Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία για το άγχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία για το άγχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία για το άγχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν είσαστε ήδη μια υποψήφια μαμά ή ενδιαφέρεστε να μείνετε έγκυος και παράλληλα λαμβάνετε κάποια αγωγή με αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά χάπια, είναι λογικό να ανησυχείτε για τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια θεραπευτική αγωγή θα μπορούσε να επηρεάσει το μωράκι σας. Αρκετές έρευνας εμφανίζουν σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση στα SSRI’s (αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) και στη διαταραχή φάσματος αυτισμού στα παιδιά. Επίσης, πρόσφατη έρευνα συνδέει τις βενζοδιαπίνες (μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καταπολέμηση τους άγχους και της αϋπνίας) με τη διαμόρφωση της παιδικής συμπεριφοράς.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή τους είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλώνει η Kimberly Ann, καθηγήτρια της ψυχιατρικής, της επιδημιολογίας και μαιευτικής, γυναικολογίας και των αναπαραγωγικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Yale. Ωστόσο,  μια τέτοια απόφαση, συνεπάγεται πως οι ίδιες θα είναι και λιγότερο ικανές να ελέγξουν τα συμπτώματά που τις έφεραν αρχικά στο σημείο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Νιώθουν σαν να βρίσκονται σε μια κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, συμπληρώνει η Dr. Yonkers.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η Dr. Yonkers και οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Yale., προκειμένου να ανακαλύψουν εάν η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την θεραπεία μιας κρίσης πανικού ή μιας γενικότερης διαταραχής άγχους (ή ακόμα και το βίωμα των συμπτωμάτων των τελευταίων χωρίς να λαμβάνεται κάποια αγωγή) θα μπορούσε να συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις μαμάδες όσο και για τα μωρά τους, παρακολούθησαν 2.654 γυναίκες από την αρχή της εγκυμοσύνης τους έως και λίγο μετά την γέννα. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2017, στο JAMA Psychiatry, ανακοίνωσε κάποια καθησυχαστικά αποτελέσματα.

Στις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει βενζοδιαπίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι ερευνητές παρατήρησαν:

-Μια αύξηση στην επιλογή της καισαρικής τομής

-Μια μικρή αύξηση στην πιθανότητα να χρειαστούν τα μωράκια λίγο επιπλέον οξυγόνο μετά την γέννα

-Μια ελαφρά μείωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 3.6 ημέρες κατά μέσο όρο

Στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά όπως το Zoloft, το Pacil ή και άλλα SSRIs, οι ερευνητές παρατήρησαν:

-Μια ακόμα μικρότερη μείωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά μόλις 1.8 μέρες

-Επίσης μια μικρή αύξηση στην πιθανότητα να χρειαστούν τα μωράκια λίγο επιπλέον οξυγόνο μετά την γέννα

-Έναν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την πραγματοποίηση καισαρικής τομής

-Μια μικρή αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση υπερτασικής ασθένειας

Η ίδια έρευνα ανακάλυψε επίσης πως οι γυναίκες που υποφέρουν από κάποιου είδους διαταραχή πανικού ή γενικευμένου άγχους, δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως είναι για παράδειγμα πρόωρη γέννα ή ένα γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος, διαψεύδοντας παλαιότερες έρευνες.

 Σύνοψη

Εάν αντιμετωπίζετε κάποια σοβαρής μορφής διαταραχής άγχους, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας προκειμένου να βρείτε την καταλληλότερη θεραπεία για το πρόβλημά σας,ιδιαίτερα εάν αυτό σας κρατάει ξύπνια το βράδυ ή έχει προκαλέσει αλλαγές στην όρεξή σας για φαγητό. Η κρίση πανικού μπορεί να γίνει μια οδυνηρή εμπειρία για το άτομο που την βιώνει, αναφέρει η Dr. Yonkers. Μεταξύ των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού, είναι η δυσκολία στην αναπνοή και οι πόνοι στο στήθος, συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να θεωρηθούν από τον ασθενή ως μια καρδιακή προσβολή και να τον οδηγήσουν στα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να κρατήσετε από αυτή την έρευνα: οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος ή και τον πανικό δεν είναι ικανές να προκαλέσουν επιπλοκές σε μια εγκυμοσύνης. Επίσης, παρόλο που τέτοιες θεραπευτικές αγωγές σχετίζονται ελαφρώς με την εμφάνιση δυσμενών παρενεργειών, σύμφωνα με την Dr. Yonkers, οι γυναίκες που λαμβάνουν ήδη μια ανάλογη θεραπευτική αγωγή δεν χρειάζεται να σταματήσουν να την ακολουθούν.

Πηγή έρευνας: whattoexpect.com