Πώς μπορεί μία μέλλουσα μητέρα να δεθεί με το μωρό στην κοιλιά της
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς μπορεί μία μέλλουσα μητέρα να δεθεί με το μωρό στην κοιλιά της

January 27, 2017

author:

Parenting.gr

Πώς μπορεί μία μέλλουσα μητέρα να δεθεί με το μωρό στην κοιλιά της

 

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η μέλλουσα μητέρα συνδέεται συναισθηματικά με το μωράκι στην κοιλιά της και ότι ανάλογα με το μήνα της κύησης, λειτουργούν όλες του οι αισθήσεις (δείτε εδώ Τι αισθάνεται το μωρό μέσα στην κοιλιά μας;)  Τα μωράκια επηρεάζονται από τη διάθεση της μητέρας τους (δείτε εδώ Τι πραγματικά νιώθει το έμβρυο σας όταν κλαίτε στην εγκυμοσύνη;) και έχουν ανάγκη την ηρεμία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο και την ευτυχία της.  Οι γιατροί προτρέπουν τις μέλλουσες μητέρες να κρατάνε το σώμα και το μυαλό τους “καθαρό” από άγχος και φοβίες, γιατί είναι πλέον βέβαιο ότι επηρεάζει το στρες της μέλλουσα μαμάς το έμβρυο και μπορεί να βλάψει την υγεία τους.  Ο μεγάλος στόχος είναι η μέλλουσα μητέρα να είναι ήρεμη και γαλήνια και να δημιουργήσει από την αρχή της εγκυμοσύνης, στενούς και τρυφερούς δεσμούς με το μωρό στην κοιλιά της.

Για να το επιτύχει αυτό η μέλλουσα μαμά θα πρέπει:

Να κατανοήσει ότι το μωρό αντιλαμβάνεται  όλα όσα ακούει

Πολλές μέλλουσες μαμάδες έχουν αναφέρει πως το μωρό τους αντέδρασε- κουνήθηκε όταν άκουσε ένα  ξαφνικό δυνατό θόρυβο.  Αυτό συμβαίνει γιατί ένα έμβρυο 23 εβδομάδων έχει αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό την ακοή του, που μπορεί να ακούσει εξωτερικούς ήχους και να αντιδράσει σε αυτούς. Κι όχι μόνο. Μπορεί να έχει και διακριτικό γούστο στη μουσική. Σε μια έρευνα, τα μωράκια που κλωτσούσαν, ηρεμούσαν στο άκουσμα της μουσικής του Vivaldi ενώ απαντούσαν ενοχλημένα όταν άκουγαν Beethoven.

Να κατανοήσει ότι οι ήχοι μπορεί να διαμορφώσουν το έμβρυο

Νέες έρευνες έδειξαν πως ένα έμβρυο 6 μηνών μπορεί να κουνήσει το σωματάκι του ανάλογα με το ρυθμό της φωνής της μητέρας του. Μερικές μητέρες που δένονται με το έμβρυο σε μεγάλο βαθμό, μπορούν να το “εκπαιδεύσουν” και να ορίζουν εκείνες πότε θα κλωτσάει. Ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα, κατά το οποίο παρακινούσαν με ένα συγκεκριμένο ήχο τα μωρά να κλωτσάνε.  Στη συνέχεια, και αφού τα μωράκια είχαν μάθει να κλωτσάνε με το άκουσμα του ήχου,  τοποθέτησαν δίπλα στην κοιλιά της μητέρας μια παλλόμενη συσκευή που τα ταρακουνούσε ακριβώς μετά το άκουσμα του συγκεκριμένου ήχου. Τα μωράκια τότε κατόρθωσαν να αντιδρούν μόνο στην παλλόμενη αίσθηση και κατά συνέπεια να συνδέσουν τον ήχο με την αίσθηση.

