Πως πρέπει να λειτουργεί μια οικογένεια με ένα χαρισματικό παιδί
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πως πρέπει να λειτουργεί μια οικογένεια με ένα χαρισματικό παιδί

June 22, 2019

author:

Parenting.gr

Πως πρέπει να λειτουργεί μια οικογένεια με ένα χαρισματικό παιδί

Εάν νιώθατε ότι το παιδί σας στην ηλικία του ενός έτους ήταν πιο προχωρημένο αλλά και στη συνέχεια σας εξέπληττε  με τις ικανότητες του και τα χαρίσματά του μεγάλωναν γρηγορότερα από το ίδιο, πιθανότατα έχετε ένα χαρισματικό παιδί. Προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ισχύουν οι σκέψεις σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα κέντρο για χαρισματικά παιδιά. Εξειδικευμένοι επιστήμονες, θα πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα τεστ και θα “μετρήσουν” τις προχωρημένες ικανότητες του παιδιού.

Αφού, λοιπόν, έχετε καταλήξει ότι μεγαλώνετε ένα χαρισματικό παιδί, πως συνεχίζετε σαν οικογένεια; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν ένα χαρισματικό παιδί να μεγαλώσει φυσιολογικά;

Φαίνεται πως τα παλαιότερα χρόνια, η ταμπέλα του χαρισματικού συνόδευε τα προβληματικά παιδιά και οι γονείς έκρυβαν αυτή την πληροφορία από τα παιδιά, θεωρώντας πως έτσι θα τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν πιο φυσιολογικά. Αυτή η αντιμετώπιση όμως είναι λανθασμένη. Γιατί εάν ένα παιδί με χαρίσματα, βρεθεί μόνο του χωρίς τη δυνατότητα να ανήκει κάπου και χωρίς να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του, θα περιθωριοποιηθεί. Παράλληλα, υπάρχει φόβος να νιώσει ότι αυτό που του συμβαίνει είναι μη αποδεκτό και να προσπαθήσει να το καταπιέσει και να το κρύψει. Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν το παιδί και να του εξηγήσουν τις προοπτικές που έχει στην ζωή του από εδώ και πέρα. Θα πρέπει να το αφήσουν να επιλέξει εάν θέλει να συνεχίσει να πηγαίνει σε ένα κανονικό σχολείο ή να πάει σε ένα σχολείο με χαρισματικά παιδιά. Επίσης, είναι καλό  να του δώσουν την ευκαιρία να κάνει όσες περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες γίνεται. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ανακαλύψει τα ταλέντα του, να διοχετεύσει την ενέργεια του και να βρει τον τρόπο έκφρασής του. Τα χαρισματικά παιδιά που περιορίζονται και δεν εκτονώνονται τείνουν να έχουν προβληματική και καμιά φορά ακόμα και παραβατική συμπεριφορά.

Είναι πολύ πιθανό οι γονείς να μην μπορούν να καταλάβουν το παιδί τους και να δυσκολεύονται να συζητούν άνετα μαζί του για όσα το απασχολούν. Θα πρέπει όμως να προσπαθήσουν να μην τονίζουν αυτή την αδυναμία τους  και να αφήσουν το παιδί να καταλάβει  πόσο το αγαπούν και το στηρίζουν.  Παρόλα αυτά θα πρέπει να του δώσουν την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με άτομα που μπορούν να το καταλάβουν, να μπει σε μια ομάδα που να νιώθει ότι ανήκει και να ταυτιστεί με παιδιά που μοιράζονται κοινές εμπειρίες.  Σε μερικά θέματα, είναι προτιμότερο να το αντιμετωπίζουν σαν ενήλικα και να του μιλούν με επιχειρήματα και με βάση τη λογική.

Οι γονείς με χαρισματικά παιδιά, είναι πολύ τυχεροί και πρέπει να θεωρήσουν αυτό το παιδί σαν ένα δώρο. Θα πρέπει να βρουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και να μην χρησιμοποιούν τις κλασσικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης , γιατί σε αυτήν την περίπτωση δε θα λειτουργήσουν. Θα πρέπει να ενημερώσουν το παιδί για το χάρισμα που έχει και να του δείξουν πόσο υπερήφανοι είναι. Το παιδί χρειάζεται να βρει τρόπους για να εκτονώνει όλα όσα νιώθει και να του δοθεί η ευκαιρία να βρεθεί σε μια ομάδα στην οποία θα νιώθει ότι ανήκει και  μπορεί να συζητάει ελεύθερα.

Η οπτική των γονιών πρέπει να ανοίξει και να χωρέσει το τεράστιο χάρισμα του παιδιού τους!

Originally posted 2017-01-20 08:13:48.