέρος,ακόμα και όταν έχεις ωορρηξία. Οπότε, αν δεν πιέζεστε και αν απολαμβάνετε την σεξουαλική σας ζωή, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσει τις πιθανότητές σας να κάνετε παιδί σύντομα.

Originally posted 2014-09-05 11:59:42.