Να κατανοήσει τι είναι αυτό που νιώθει το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της

Το έμβρυο εκτός από τους εξωτερικούς ήχους μπορεί να αντιληφθεί και διαφορετικές γεύσεις . Εάν προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία στο αμνιακό υγρό, το μωρό θα αρχίσει να καταπίνει με διπλάσιο ρυθμό ενώ εάν προσθέσετε κάτι ξινό ο ρυθμός κατάποσης θα μειωθεί στο μισό. Επίσης εκτός από γεύσεις μπορεί να αντιληφθεί τις έντονες αλλαγές στο φως.  Εάν κάποιος ρίξει ένα έντονο φως στην κοιλιά της μητέρας του, πχ με ένα φακό, το μωρό θα το καταλάβει και θα αντιδράσει.

Να κατανοήσει τι είναι αυτό που σκέφτεται το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της

Ένα μεγάλο μέρος των προγεννητικών ψυχολόγων υποστηρίζουν πως ένα μωράκι μπορεί να διαμορφώσει απόψεις για τη ζωή πριν ακόμα γεννηθεί. Φυσικά, δεν υποστηρίζουν ότι οι σκέψεις της μητέρας περνάνε στο έμβρυο, αλλά τα συναισθήματα που προκύπτουν από τις σκέψεις της, επηρεάζουν το μωρό.

Να κατανοήσει ότι η συναισθηματική της κατάσταση επηρεάζει το μωρό της

Μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ προγεννητικών ψυχολόγων και επιστημόνων, είναι  το κατά πόσο επηρεάζει η προβληματική συναισθηματική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας, την ανάπτυξη και μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Νευροεπιστήμης του San Diego, το στρες της μέλλουσας μητέρας επηρεάζει το έμβρυο,  εξαιτίας των στρεσογόνων ορμονών που περνάνε απευθείας στο μωρό μέσω του πλακούντα. Συνεπώς,  είναι πιθανό μια αγχώδης μητέρα να γεννήσει ένα αγχώδες μωρό,.  Επίσης, εάν μια μητέρα δεν ευχαριστιέται καθόλου την εγκυμοσύνη της ή πάσχει από τοκοφοβία, δεν δένεται συναισθηματικά με το μωρό και αυτό έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ψυχολογία του παιδιού. Υπάρχουν γυναίκες που δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των 9 μηνών δεν άγγιξαν καθόλου την κοιλιά τους! Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά το μωρό βιώνει την πρώτη του απόρριψη και στενοχωριέται.

Να κατανοήσει ότι δεν είναι τώρα η στιγμή να αγχωθεί για όλα!

Το να φορτώνεται μια έγκυος γυναίκα με άγχη για την ποιότητα του”κόσμου” που θα φέρει το παιδί της ή για την επαγγελματική του αποκατάσταση, είναι προφανώς σε αυτή τη φάση λάθος επιλογή. Η ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία της, δεν αντέχει να διαχειριστεί μεγαλύτερο στρες. Το μόνο που θα πρέπει να την απασχολεί είναι η υγεία της και η υγεία του μωρού στην κοιλιά της. Θα πρέπει να χαλαρώσει, να βγάλει τις εντάσεις από τη ζωή της, να βρει χρόνο για ξεκούραση και να κάνει χαρούμενες σκέψεις. Θα πρέπει, επίσης, να συζητά και να ξεπερνά γρήγορα όσα την απασχολούν και να ζητά βοήθεια από συγγενείς, φίλους ή ακόμα και εξειδικευμένο προσωπικό.

Μια έγκυος μπορεί να ξεκινήσει να δημιουργεί δεσμούς με το μωρό στην κοιλιά της από τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης και να του προσφέρει τα συναισθηματικά εφόδια για να αναπτυχθεί σωστά. Μέλλουσες μαμάδες, χαϊδέψτε την κοιλιά σας, τραγουδήστε και μιλήστε στο μωρό σας, πείτε του ότι το αγαπάτε και το περιμένετε. Το έχει ανάγκη!