Πως να αναγνωρίσετε ένα δειλό παιδί
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πως να αναγνωρίσετε ένα δειλό παιδί

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πως να αναγνωρίσετε ένα δειλό παιδί

Από την ημέρα που γεννήθηκε το μωρό σας, το φροντίζετε και το στηρίζετε με λόγια και πράξεις. Προσπαθείτε να το ενδυναμώσετε και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του. Στο στενό οικογενειακό σας κύκλο, το παιδί είναι χαρούμενο, χαμογελαστό και ομιλητικό. Και έρχεται η στιγμή που το παιδί φεύγει από τις φτερούγες της οικογένειας και καλείται να συναναστραφεί ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Ξαφνικά, μεταμορφώνεται σε ένα αθόρυβο πλάσμα, που στέκεται σε ένα σημείο κοιτάζοντας απορημένο τα άλλα “θορυβώδη” παιδιά. Η έκφραση του είναι τρομαγμένη και σας θυμίζει έναν άνθρωπο που ψάχνει να βρει την έξοδο κινδύνου.

Εσείς, όπως είναι αναμενόμενο, δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την κατάσταση και πιέζετε το παιδί να συμπεριφερθεί όπως στο σπίτι. Εκείνο αποσυντονίζεται και τα προβλήματα αρχίζουν.

Το σημαντικό όμως στη συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι να καταλάβετε εάν το παιδί είναι απλά εσωστρεφές  και λιγότερο κοινωνικό από ό,τι νομίζατε ή εάν είναι δειλό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αντιδράσετε με το σωστό τρόπο και να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός δειλού παιδιού:

Θέλει να περνάει απαρατήρητο

Ένα δειλό παιδί προσπαθεί να περνάει απαρατήρητο (ή ακόμα και αόρατο) και αποφεύγει με κάθε τρόπο τους “προβολείς”. Δεν αντιδρά σε κάτι που δεν του αρέσει και σπάνια εκφράζει διαφορετική γνώμη σε μια συζήτηση για να μην γίνει στόχος. Αυτήν τη συμπεριφορά θα πρέπει να την ελέγξετε και στο σπίτι, δίνοντας στο παιδί περισσότερες ευκαιρίες να λέει τη γνώμη του. Πχ. ζητήστε του να επιλέξει μόνο τα ρούχα που θα φορέσει ή το φαγητό που θα μαγειρέψετε για εκείνη την ημέρα. Ακόμα κι αν δεν μείνετε ευχαριστημένη με τις επιλογές, προσπαθήστε να μην το δείξετε!

Ακολουθεί τον “ηγέτη” 

Προτιμά να πηγαίνει με το ρεύμα και συνήθως προτιμά την απόφαση με τις περισσότερες ψήφους.  Παίρνει σπάνια πρωτοβουλίες και ακόμη πιο σπάνια «βγαίνει μπροστά» και δηλώνει αυτό που θέλει.  Στην παιδική ηλικία, συχνά ο “ηγέτης” που έχει στο μυαλό του, είστε εσείς, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να κρύβεται πίσω από τις δικές σας αποφάσεις.Προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να έχει το θάρρος της γνώμης του, αποφεύγονται όμως τους χαρακτηρισμούς τύπου Μην κάνεις σαν μωρό ή σαν φοβιτσιάρης κτλ

Υποτιμά τον εαυτό του και διεκδικεί λιγότερα από όσα αξίζει 

Ένα δειλό παιδί, νιώθει ότι ευθύνεται γι΄αυτό που νιώθει και συνεπώς του αξίζει αυτή η συνθήκη την οποία ζει. Συνήθως είναι πολύ αυστηρό με τον εαυτό του και ασκεί στις πράξεις και υα αποτελέσματά του σκληρή κριτική.  Αν έχετε παρατηρήσει μια τέτοια συμπεριφορά στο παιδί θα πρέπει να προσπαθήσετε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού.  Το καλύτερο δώρο ζωής που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας είναι μαγικές εκφράσεις για να τους τονώσετε την αυτοπεποίθηση. Το παιδί χρειάζεται να ακούσει από εσάς ότι είναι ξεχωριστό και πως πρέπει  να είναι περήφανο για τον εαυτό του. Να του υπενθυμίζετε συχνά τους λόγους που πρέπει νιώθει καλά με αυτό που είναι.

Δυσκολεύεται να κάνει νέες γνωριμίες

Σε τέτοιο σημείο, που θα προτιμήσει να μείνει μόνο του από το να κάνει το πρώτο βήμα. Θα επιλέξει την ασφάλεια της μοναξιάς του από την ανασφάλεια των κοινωνικών συναναστροφών. Είναι πολύ πιθανό να έχει ανάλογες αντιδράσεις ακόμα και όταν εσείς το γνωρίζετε σε φιλικά σας πρόσωπα.  Δυσκολεύεται να διαχειριστεί το ενδεχόμενο της απόρριψης ή της αρνητικής κριτικής και καθετί καινούργιο το αγχώνει. Καλό είναι να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για να κάνει φίλους το παιδί αλλά να μην “ανακατεύεστε” στον τρόπο που έχει αποφασίσει να το κάνει. Και σε καμία περίπτωση να μην το αγχώνετε ή στενοχωρείτε, συγκρίνοντάς το με αδέρφια, ξαδέρφια, γείτονες κτλ.

Δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του 

Δυστυχώς ένα  δειλό παιδί δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του, ακόμα κι όταν έχει δίκιο και έτσι κινδυνεύει να πέσει θύμα εκμετάλλευσης. Στις σκληρές συνθήκες του σχολείου, τα δειλά παιδιά πέφτουν πιο εύκολα θύματα bullying γιατί δεν αντιδρούν. Υπομένουν και ορισμένες φορές κατηγορούν τον εαυτό τους για τη συμπεριφορά των συμμαθητών τους.

Η δειλία είναι ένα γνώρισμα του  χαρακτήρα μας και σε καμία περίπτωση δεν είναι ελάττωμα. Συχνά, τα δειλά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα κι εάν καταφέρουν να κάνουν φίλους γίνονται καλοί και πιστοί και συμπονετικοί φίλοι. Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ενδείξεις εγκαίρως και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αφήσουν πίσω τους τη δειλία και να βγάλουν μπροστά το φωτεινό τους εαυτό!