Πως τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία στα παιδιά
Uncategorized

Πως τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία στα παιδιά

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Πως τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία στα παιδιά

0000487_kids-cough-syrupΌλα τα παιδιά αρρωσταίνουν. Και τότε οι γονείς τους τα πηγαίνουν στον γιατρό ο οποίος μπορεί και να τους δώσει κάποιο αντιβιοτικό. Πολλοί γονείς όμως συνηθίζουν να δίνουν από μόνοι τους φάρμακα στα παιδιά τους με το παραμικρό νομίζοντας πως δεν χρειάζεται η επίσκεψη στο γιατρό. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε τώρα πως η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία στο παιδί.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία της δεκαετίας από το 2001 έως και το 2012 για 163.820 παιδιά ηλικίας από 3 έως 18 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στη Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας, έδειξαν πως τα παιδιά που λαμβάνουν συχνά αντιβίωση σωρεύουν ταχύτερα βάρος σε σχέση με τα παιδιά κάνουν μικρότερη χρήση αντιβιοτικών.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, το βάρος που παίρνουν τα παιδιά από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών διατηρείται και κατά την ενηλικίωση.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως τα παιδιά που παίρνουν πολλά αντιβιοτικά εμφανίζουν και παθήσεις ενηλίκων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ακόμα και συμπτώματα πρόωρης κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι παιδιά ηλικίας 15 ετών που είχαν λάβει αντιβίωση πάνω από επτά φορές τον τελευταίο χρόνο πριν από τη σχετική μέτρηση -συχνότητα που αφορά το 21% των παιδιών- εμφάνισαν αύξηση σωματικού βάρους 1,36 κιλά κατά μέσο όρο έναντι των συνομηλίκων τους που δεν είχαν λάβει αντιβίωση.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται λοιπόν πως παχυσαρκία και αντιβιοτικά συνδέονται άμεσα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Σβαρτς, η λήψη αντιβιοτικών μεταβάλλει δομικά τον δείκτη μάζας σώματος (τον λεγόμενο ΒΜΙ), ενώ καταστρέφει τους πληθυσμούς εκείνων των μικροοργανισμών που διατηρούν την ισορροπία του μεταβολικού συστήματος.

Όπως είπε ο Δρ. Σβαρτς «η αύξηση των πιθανοτήτων για μακροπρόθεσμη επιβάρυνση του μεταβολισμού και της υγείας τους κατά την ενηλικίωση είναι μεγάλη».

Πηγή: healthview.gr

Διαβάστε επίσης: Έρευνα του Χάρβαρντ για τις εργαζόμενες μητέρες