Πως συνδέονται η αϋπνία και ο πρόωρος τοκετός;
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο καλός και επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να έχουμε καλή υγεία. Επίσης, βοηθάει σημαντικά στην ψυχική μας υγεία γιατί μας χαλαρώνει και μας ξεκουράζει αλλά και στην πνευματική μας υγεία γιατί μας “καθαρίζει” το μυαλό.
Στην εγκυμοσύνη δυστυχώς ο ποιοτικός ύπνος δεν είναι πάντα εφικτός. Πολλές μέλλουσες μαμάδες υποφέρουν από αϋπνία, υπνική άπνοια, ναρκοληψία ή άλλη διαταραχή ύπνου. Επίσης, η πλειοψηφία των εγκύων δυσκολεύεται να κοιμηθεί στο τρίτο τρίμηνο λόγω της αύξησης των κιλών και της κοιλιάς που έχει πλέον μεγαλώσει πολύ αλλά και εξαιτίας των συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα.
Οι αϋπνίες μέχρι τώρα απλά κούραζαν και εκνεύριζαν τις μέλλουσες μαμάδες αλλά μετά από μια Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Obstetrics & Gynecology” κρίθηκαν υπεύθυνες για πρόωρους τοκετούς.
Η επικεφαλής ψυχολόγος Τζένιφερ Φέλντερ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσε με την ομάδα της στοιχεία από 2.265 γυναίκες με διαταραχές ύπνου αλλά και στοιχεία από μια άλλη αντίστοιχη ομάδα γυναικών που δεν εμφάνιζαν ανάλογα προβλήματα.
Το ποσοστό των μαμάδων που έπασχε από διαταραχές ύπνου και γέννησε πρόωρα ανήλθε στο 14,6%. Συγκεκριμένα, έγκυες με αϋπνία είχαν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα και γυναίκες με υπνική άπνοια είχαν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ενώ το ποσοστό των μαμάδων που δεν εμφάνιζε καμία διαταραχή ύπνου και γέννησε πρόωρα ανήλθε στο 10,9%.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πρόωρος θεωρείται ένας τοκετός που έρχεται πριν την 37η εβδομάδα της κύησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 8 στα 100 μωρά γεννιούνται πριν την 37η κύησης ενώ ένα στα 100 μώρα γεννιέται πολύ νωρίς , δηλαδή μεταξύ 22-28 εβδομάδων κύησης. Οι συνέπειες ενός τόσο πρόωρου τοκετού είναι μεγάλες και το βρέφος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει χρόνιες δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα αναπηρίες, προβλήματα όρασης και ακοής αλλά και μαθησιακές διαταραχές.
Γι΄αυτό το λόγο οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη αντιμετώπισης οποιασδήποτε διαταραχής ύπνου στις μέλλουσες μαμάδες. Με δεδομένο ότι δεν μπορούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των συντρόφων τους και την κατανόηση του περιβάλλοντος τους. Οι συναντήσεις με ένα ψυχολόγο μπορούν να βοηθήσουν πολύ και να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Επίσης, ο διαλογισμός και η yoga μπορούν να ηρεμήσουν τις γυναίκες και να τις βοηθήσουν να χαλαρώσουν και αδειάσουν το μυαλό ταυπνιους από τα άγχη του επικείμενου τοκετού (που ίσως τις κρατούν ξάγρυπνες).
Σε κάθε περίπτωση, οι έγκυες θα πρέπει να βρουν το χώρο και το χρόνο τους για να ξεκουράζονται γιατί είναι σημαντικό για την υγεία τους αλλά κυρίως για την υγεία του μωρού τους!