Πως το παιδί σας θα αγαπήσει τη σωστή διατροφή
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Πως το παιδί σας θα αγαπήσει τη σωστή διατροφή

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Πως το παιδί σας θα αγαπήσει τη σωστή διατροφή

Γράφει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βασιλική Γρηγορίου

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθώς το παιδί τους μεγαλώνει είναι η άρνηση διάφορων θρεπτικών τροφίμων. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά τείνουν να επιλέγουν τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών και να οδηγούνται στην παιδική παχυσαρκία. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως έχουν ευχάριστη γεύση και πολλές φορές και διασκεδαστική εμφάνιση.

Οι σημαντικότεροι όμως παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή ενός παιδιού είναι το οικογενειακό περιβάλλον, ο συγγενικός και κοινωνικός περίγυρος, η τηλεόραση και το σχολείο. Τα παιδιά μιμούνται συνήθως τους κοντινούς ανθρώπους και υιοθετούν τις συνήθειες τους. Ένας ακόμα λανθασμένος χειρισμός είναι όταν επιβραβεύονται τα παιδιά με «λιχουδιές», με αυτόν τον τρόπο συνδέουν ανθυγιεινές τροφές με θετικά και χαρούμενα συναισθήματα.

Τips που βοηθούν του γονείς

Αρχικά θα πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειες σας
Οι γονείς για τα παιδιά αποτελούν πρότυπο προς μίμηση. Η στάση σας έναντι στη διατροφή και στις διατροφικές σας επιλογές θα καθορίσει την έκβαση της προσπάθεια σας να μάθετε στο παιδί σας να διατρέφεται ορθά.

Μπορείτε να φτιάχνεται χαρούμενα γεύματα
Όταν σερβίρετε το φαγητό να φτιάχνετε σχέδια με το φαγητό. Στο παιδί αυτό φαίνεται διασκεδαστικό και του αφήνει την αίσθηση ότι είναι παιχνίδι.

shutterstock_512487931

Ενημερώστε το παιδί σας για τα οφέλη των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών
Μπορείτε να επιλέξετε η ενημέρωση να έχει πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα και η διδαχή να γίνεται μέσω χαρούμενων ιστοριών.

Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει όσες φορές και αν έχει αρνηθεί
Θα του δημιουργήσετε δυσάρεστα συναισθήματα έναντι του φαγητού ή του τροφίμου.

Δοκιμάστε να μαγειρέψετε με διαφορετικό τρόπο φαγητά που δεν είναι αρεστά στα παιδιά
Βρείτε εναλλακτικές συνταγές ώστε να παρέχετε ποικιλία. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα, με τις εναλλακτικές επιλογές συνταγών αποφεύγετε δυσάρεστες συνέπειες.

Η συμβουλή του Διατροφολόγου

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας σας να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τη σωστή διατροφή να έχετε υπομονή, επιμονή και να μην χάνετε το κουράγιο σας. Μην χάσετε τον έλεγχο και μην ζορίσετε ποτέ το παιδί σας. Προσπαθήστε να το κάνετε να φαίνεται σαν παιχνίδι παρά σαν κήρυγμα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Διατροφολόγο σας να σας δώσει έξτρα λύσεις και ιδέες για τη διαχείριση της τροφής του παιδιού σας.

Βασιλική Γρηγορίου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Λ. Βασ. Σοφίας 8, 4ος όροφος, Κολωνάκι
Web: www.nutricenter.gr
Email: diet@nutricenter.gr / Τηλ : 693.726.4915

Originally posted 2016-12-10 04:30:36.