Πως το παιδί μας θα βάλει φρένο στον σχολικό εκφοβισμό
Eίμαι μαμά Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Πως το παιδί μας θα βάλει φρένο στον σχολικό εκφοβισμό

October 11, 2014

author:

Parenting.gr

Πως το παιδί μας θα βάλει φρένο στον σχολικό εκφοβισμό

BNKID16Όταν ένα παιδί που είναι μέσα στην τρελή χαρά όλο το Σαββατοκύριακο αρχίζει να διαμαρτύρεται την Κυριακή το βράδυ για πόνους στο στομάχι, τι θα έπρεπε μια μητέρα να σκεφτεί; Με τόση επιφυλακή για τον σχολικό εκφοβισμό στις μέρες μας, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί αν το παιδί του δέχεται κάποιες πιέσεις. Όμως, το παιδί θα μπορούσε επίσης να είναι ταλαιπωρείται εξαιτίας μιας κατάστασης εκφοβισμού στην οποία δεν εμπλέκεται καν.
Όλοι συμφωνούν ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι εκτός ελέγχου και ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, τόσο για να προστατευτούν τα παιδιά που κινδυνεύουν, αλλά και για να διδαχθούν ότι η επιθετική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Αλλά τι γίνεται με αυτούς που δεν είναι ούτε ο νταής, ούτε το θύμα του εκφοβισμού, αλλά όμως παρακολουθούν το θλιβερό θέαμα; Εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε αυτήν την ομάδα, μελετώντας όχι μόνο το πως συμβάλλει στην καλλιέργεια του εκφοβισμού, αλλά και την εξουσία τους ως προς το να τον σταματήσουν.
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο εκφοβισμός συμβαίνει ιδιωτικά, μελέτες αποδεικνύουν ότι το 85% συμβαίνει μπροστά σε ένα ακροατήριο. Τα περισσότερα παιδιά απλώς παρακολουθούν το νταηλίκι να λαμβάνει χώρα και η σιωπή τους γίνεται ένα είδος έγκρισης. Κάποιοι μπορεί ακόμα και να ενθαρρύνουν την σκηνή. Μόνο μια μικρή ομάδα παιδιών στην πραγματικότητα παρεμβαίνει. Μπορεί να αισθάνεσαι ανακούφιση εφόσων το παιδί σου δεν είναι θύμα εκφοβισμού, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και εκείνοι που είναι μάρτυρες κακοποιούνται συναισθηματικά.

Εκπαιδεύοντας έναν υπερασπιστή

97350434_bullying_408011cΜπορούμε να ζητήσουμε πραγματικά από τα παιδιά μας να μπουν σε καταστάσεις που ούτε οι ενήλικες δεν φαίνεται να μπορούν να διαχειριστούν; Η παρέμβαση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα βάλει με τον θύτη (αν και αυτό μπορεί να γίνει). Τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό είναι συχνά κοινωνικά απομονωμένα, κάτι που τα καθιστά ένα ελκυστικό στόχο. Τα παιδιά που παρευρίσκονται μπορεί να κάνουν τη διαφορά, καλώντας τα να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι στο διάλειμμα ή να καθίσουν μαζί στο θρανίο. Αν ένας θεατής παρατηρήσει ότι ένα άλλο παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα, μπορεί χωρίς καν να αντιμετωπίσει τον θύτη, να πάρει το παιδί μακριά για να παίξουν αλλού. Επίσης, είναι σημαντικό τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες εκφοβισμού να προσπαθήσουν να κάνουν τη διαφορά αναφέροντας τα γεγονότα σε κάποιον ενήλικα.
Αλλά μερικές φορές καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι άμεσα διαθέσιμες, και ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να υπερασπιστεί κάποιον άλλο με έναν πιο άμεσο τρόπο. Φαίνεται σαν το πιο σωστό πράγμα για να κάνει, σωστά; Αλλά πολλοί γονείς εξακολουθούν να νιώθουν άβολα σκεπτόμενοι το παιδί τους να να παρεμβαίνει και αυτό είναι κάπως κατανοητό.


Δίδαξε στα παιδιά να βοηθούν

161223-004-81D3F5BCΦυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα παιδιά μας να γίνουν υπερήρωες του σχολείου, χωρίς να υπάρξει κάποια προετοιμασία. Πολλά παιδιά φοβούνται να τα βάλουν με κάποιον νταή, επειδή πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και ότι μπορεί τα ίδια να γίνουν ο επόμενος στόχος. Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό ενός παιδί που θέλει να παρέμβει – αναγνώριση του εκφοβισμού, απόφαση να παρέμβει κάνοντας τις σωστές κινήσεις – και είναι πολλά αυτά που πρέπει να επεξεργαστεί σε μια στιγμή πιθανής εμπλοκής. Μιλώντας γι ‘αυτό στο σπίτι, μπορείς να βοηθήσεις το παιδί να κάνει τις σωστές κινήσεις. Συζητήστε για το τι ακριβώς είναι ο εκφοβισμός, πόσο αρνητικός είναι και δώστε στα παιδιά τα εργαλεία που χρειάζονται για να παρέμβουν. Φέρε παραδείγματα ώστε το παιδί να μην χρειάζεται να αυτοσχεδιάζει. Εξήγησε τους πότε είναι κατάλληλη η στιγμή για να παρέμβει σε μια σύγκρουση και πότε είναι ασφαλέστερο να ζητήσει τη βοήθεια ενός ενήλικα. Το βασικό είναι να εξηγήσεις ρητά ότι όταν δεν κάνεις τίποτα, είναι σαν να εγκρίνεις τον εκφοβισμό. Ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα του εκφοβισμού είναι η απόγνωση που ενσταλάζει στα παιδιά – ακόμα και σε αυτά που είναι απλώς μάρτυρες. Αν βοηθήσεις το παιδί σου να βάλει τέλος, έστω και με κάποιο μικρό τρόπο, αυτό αποτελεί ένα ισχυρό αντίδοτο στον εκφοβισμό και ίσως και να αποτελεί και το εφαλτήριο για μια νέα φιλία.