Πως να αντιμετωπίσετε έναν ερωτευμένο έφηβο
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Πως να αντιμετωπίσετε έναν ερωτευμένο έφηβο

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Πως να αντιμετωπίσετε έναν ερωτευμένο έφηβο

Όλοι οι γονείς σκέφτονται με τρόμο, την στιγμή που τα παιδιά τους θα γίνουν έφηβοι και θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται με “ενήλικο” τρόπο. Θα βγαίνουν μόνα τους, θα πίνουν, θα ερωτεύονται, θα απογοητεύονται, θα θυμώνουν. Αν και μόνο η σκέψη ενός ερωτοχτυπημένου εφήβου σας τρομάζει, τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το θέμα:

Η δική σας μεριά:

Κάποτε ήσασταν και εσείς έφηβοι

Προσπαθήστε να θυμηθείτε πως νιώθατε εσείς τότε. Εάν έχετε ξεχάσει τα χρόνια της ανεμελιάς, βρεθείτε με έναν φίλο από τα παλιά για ταξιδέψτε στο παρελθόν. Αντί να πανικοβάλλεστε για το τι κάνει ή τι θα κάνει το παιδί σας, θυμηθείτε τα δικά σας και αλλάξτε οπτική στο ζήτημα.(εκτός εάν δεν ήσασταν ιδιαίτερα ήσυχοι έφηβοι!)

Όσο και να μην θέλετε να το παραδεχτείτε, νιώθετε ζήλια

Πολλοί καυγάδες ανάμεσα σε γονείς και εφήβους γίνονται εξαιτίας της ζήλειας των γονιών. Το αίσθημα της νοσταλγίας για τα παιδικά χρόνια που πέρασαν, η απέχθεια για τον φίλο/φίλη που παίρνει το παιδί σας μακριά και οι φόβοι σας μήπως δεσμευτεί το παιδί σας με κάποιον άλλο κι όχι με εσάς, είναι αναμενόμενα συναισθήματα. Το καλύτερο είναι να παραδεχτείτε ότι την νιώθετε και να μην το αρνείστε, για να πάτε παρακάτω.

shutterstock_390676132

Η κατάσταση στο σπίτι:

Η αρμονική συμβίωση στο σπίτι μπορεί να γίνει πολλές φορές μεγάλη πρόκληση

Οι έφηβοι κατακλύζονται από τα έντονα συναισθήματά τους, και μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια. Είναι σημαντικό να καθορίσετε μέχρι ποιο “σημείο” μπορεί να φτάσει ο καθένας και να μοιραστείτε τους χώρους του σπιτιού. Στο δωμάτιο του θα μπορεί να έχει την ιδιωτικότητα του, και εσείς στο δικό σας. Όταν θα είστε σε κοινόχρηστους χώρους δεν θα μπορεί να είναι με τον φίλο/φίλη του και να σας ενοχλούν ή να σας φέρνουν σε αμήχανη θέση. Κανονίστε από πριν που θα είναι ο καθένας για να διασφαλίσετε την ηρεμία και να αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις.

Πρέπει το σπίτι σας να είναι πάντα ανοιχτό και εσείς φιλόξενοι απέναντι στους φίλους τους

Άλλωστε, είναι καλύτερα να γνωρίζει τον “εχθρό”. Δεν πρέπει να κόψετε όλες τις γέφυρες επικοινωνίας, ακόμα και αν δεν σας αρέσουν τα άτομα με τα οποία βγαίνουν τα παιδιά σας. Καλέστε τους σπίτι συχνά, μαγειρέψτε και συζητήστε μαζί τους για να τους μάθετε καλύτερα. Μπορεί να αλλάξετε γνώμη. Θυμηθείτε ότι αντίστοιχα και το δικό σας παιδί μπορεί να μοιάζει περίεργο σε άλλους γονείς.

Ο ρόλος των φίλων σας:

Επιστρατεύστε τους φίλους σας

Σίγουρα θα έχετε κάποιον στον κύκλο σας με μεγαλύτερα παιδιά από τα δικά σας που θα μπορεί να σας δώσει μερικές συμβουλές. Καλέστε τους σπίτι και συζητήστε το θέμα, και θα δείτε πως όλα αυτά που περνάτε εσείς τα έχουν περάσει και άλλοι. Επιπλέον, αν τα παιδιά σας δεν νιώθουν άνετα να μιλήσουν μαζί σας για αυτά τα θέματα, μπορεί να νιώθουν με κάποιον άλλον ενήλικα που εμπιστεύονται.

 Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμάστε είναι να μην πάρετε τοις μετρητοίς αυτά που θα σας πουν

Οι έφηβοι μπορούν να γίνουν πολύ σκληροί και κακοί στην προσπάθεια τους για ανεξαρτησία. Θα κάνουν και θα πουν πράγματα για να σας πληγώσουν. Εκείνη η ώρα είναι η χειρότερη για να τσακωθείτε. Βγείτε έξω μια βόλτα με τους φίλους σας όταν γίνει κάτι τέτοιο και προσπαθήστε να το αφήσετε πίσω σας. Σε καμία περίπτωση μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας για τη συμπεριφορά του παιδιού.

shutterstock_164400878

Η αμήχανη συζήτηση:

Όσο και αν σας δυσκολεύει, ήρθε η ώρα να μιλήσετε για το σεξ

Μπορεί να έχετε ήδη ενημερώσει τα παιδιά σας για το θέμα της ασφάλειας και της αντισύλληψης ,αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι έτοιμοι για τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες.

Πρέπει να κατανοήσετε και να αποδεχθείτε ότι οι έφηβοι μιλάνε δύσκολα με τους γονείς τους για τέτοια θέματα

Όσο και να θέλετε μην επιμείνετε να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Δείξτε πως είστε διαθέσιμοι για να μιλήσετε και όταν είναι έτοιμοι και θέλουν θα έρθουν σε εσάς.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από εσάς την αξιοπρέπεια και την αυτοσυγκράτηση

Οι βιολογικές τους ανάγκες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν μπορούν να δουν καθαρά. Μάθετε τους ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από το σεξ, και ότι η ολοκλήρωση έρχεται και συναισθηματικά. Η ασφάλεια τους πρέπει να μπαίνει πάνω από όλα, και να μην πείθονται να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, ή να πιέζονται να κάνουν πράγματα που κάνουν οι “πολλοί”.

Όσο αμήχανα, δύσκολα και άβολα ακούγονται όλα αυτά, θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να τα κάνετε και να είστε προετοιμασμένοι. Αν θέλετε να κρατήσετε τις καλές σχέσεις με τα παιδιά σας, θυμηθείτε να μην είστε πολύ επικριτικοί, και να βλέπετε που και που τα πράγματα και από την δική τους οπτική. Στην τελική, εφηβεία είναι και θα περάσει!