Πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα παιδί;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα παιδί;

June 28, 2019

author:

Parenting.gr

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα παιδί;

Οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν γάλα, διότι είναι θρεπτικό και βοηθάει να αναπτυχθούν ομαλά.

Πόσο γάλα, όμως, πρέπει να πίνει ένα παιδί; Και τι συμβαίνει όταν υπερβαίνει τις συνιστώμενες ποσότητες;

Το αγελαδινό γάλα αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των παιδιών εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, ασβέστιο, βιταμίνη D) και ενέργεια λέει στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Τζόναθον Μαγκουάιρ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ερευνητής στο Νοσοκομείο St Michael’s. Παρόλο που τα παιδιά  αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν  να τα προσλάβουν και από άλλες πηγές, το γάλα αποτελει έναν από τους ευκολότερους και οικονομικότερους τρόπους.

Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, οι υπερβολές μπορεί να καταστρέψουν κάθε όφελος.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες διατροφικές συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν δύο ή τρεις μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία τους.

Οι ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο ανα ηλικία είναι:

  • Για τα νήπια ηλικίας 1-3 ετών είναι 700 mg την ημέρα
  • Για τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών είναι 1.000 mg την ημέρα
  • Για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 9-18 ετών είναι 1.300 mg την ημέρα

Κάθε μερίδα γαλακτοκομικό προϊόν παρέχει περίπου 300 mg ασβέστιο και αντιστοιχεί σε ένα από τα παρακάτω:

  • Ένα ποτήρι γάλα (240 ml)
  • Σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι (150 – 200 γρ.)
  • Σε 30 γρ. (μέγεθος όσο ένα σπιρτόκουτο ή δύο κουταλιές της σούπας) παρμεζάνα, γραβιέρα
  • Σε 40 γρ. (ενάμισι σπιρτόκουτο ή δύο λεπτές φέτες τυρί του τοστ) γκούντα, ένταμ, κεφαλοτύρι
  • Σε 70 γρ. (δυόμισι κομμάτια σε μέγεθος σπιρτόκουτου) φέτα
  •  Σε 140 γρ. ανθότυρο.

Όταν, λοιπόν, ένα παιδί καταναλώνει τέσσερα ή περισσότερα ποτήρια γάλα την ημέρα κάνει υπερκατανάλωση λέει η δρ Αντζελα Λέμοντ, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτητικής των ΗΠΑ.

Η υπερκατανάλωση αυτή ενδέχεται να έχει συνέπειες. Μελέτη που δημοσίευσαν το 2013 ο δρ Μαγκουάιρ και οι συνεργάτες του έδειξε πως όταν τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών πίνουν περισσότερο γάλα από το συνιστώμενο, αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους αλλά μειώνονται τα αποθέματα σιδήρου.

Αυτό, όμως, μπορεί να προκαλέσει αναιμία και διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Αντιθέτως, όταν τα παιδιά πίνουν σχεδόν δύο ποτήρια γάλα την ημέρα, λαμβάνουν όση βιταμίνη D χρειάζονται δίχως να επηρεάζονται τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους.

Πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα;

Το ασβέστιο του γάλακτος εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου από τα άλλα τρόφιμα απαντά ο δρ Μαγκουάιρ, επιπλέον, το γάλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και έτσι, εάν το παιδί χορταίνει με γάλα, μπορεί να μην έχει χώρο για άλλα, πιο πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα.

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το σίδηρο, πρόσθετος κίνδυνος είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood» έδειξε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που πίνουν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ψηλά αλλά και να αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα περιττών κιλών.

‘Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να μειωθούν εάν το παιδί περιορίσει την κατανάλωση γάλακτος στα συνιστώμενα επίπεδα, τονίζει ο δρ Μαγκουάιρ, το σημαντικό είναι να μάθει να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων με μέτρο και όχι να κάνει υπερκατανάλωση ενός καταλήγει.

real

Originally posted 2017-01-24 07:30:40.