Πως χειριζόμαστε με ασφάλεια τα τρόφιμα στην κουζίνα!
Eίμαι μαμά Διατροφή & Συνταγές Συμβουλές

Πως χειριζόμαστε με ασφάλεια τα τρόφιμα στην κουζίνα!

December 4, 2019

author:

Parenting.gr

Πως χειριζόμαστε με ασφάλεια τα τρόφιμα στην κουζίνα!

mid section view of a woman cutting vegetablesΟ χρόνος που περνάμε στην κουζίνα μαγειρεύοντας με τα παιδιά μας, θα αφήσουν υπέροχες αναμνήσεις, καθώς και την ευκαιρία να τους διδάξουμε πρακτικές δεξιότητες. παράλληλα με την μαγειρική, είναι ευκαιρία να εξηγήσουμε στα παιδιά τους τρόπους για να αποφύγουμε κάποια τροφική ασθένεια. Δείχνουμε στα παιδιά το σωστό χειρισμό των τροφίμων σε όλα τα μέρη της κουζίνας, από τους πάγκους και τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι το ψυγείο και τον φούρνο.

Μετάτρεψε τις συμβουλές υγιεινής που ακολουθούν σε παιχνίδι για τα παιδιά:

o-MOM-COOKING-facebook1. Καθαριότητα – Πλένουμε τα χέρια μας συχνά
Το σωστό πλύσιμο των χεριών όχι μόνο απομακρύνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης τροφικών ασθενειών, αλλά μειώνει επίσης την εξάπλωση του ιού του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

2. Διαχωρισμός – Χειριζόμαστε τα ωμά κρέατα και τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωριστά
Όταν ενημερώνουμε τα παιδιά σχετικά με τη διασταυρούμενη μόλυνση, χρησιμοποιούμε σανίδες κοπής διαφορετικού χρώματος που υπενθυμίζουν την χωριστή επεξεργασία των τροφίμων, έτσι ώστε χυμοί από ωμά κρέατα να μην μπορούν κατά λάθος να στάξουν σε φρούτα, σαλάτες ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Αφήστε τα παιδιά σας να αποφασίσουν τα χρώματα των ξύλων κοπής για τα ωμά κρέατα, τα πουλερικά και τα θαλασσινά κλπ. Και να θυμάστε, μην σερβίρετε ποτέ μαγειρεμένο φαγητό σε πιάτο που τοποθετήθηκαν πριν ωμά τρόφιμα.

3. Μαγείρεμα – Μαγειρεύουμε στη σωστή θερμοκρασία
Το μαγείρεμα των τροφίμων στη συνιστώμενη ελάχιστη θερμοκρασία είναι απαραίτητο για να σκοτώσει δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι ένα τρόφιμο είναι μαγειρεμένο με ασφάλεια, είναι να γίνει χρήση ενός θερμομέτρου τροφίμων. Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν την θερμομέτρηση, τους κάνουμε να αισθάνονται σαν επιστήμονες. Το ψήσιμο σε επαρκή θερμοκρασία, ισχύει και για την αναθέρμανση μαγειρεμένων φαγητών που βγάζουμε από το ψυγείο. Εσείς τα ζεσταίνετε τουλάχιστον στους 75°C; Mom-and-Daughter-Washing-Hands1

4. Ψύξη – Ψύχουμε άμεσα στους 4ºC και κάτω
Ψύχουμε τα τρόφιμα άμεσα αφού τα φέρουμε στο σπίτι, για να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη βακτηρίων. Ρυθμίζουμε το ψυγείο μας στους 4ºC και κάτω και τον καταψύκτη στους -17 ºC ή λιγότερο. Αφήστε τα παιδιά σας να αναγνώσουν τη θερμοκρασία από το θερμόμετρο. Η ασφαλής αποθήκευση των τροφίμων μας προστατεύει από ασθένειες που προέρχονται από τρόφιμα.

Τα ευπαθή τρόφιμα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, εάν έχουν μείνει στην επικίνδυνη ζώνη μεταξύ 4 – 60 ºC για περισσότερες από δύο ώρες (μια ώρα, αν είναι είναι από 32 ºC και πάνω).

Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε ανάλογα με το πώς τα τρόφιμα δείχνουν, μυρίζουν ή τι γεύση έχουν, για να αποφασίσουμε αν είναι ασφαλή για να τα καταναλώσουμε. Τα τρόφιμα μπορεί να έχουν χαλάσει ή να φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια πολύ πριν εμφανιστούν σαφείς ενδείξεις.

Διάβασε επίσης: 5+1 συμβουλές για να χειρίζεσαι τα τρόφιμα με ασφάλεια

Originally posted 2015-04-10 04:30:59.