Πως να ντύσετε το μωράκι σας το καλοκαίρι
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Πως να ντύσετε το μωράκι σας το καλοκαίρι

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πως να ντύσετε το μωράκι σας το καλοκαίρι

Οι μαμάδες και κυρίως οι Ελληνίδες μαμάδες έχουμε μια εμμονή να ντύνουμε τα παιδιά λίγο παραπάνω από το “επιτρεπτό”. Η γνωστή ατάκα Ζακέτα πήρες; γίνεται συχνά αιτία για τσακωμούς και εκνευρίζει τα πιο μεγάλα παιδιά που αντιλαμβάνονται τα καιρικά φαινόμενα. Προφανώς ένα μεγάλο παιδί θα αντιδράσει εάν προσπαθήσουμε να το σκεπάσουμε με ένα μπουφάν ενώ ο ήλιος καίει. Ακόμα κι εάν το πιέσουμε να το φορέσει, εκείνο όταν νιώσει δυσφορία θα το βγάλει. Τι γίνεται όμως με ένα μωράκι που δεν μπορεί να μιλήσει και να εκφράσει αυτό που νιώθει;

Οι μαμάδες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές και να καταλάβουμε ότι το μωρό νιώθει όπως ακριβώς νιώθουμε εμείς. Εάν εμείς ζεσταινόμαστε, κατά πάσα πιθανότητα ζεσταίνεται κι εκείνο. Επίσης, είναι πιθανό το μωρό να ζεσταίνεται ακόμα περισσότερο γιατί είναι συνεχώς καθισμένο  σε ένα καρότσι ή σε ένα ειδικό καθισματάκι με βαρύ ύφασμα. Εναλλακτικά, βρίσκεται στην αγκαλιά μας και απορροφά και τη ζέστη από το δικό μας σώμα.

Για να διευκολύνουμε το μωρό, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τα σωστά για την κάθε εποχή ρούχα . Το καλοκαίρι, τα ρούχα του παιδιού θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, φαρδιά και δροσερά. Καλό είναι να προτιμούμε  λεπτά υφάσματα που αναπνέουν, όπως πχ βαμβακερά.  Τα υλικά πρέπει να είναι απορροφητικά για να τραβούν τον ιδρώτα αλλά να μην αμελούμε να τα αλλάζουμε όταν βρέχονται. Μια δεύτερη αλλαξιά στη βόλτα, είναι μια καλή ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο και θα δροσίσουμε το μωρό και θα το προφυλάξουμε από το να αρρωστήσει. Φυσικά, δεν ξεχνάμε το καπέλο και επιλέγουμε ένα που δεν είναι φτιαγμένο από βαρύ ύφασμα για να μην ζεσταίνει το κεφάλακι του παιδιού.

Στην έντονη ζέστη θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές και με τις πάνες. Είναι πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα του παιδιού και να του προκαλέσουν πόνο. Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί αλλάζοντας συχνότερα τις πάνες του αλλά και βγάζοντας την τελείως για κάποια ώρα, για να αεριστεί το δέρμα του.

Στον ύπνο, προτιμούμε ένα αμάνικο φανελάκι ή μόνο την πάνα του παιδιού. Φυσικά, ελέγχουμε ότι δεν χτυπάει το παιδί κάποιο ρεύμα από ανοιχτό παράθυρο ή ανεμιστήρα.

Το σημαντικότερο όμως είναι να ελέγχουμε συνεχώς τις αντιδράσεις του παιδιού και τον τρόπο που ανταποκρίνεται  στη ζέστη. Ο τρόπος είναι πιάνοντας τα χεράκια και τα ποδαράκια του και το σημείο πίσω από το λαιμό του για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι ιδρωμένο ή πολύ ζεστό. Επίσης, θα πρέπει να παρατηρούμε το πρόσωπο του παιδιού και κυρίως τα μάγουλα του. Εάν έχουν κοκκινίσει πολύ αυτό είναι σημάδι ότι ζεσταίνεται πολύ. Εάν μάλιστα το κοκκίνισμα συνδυάζεται  και με γρήγορη ή έντονη αναπνοή τότε το παιδί χρειάζεται άμεσα δροσιά.

Εκτός από αυτά τα “δείγματα” τα μωράκια θα προσπαθήσουν να μας ενημερώσουν και να ζητήσουν τη βοήθεια μας με το μοναδικό τρόπο που ξέρουν, το κλάμα. Είναι αναμενόμενο και λογικό να κάνουν φασαρία και να γίνουν ευερέθιστα, εάν ζεσταίνονται υπερβολικά. Συνεπώς εάν το μωρό μας είναι ανήσυχο, θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο της ζέστης.

Τέλος, εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Η θάλασσα δεν ενδείκνυται γιατί η ζέστη ακόμα και τις απογευματινές ώρες μπορεί να γίνει αφόρητη. Εάν υπάρχει κλιματιστικό επιτρέπεται να το ανάψουμε αλλά να βεβαιωθούμε ότι η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 28 βαθμούς Κελσίου και ότι ο αέρας δεν πέφτει απευθείας πάνω στο μωρό. Ιδανικά, μπορούμε να αφήσουμε λίγο ανοιχτό το παράθυρο για να μην ξεραίνεται η ατμόσφαιρα και για να ανανεώνεται ο αέρας.

Τα νεογέννητα

Στα νεογέννητα δεν ισχύουν οι παραπάνω κανόνες καθώς δεν μπορούν ακόμα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και έτσι κρυώνουν και ζεσταίνονται εύκολα. Οπότε, είναι καλό να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο μας σχετικά  με τα ρούχα που θα επιλέξουμε για την εποχή που κάνει ζέστη.