Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επιστροφή στο πρόγραμμα του σχολείου και στην καθημερινότητα
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επιστροφή στο πρόγραμμα του σχολείου και στην καθημερινότητα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επιστροφή στο πρόγραμμα του σχολείου και στην καθημερινότητα

Γράφει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Αγγελική Καβαλλιεράτου

Επιστροφή στο σχολείο, επιστροφή στην καθημερινότητα, επιστροφή στο καθημερινό τρέξιμο.

Η αλήθεια είναι πως πολλά παιδιά έχουν άρνηση να πάνε σχολείο και αυτό ξεκινά από παιδική ηλικία και εάν δεν το προσέξετε μπορεί να σας ακολουθεί σε όλα τα σχολικά χρόνια. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται είτε σε αντιπαράθεση μεταξύ του παιδιού και των γονέων, είτε σε κάποιο φόβο για το σχολικό χώρο.

Πολύ σημαντικό είναι να ρωτήσετε το παιδί σας γιατί δεν θέλει να πάει στο σχολείο, εάν η απάντηση είναι «δεν ξέρω» τότε ξεκινήστε εσείς με κάποιες ενδεχόμενες επιλογές όπως σχέσεις με τα άλλα παιδιά, με τον δάσκαλο, προβλήματα με τα μαθήματα, αγωνία που φεύγει από το σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να επανέλθει στο πρόγραμμά του και να βοηθήσετε ανάλογα με την δυσκολία που μπορεί να σας εκφράσει. Εάν η δυσκολία του είναι για τα μαθήματα, μπορεί να μιλήσετε με τον δάσκαλο ή τους συμμαθητές του και να του προτείνετε ποιον θα ήθελε να τον βοηθήσει.

Ο δάσκαλος επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει πρόβλημα με τις φιλίες του παιδιού σας. Μέσω ασκήσεων ή από μικρές ομάδες να βοηθηθεί το παιδί στην επαφή και στην επικοινωνία μεταξύ των συμμαθητών του.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό και βοηθητικό να κάνετε το σχολείο να φαίνεται διασκέδαση. Δημιουργήστε στο σπίτι θετικά συναισθήματα για το σχολείο, προσπαθήστε να εμπνεύσετε το παιδί σας με ενθουσιασμό για το σχολείο και την μάθηση, αλλά και όλα όσα συνεπάγονται με το σχολείο.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας και στις δυνατότητές του. Τα παιδιά που συνήθως εμφανίζουν κάποιες αντιρρήσεις και δυσκολίες γύρω από το σχολείο, συνήθως έχουν συναισθήματα αποθάρρυνσης. Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν πόσο καλοί είναι και πόσο σπουδαίες ικανότητες έχουν και βοηθήστε τους να τις αναδείξουν.

Ενθαρρύνεται τα παιδιά σας εάν έχουν κάτι που τους αρέσει πολύ όπως η φύση, η άθληση, η μουσική, οι χειροτεχνίες, οι ταινίες και δώστε τους πληροφορίες και μάθηση για κάθε τι που τους ενδιαφέρει. Κάντε τους να δουν νέους τρόπους μάθησης και αν αγαπήσουν την δημιουργικότητα και τα ενδιαφέροντά τους.

Έτσι το σχολείο και η επιστροφή στις ασχολίες και τα ενδιαφέροντα θα αποκτήσουν ενδιαφέρον και κίνητρο για τα παιδιά σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολογίας
MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας
Email: aggelikikavallieratoy@gmail.com