Τα tablets βοηθούν τα παιδιά να έχουν λιγότερο άγχος πριν από ένα χειρουργείο
ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Τα tablets βοηθούν τα παιδιά να έχουν λιγότερο άγχος πριν από ένα χειρουργείο

December 22, 2020

author:

Parenting.gr

Τα tablets βοηθούν τα παιδιά να έχουν λιγότερο άγχος πριν από ένα χειρουργείο

Δεν είναι εύκολο για ένα μικρό παιδί να κατανοήσει και να διαχειριστεί το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένο να μπει στο χειρουργείο και να υποστεί μια συγκεκριμένη και επίπονη διαδικασία.
Είναι απολύτως λογικό να φοβάται, να αγχώνεται και να μην μπορεί να κατανοήσει τί θα του συμβεί.
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, Γάλλοι επιστήμονες βρήκαν ότι η ενασχόληση με το tablet λίγο πριν από το χειρουργείο μπορεί να μειώσει αυτό το άγχος των παιδιών.
Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Λυόν στη Γαλλία πήραν 112 παιδιά ηλικίας από 4-10 ετών και τα χώρισαν σε δυο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα έδωσαν tablets για 20 λεπτά την ημέρα πριν το χειρουργείο τους ενώ στη δεύτερη ομάδα δεν έδωσαν τίποτα.
Το επίπεδο άγχους των παιδιών μετρήθηκε σε τέσσερις φάσεις της μελέτης: κατά την άφιξη στο νοσοκομείο, κατά το στάδιο του αποχωρισμού από τους γονείς, κατά τη διάρκεια χορήγησης της γενικής αναισθησίας αλλά και κατά τη φάση της ανάνηψης μετά το χειρουργείο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Χονγκ Κονγκ έδειξαν πως τα tablets μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση με τα ηρεμιστικά, στα παιδιά  που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία. 
shutterstock_184898888
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τα tablets αποσπούσαν την προσοχή των παιδιών από το χειρουργείο με αποτέλεσμα να μειώνουν τα επίπεδα του άγχους τους εξίσου αποτελεσματικά με την χορήγηση ηρεμιστικών. Επιπλέον, η γονική ικανοποίηση και η ποιότητα της επαγόμενης αναισθησίας ήταν υψηλότερη όταν τα παιδιά είχαν ασχοληθεί με τα tablet τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν στην έκθεση τους, «η μελέτη δείχνει ότι, το άγχος σε γονείς και παιδιά πριν την γενική αναισθησία αντιμετωπίζεται εξίσου καλά είτε με τη χρήση του tablet, είτε με χορήγηση ηρεμιστικής ουσίας. Όμως, η ποιότητα της χορηγούμενης αναισθησίας, καθώς και η ικανοποίηση των γονιών ήταν καλύτερη στην ομάδα του tablet. Συνεπώς, η χρήση έξυπνων συσκευών μπορεί να αποτελέσει ένα μη φαρμακολογικό εργαλείο που μειώνει το περιχειρουργικό στρες χωρίς ηρεμιστική δράση στις παιδιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις».

Πηγή: healthview

Originally posted 2016-09-03 12:00:34.