Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χάσουν βάρος
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χάσουν βάρος

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χάσουν βάρος

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χάσουν βάρος θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το διατροφικό πρόγραμμα που έχετε επιλέξει για αυτά τα κάνει να νιώθουν χορτασμένα και να τα υποστηρίζετε ψυχολογικά. Με αυτόν το τρόπο, θα αποφύγουν να καταναλώσουν επιπλέον επιλογές από αυτές που τους δίνετε εσείς μέσα στην ημέρα.  Ένας τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να αποφεύγετε επιλογές όπως ψωμιά, λευκό ρύζι ή πατάτες τα οποία μετατρέπονται σε γλυκόζη αμέσως μόλις μπουν στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, όταν ένα παιδί, φάει για πρωινό ένα ντόνατ, αρχικά θα  απολαύσει τη γεύση και για κάποια ώρα θα νιώσει χορτασμένο. Στην πραγματικότητα όμως θα έχει λάβει τις ίδιες θρεπτικές αξίες με ένα μπολ ζάχαρη και το αίσθημα της πείνας θα το επισκεφτεί πολύ σύντομα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι υδατάνθρακες με το που εισέλθουν στον οργανισμό μας, μετατρέπονται σε γλυκόζη και μετά από λίγο σε πείνα.

Η πιο σωστή επιλογή, είναι να του προσφέρετε πρωινό – το σημαντικότερο παιδικό γεύμα, με πρωτεΐνες που θα του δώσουν ενέργεια  για περισσότερες ώρες και θα το βοηθήσουν να χάσει βάρος. Ενδεικτικά, μπορείτε να επιλέξετε το αυγό:απαραίτητο συστατικό της παιδικής διατροφής , που αν και δεν θα κάνει το παιδί να νιώθει “φουσκωμένο – χορτασμένο”, θα το κάνει να νιώσει ενέργεια και θα καθυστερήσει το αίσθημα της πείνας.

Ας δούμε μερικά tips που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χάσουν με σωστό τρόπο βάρος:

Γλυκαιμικός δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης, μας δείχνει την ταχύτητα με την οποία ένα φαγητό που περιέχει υδατάνθρακες μετατρέπεται σε γλυκόζη όταν μπει στον οργανισμό μας. Ένα γεύμα με χαμηλή γλυκόζη χρειάζεται περισσότερη ώρα για να απορροφηθεί και προσφέρει στο παιδί την αίσθηση ότι είναι χορτασμένο για περισσότερη ώρα, ενώ ένα με υψηλή γλυκόζη απορροφάται γρήγορα και δημιουργεί αντίστοιχα γρήγορα την αίσθηση της πείνας.

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που θα μπορούσατε να επιλέξετε είναι: μπρόκολο, καρότο, αβοκάντο, μήλα, μούρα, φασόλια, βρώμη, χούμους, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι με μέλι ή σκέτο, γάλα, τυρί.  Τρόφιμα που θα πρέπει να αποφύγετε είναι : καλαμπόκι, πατάτες, άσπρο ρύζι, πατάτες τηγανητές, πατατάκια, μαρμελάδα, γιαούρτι με ζάχαρη, ψωμί, κρέπες, βάφλες, πίτσα, κουλούρια και δημητριακά με ζάχαρη.

Λίπη 

Μην απαγορεύετε εντελώς τα λίπη, καθώς πολλά από αυτά είναι καλά και ο οργανισμός του παιδιού τα χρειάζεται. Τα υγιεινά λίπη, όπως τα ακόρεστα λιπαρά, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την πέψη και επιπλέον μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα πιο χορταστικά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Όλες αυτές οι τροφές βοηθάνε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος των παιδιών.

Αν το φαγητό το ξέρουν οι παππούδες, είναι πιο υγιεινό 

Κι όμως! Πριν προσφέρετε ένα φαγητό στα παιδιά, αναρωτηθείτε αν θα τα αναγνώριζαν οι παππούδες σας. Ενδεικτικά, οι τυροκροκέτες κι οι κοτομπουκιές εκτός από άγνωστες στους μεγαλύτερους είναι και ανθυγιεινές επεξεργασμένες τροφές.

Συμπεριφορά

Το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού καθώς η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και στρες.

Υποστήριξη 

Είναι πολύ σημαντικό να στέκεστε δίπλα στην προσπάθεια του παιδιού και να το ενθαρρύνετε. Ο δικός σας υγιεινός τρόπος ζωής και οι δικές σας επιλογές θα αποτελέσουν αιτία κι αφορμή για να συνεχίσει κι εκείνο την προσπάθεια του. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να αισθανθεί ότι στερείται ή καταπιέζεται ή ότι διαφέρει από την υπόλοιπη οικογένεια.

Ποιότητα κι όχι ποσότητα

Δώστε έμφαση στην ποιότητα των φαγητών και όχι στην ποσότητα και επιλέξτε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.